Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/09/2010

Δήλωση Πάνου Τριγάζη για την αυριανή Διεθνή Ημέρα Ειρήνης

ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σχετικά με την αυριανή Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης (21 Σεπτέμβρη), που καθιέρωσε η Γ.Σ. του ΟΗΕ το 2001, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό. Η ειρήνη ματώνει σε πολλές περιοχές της γης και οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έχουν ήδη υπερβεί τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου, απορροφώντας 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Πολλοί πόλεμοι μαίνονται και νέες απειλές υπάρχουν, ιδιαίτερα σε σχέση με το Ιράν. Την ίδια ώρα παίζονται επικίνδυνα παιχνίδια με την ισλαμοφοβία.

Δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις στα προβλήματα. Δεν υπάρχουν πόλεμοι για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει ασφάλεια μέσω ισορροπιών τρόμου. Το μαρτυρούν οι οδυνηρές εμπειρίες της ευρύτερης περιοχής μας, από την Αδριατική ως τον Κόλπο και από τον Καύκασο ως τη μαρτυρική Παλαιστίνη και την Κύπρο.

Λέμε ΟΧΙ στους πολυδάπανους εξοπλισμούς, ΟΧΙ σε κατοχές και πολέμους, ΟΧΙ στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε», ΟΧΙ στον εθνικισμό και στον ρατσισμό, ΟΧΙ στη στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε.

Ζητούμε τη δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας μας. Να τεθεί στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου ως προτεραιότητα η αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας. Αποτελεί πρόκληση η λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία» την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει πάνω στην «προκρούστεια κλίνη» του Μνημονίου.

Καλούμαστε να εντείνουμε τους αγώνες μας για μια νέα πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό, μακριά από εμπλοκές σε φιλοπόλεμα σχέδια και αποστολές του ΝΑΤΟ, το οποίο πρέπει να καταργηθεί.

To Γραφείο Τύπου