Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/09/2010

Δήλωση Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών σχετικά με την υστέρηση των εσόδων

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών επιχείρησε, στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας του σε ευρωπαϊκές χώρες, να υποβαθμίσει τη σημασία της υστέρησης των δημόσιων εσόδων, εφόσον αυτά υπερσκελίζονται από μεγάλες περικοπές των δημόσιων δαπανών.

Ο υπουργός ομολογεί το γεγονός ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα, δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει. Παράλληλα η κυβέρνηση επιβραβεύει όσους επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, καθώς σταματάει τους ελέγχους και τις όποιες διαδικασίες επιβολής φόρων και προστίμων, καλώντας τους να “περαιώσουν” τις οφειλές τους με χαριστικούς όρους.

Επιχειρεί έτσι η κυβέρνηση να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα μέσα από την καταβαράθρωση του κοινωνικού κράτους και την αθέτηση των αδιαμφισβήτητων υποχρεώσεών της απέναντι στην οικονομία και τους πολίτες, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο των τελευταίων υπολειμμάτων δημόσιων αγαθών, και αφαιρεί τα όποια εναπομείναντα στοιχεία κοινωνικής προστασίας.

Για μας, η μόνη διέξοδος είναι η αναδιανομή του εισοδήματος μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με παράλληλη δραστική μείωση των στρατιωτικών και άλλων αντιπαραγωγικών δαπανών.

To Γραφείο Τύπου