Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/09/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύει με οριστικό λουκέτο το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας

Προς τους Υπουργούς Υγείας, Διατροφής και Άθλησης - Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Με οριστικό λουκέτο απειλείται το Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας, που λειτουργεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις έκτασης 2.500 τ.μ. στο Δήμο Νέας Ιωνίας, καθώς το ελάχιστο προσωπικό που συντηρεί στοιχειωδώς έως σήμερα τη λειτουργία του, εργάζεται με οκτάμηνες συμβάσεις, οι οποίες λήγουν τον Φεβρουάριο 2011.

Το ΚΕΣΑΑΜ που άνοιξε τις πόρτες του το 2007, ως στόχο έχει την υποστήριξη ατόμων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και των οικογενειών τους, καθώς και την ουσιαστική κάλυψη των ατομικών αναγκών και δικαιωμάτων τους. Ο ρόλος αυτός όμως ακυρώνεται στην πράξη λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου μέχρι νωρίς το μεσημέρι φιλοξενούνται δέκα παιδιά, ενώ έξι συμβασιούχοι και τρεις μόνιμοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι δύο διοικητικοί, κρατούν σήμερα σε υποτυπώδη λειτουργία το Κέντρο. Μετά τη 1 μ.μ. τα παιδιά αναχωρούν επιστρέφοντας στις οικογένειές τους, μολονότι οι γονείς και οι κηδεμόνες τους θα έπαιρναν μια ακόμη μεγάλη ανάσα, που θα τους βοηθούσε στην εργασία τους ή στα βασικά της καθημερινότητάς τους, εάν μπορούσε να λειτουργήσει το Κέντρο Διημέρευσης, δηλαδή μέχρι τις 8 μ.μ. περίπου.

Επειδή καμία ηγεσία έως σήμερα του υπουργείου Υγείας δεν έδωσε λύση στο λειτουργικό πρόβλημα του Κέντρου, αφού ο Οργανισμός λειτουργίας του (Π.Δ. 169, ΦΕΚ 227Α/7-11-2008)–που έως σήμερα παραμένει σχέδιο επί χάρτου- προβλέπει συνολικά 64 θέσεις προσωπικού, οι οποίες ποτέ δεν πληρώθηκαν.

Επειδή οι εξελίξεις ακύρωσαν στην πράξη όσα προβλέπονται στις παραγράφους του άρθρου 2 του ΠΔ 169/2008, σχετικά με το σκοπό λειτουργίας του ΚΕΣΑΑ Μαγνησίας και την επίτευξη αυτού.

Επειδή οι γονείς των παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, όπως είναι και οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος, που καθημερινά δίνουν μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά με πολλές δυσκολίες και εμπόδια, είναι διαχρονικά αντιμέτωποι μ' αυτή την προκλητική αδιαφορία της Πολιτείας.

Επειδή η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην εκπαίδευση προβλέπεται και προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

    Σε ποιες κινήσεις θα προβούν, ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή, έστω και στοιχειώδη, λειτουργία του Κέντρου και μετά τον Φεβρουάριο του 2011;

    Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να μπορέσει το ΚΕΣΑΑ Μαγνησίας να παραμένει ανοικτό και απογευματινές ώρες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο των ίδιων των φιλοξενούμενών του όσο και των οικογενειών τους;

    Θα προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου και να επιτευχθούν οι σκοποί που αναφέρονται στον Οργανισμό λειτουργίας του, που ιδρύθηκε το 2008, αλλά έως σήμερα παραμένει στα χαρτιά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Αναστάσιος Κουράκης