Skip to main content.
19/09/2010

Φορολογικά δώρα και χαριστικές ρυθμίσεις στο μεγάλο κεφάλαιο - άρθρο του Γιώργου Κουτσούκου* στην ΑΥΓΗ

Χωρίς να τηρήσει καν τα προσχήματα, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, άναψε το πράσινο φως για την εντατικοποίηση και την εμβάθυνση της πιο ακραία νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής, που έχει βιώσει ποτέ η χώρα.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, αναφορικά με τα ζητήματα της φορολογίας, επικεντρώθηκαν σε δύο βασικά σημεία.

Α) Στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων στο 20% από το 2011!

Β) Στην περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των ετών 2000-2009.

Κέρδη χωρίς φόρους

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σημείο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι απλά εφαρμόζει την πολιτική Αλογοσκούφη - ο οποίος είχε δρομολογήσει με νόμο την σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% έως το 2014- αλλά και την επιταχύνει, μια και σκοπεύει να επιβάλλει τον συντελεστή 20% στα αδιανέμητα κέρδη - τα οποία εξαιρετικά συχνά δεν προορίζονται για επενδύσεις- άμεσα, ήδη από το 2011! Η μείωση αυτή όμως αποτελεί προκλητικό «δώρο» στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αφού με τα κατάλληλα λογιστικά «μαγειρέματα» θα «βαφτίζουν» το σύνολο ή έστω το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους «αδιανέμητα κέρδη» και θα υφίστανται τον εξευτελιστικά χαμηλό συντελεστή του 20%. Αλλά ακόμα και χωρίς «μαγειρέματα» είναι βέβαιο ότι η μείωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη θα συμπαρασύρει και τον συντελεστή των διανεμόμενων κερδών προς τα κάτω, ρύθμιση που προαναγγέλλουν σχεδόν καθημερινά τα παπαγαλάκια του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι αυτή η γενναιότατη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις - καθώς αυτές κυρίως θα ωφεληθούν από το μέτρο- έρχεται σε μια συγκυρία που ο ελληνικός λαός οδηγείται στην εξαθλίωση (και) από την φορολαίλαπα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εναντίον του. Ιδιαίτερα, η κατακόρυφη αύξηση των έμμεσων φόρων, των πλέον άδικων κοινωνικά, έχει οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά σε απόγνωση, καθώς αδυνατούν ολοένα και πιο συχνά, να αγοράσουν ακόμα και είδη απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Σχετικά τώρα με το δεύτερο σημείο των δηλώσεων του πρωθυπουργού για τη φορολογία, που αφορά στη ρύθμιση-εξπρές όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από το 2000 έως το 2009, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αφορά πρώτ' απ' όλα 1,5 εκατομμύριο υποθέσεις που έχουν σε εκκρεμότητα 300.000 περίπου επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες τα δέκα προηγούμενα χρόνια. Αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ και να καλύψει με τα έσοδα που θα προκύψουν από την περαίωση - ο στόχος είναι να εισπραχθούν 2 δισ.- τη μαύρη τρύπα που έχει προκύψει στα δημόσια έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου. Όμως τα δημοσιονομικά οφέλη από την περαίωση δεν θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και γι' αυτό είναι αμφίβολο αν το συγκεκριμένο μέτρο θα γίνει δεκτό από την τρόικα.

Από την άλλη, ενώ το σύνολο, σχεδόν, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αντιμετωπίζουν μια κάθετη πτώση του τζίρου τους και το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας είναι παραπάνω από ορατό για έναν τεράστιο αριθμό από αυτές, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει στο ίδιο «τσουβάλι» τις επιχειρήσεις αυτές και τις πολύ μεγάλες εταιρείες. Αντί δηλαδή το οικονομικό επιτελείο να κάνει μια πραγματικά γενναία ρύθμιση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και να επικεντρώσει τους φορολογικούς ελέγχους στις μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες, προχωρά σε χαριστικές ρυθμίσεις για τις τελευταίες. Κι εδώ πάλι, όχι μόνο αντιγράφει την πολιτική Αλογοσκούφη, αλλά και την ξεπερνά, αφού στην εξαγγελθείσα περαίωση θα περιλαμβάνονται υποθέσεις ανεξάρτητα από το ύψος των διαφυγόντων εσόδων για το κράτος, ανεξάρτητα από το αν αυτές έχουν πάρει την δικαστική οδό (!) και επιπλέον θα ρυθμίζονται, πιθανώς, ακόμα και υποθέσεις που αφορούν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι λεπτομέρειες της περαίωσης-εξπρές θα περιλαμβάνουν επίσης τα εξής:

- Καταβολή χαμηλών πρόσθετων ποσών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ χωρίς προσαυξήσεις

- Δικαίωμα καταστροφής των φορολογικών στοιχείων και βιβλίων για τις χρήσεις της περιόδου 2000-2009 που θα υπαχθούν στη ρύθμιση

- Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού που αντιστοιχεί στην πράξη περαίωσης θα παρέχεται έκπτωση 5%

Έτσι φαίνεται πως εννοεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας την φορολογική δικαιοσύνη: φοροτσουνάμι για μισθωτούς-συνταξιούχους και μείωση φορολογίας και χαριστικές ρυθμίσεις για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Και σαν να μην έφταναν όλ' αυτά εξαγγέλλει η κυβέρνηση ειδικό νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις , οι οποίες θα απολαμβάνουν - εκτός των άλλων- πλήθος προκλητικών φοροαπαλλαγών.

Επιτέλους όμως η χώρα πρέπει να αλλάξει ρότα όσο είναι ακόμα καιρός, αποτινάσσοντας από πάνω της τον καταστροφικό ζυγό του Μνημονίου και υιοθετώντας ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας, το οποίο θα έχει ως έναν από τους βασικούς του άξονες την σημαντική φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω της μετακύλισης των φορολογικών βαρών στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, στις εφοπλιστικές εταιρείες και στις τράπεζες.

* Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος