Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/09/2010

Παρουσία του ΣΥΝ στο Φεστιβάλ της εφημερίδας Humanite (10-12/9/2010)

Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΠΕ του ΣΥΝ βρέθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (10-12/9) στο Παρίσι και το Φεστιβάλ της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, Humanite, μετά από πρόσκληση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Την αντιπροσωπεία της ΚΠΕ του ΣΥΝ αποτελούσαν ο Γιάννης Μπουρνούς και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (εκπρόσωποι του ΣΥΝ στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), η Παναγιώτα Μανιού, ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης, η Ράνια Σβίγκου και η Δανάη Μπαδογιάννη, οι οποίοι πλαισιώθηκαν από το Νίκο Γραικό, εκπρόσωπο του ΣΥΝ στη Γαλλία.

Στο Φεστιβάλ της Humanite, που, σημειωτέον, αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Αριστεράς στην Ευρώπη, υποδεχόμενο πάνω από 600.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ είχαν την ευκαιριά να παρέμβουν ως προσκεκλημένοι ομιλητές σε σειρά σεμιναρίων, που διοργάνωσαν πολλοί φορείς της Αριστεράς και των κινημάτων:

    “Προοπτικές και επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε περιβάλλον κρίσης. Τα κινήματα και η κατάσταση σε κάθε χώρα”. Διοργανώθηκε από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) και ο ΣΥΝ εκπροσωπήθηκε από το Γ. Μπουρνού.

    “Ευρωπαϊκοί αγώνες: Η κινητοποίηση της 29ης Σεπτεμβρίου”. Διοργανώθηκε από το Ινστιτούτo “Espaces Marx” και το ευρωπαϊκό Δίκτυο Ινστιτούτων “Transform”. Το ΣΥΝ εκπροσώπησε ο Γ. Καρατσιουμπάνης.

    “Εναλλακτικές προτάσεις για την Ε.Ε. και την πορεία της Ευρώπης". Διοργανώθηκε από την “Ενωτική Αριστερά” (Gauche Unitaire) και ο ΣΥΝ εκπροσωπήθηκε από τη Ν. Θεοδωρακοπούλου.

    "Κυβερνώντας ενάντια στις τράπεζες, το ΔΝΤ και την Κομισιόν". Διοργανώθηκε από το “Κόμμα της Αριστεράς” (Parti de Gauche) και το ΣΥΝ εκπροσώπησε η Π. Μανιού.

Κύρια θέματα που απασχόλησαν φέτος το Φεστιβάλ της Humanite, πέραν της γενικής συζήτησης για την κρίση και την υπέρβασή της, ήταν η αντιδραστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από το Σαρκοζί, η άνοδος του ρατσισμού και της κρατικής καταστολής στη Γαλλία, η 1η πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης κατά της κρίσης την 29η Σεπτεμβρίου, οι ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας και του νερού, η όξυνση της Ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα, καθώς και η τακτική της γαλλικής Αριστεράς εν όψει των Προεδρικών Εκλογών του 2012.

Στο περιθώριο του Φεστιβάλ, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με δεκάδες κόμματα από την Ευρώπη, τη Μ.Ανατολή, τη Λατ. Αμερική κ.α.

Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής