Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/09/2010

Δήλωση του Γιάννη Μπουρνού, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Για τα μάτια του κόσμου η διαμάχη Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σαρκοζί για τις διώξεις των Ρομά από τη Γαλλία

Η εξελισσόμενη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Επίτροπο της Ε.Ε., κ. Ρέντινγκ και τη γαλλική κυβέρνηση, με αφορμή τις ρατσιστικές απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία, δεν αποτελεί παρά προφανή απόδειξη της χρεοκοπίας των πολιτικών επιλογών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής πλειοψηφίας της Ε.Ε.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή, πριν την οριστική κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρότι κάθετα αντίθετο με το σύνολο της Συνθήκης, μίλησε για την ανάγκη δεσμευτικού χαρακτήρα της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ώστε, τουλάχιστον, οι όποιες χρήσιμες διατάξεις της να δεσμεύουν όλα τα κράτη-μέλη.

Οι προειδοποιήσεις μας για την όξυνση του ρατσισμού και της κρατικής καταστολής στην Ευρώπη δεν εισακούστηκαν τότε από τις Βρυξέλλες. Κι έτσι, τώρα, οι νεοφιλελεύθεροι θιασώτες της Συνθήκης της Λισσαβόνας, επιχειρούν με μια διένεξη “για τα μάτια του κόσμου” να καλύψουν τη δική τους ενοχή.

Αντί του εξελισσόμενου πολέμου ανακοινώσεων και εντυπώσεων, απαιτούμε την άμεση παραπομπή της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την παραδειγματική καταδίκη της κυβέρνησης Σαρκοζί για τον πρώτο εκτοπισμό εθνικής μειονότητας από ευρωπαϊκό κράτος μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέλος, ο ΣΥΝ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ζητάμε την άμεση χάραξη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την εγκατάσταση των κοινοτήτων Ρομά, την αξιοπρεπή διαβίωση και την εγγυημένη πρόσβαση τους σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Ευρώπη του ρατσισμού και της καταστολής δεν είναι η δική μας Ευρώπη.

To Γραφείο Τύπου