Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/12/2004

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ με τις απολυμένες της ΣΙΣΣΕΡ-ΠΑΛΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος από τον Δημ. Στρατούλη μέλος της ΚΠΕ, τον Γ.Σπινάσα, Γραμματέα Ν.Ε. ιδιωτικού τομέα του ΣΥΝ και τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβη, επισκέφθηκε σήμερα το Σωματείο των απολυμένων της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ .

Η Aγγελική Φράγκου, Πρόεδρος Σωματείου Απολυμένων ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, ανέπτυξε τα προβλήματα των ανέργων και τόνισε τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή είναι 250 άνεργοι βρισκόμαστε σχεδόν ενάμισι χρόνο τώρα χωρίς οικονομική βοήθεια, ζητήσαμε έκτακτη βοήθεια για να περάσει ο κόσμος τις γιορτές την οποία μας αρνήθηκαν γιατί είναι άδεια τα ταμεία του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα κατάρτισης που έχουν εξαγγελθεί εδώ και ένα χρόνο δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα ξεκινήσουν, και βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει καμιά προστασία για τους ανέργους, που είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, προερχόμενοι από έναν κλάδο που είναι στο τέλος του και βρισκόμαστε σε μια πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

Είπαμε και στο Συνέδριο, ότι ο ΣΥΝ είναι έξω από την Κουμουνδούρου. Επιλέξαμε ως πρώτη επίσκεψη του νέου Προέδρου του ΣΥΝ αυτό το χώρο, όπου υπάρχουν νέες γυναίκες, μακροχρόνια άνεργες, οι οποίες υφίστανται μια φοβερή αδιαφορία και βαναυσότητα από τη μεριά της πολιτείας.

Έχει περάσει ο ένας χρόνος. Έχει λήξει το επίδομα ανεργίας τους. Έχει περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος από τότε που έκλεισε η ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ και δεν έχουν αρχίσει τα προγράμματα κατάρτισης. Κι απ’ τις 400 σχεδόν απολυμένες, οι οποίες υπάρχουν μέσω των επισήμων προγραμμάτων του ΛΑΕΚ, μόνο 14 έχουν μπορέσει να βρουν δουλειά. Το θεωρούμε ως ένα δείγμα κοινωνικής βαναυσότητας.

Εμείς, ευρισκόμενοι εδώ, ζητάμε με αυτή την ευκαιρία, εν όψει των Χριστουγέννων, στις απολυμένες της ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ να υπάρξει έκτακτο επίδομα το οποίο θα μπορούσε να φτάσει τα 1000 ευρώ για να περάσουν με τις οικογένειές τους αυτές τις μέρες.

Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλους τους μακροχρόνια ανέργους.

Ζητάμε επίσης να αρχίσουν αμέσως τα προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρουν θέση στην αγορά εργασίας αλλά και για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το κρίσιμο διάστημα.

Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλα ευρύτερα προβλήματα που τίθενται με αυτή την ευκαιρία. Δεν μπορεί στην Ελλάδα το επίδομα ανεργίας να κρατάει μονάχα ένα χρόνο. Ζητάμε παράτασή του. Η θέση του ΣΥΝ μάλιστα είναι να φτάσει τα 4 χρόνια..

Δεν μπορεί ακόμα οι απολυμένοι να παίρνουν διαφορετικές αποζημιώσεις ως υπάλληλοι και ως εργάτες να είναι δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι. Είναι ένας κοινωνικός ρατσισμός τον οποίο έχει η πολιτεία. Χρειάζεται εξίσωση αποζημιώσεων των εργατών με τους υπαλλήλους.

Τρίτον ζητάμε το επίδομα ανεργίας να ανέβει και να φτάσει στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Ο ΣΥΝ είχε μια παρουσία εξαρχής στην υπόθεση του εργοστασίου σας και θα είναι μέχρι την τελευταία στιγμή μέχρι να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα δίπλα σας.

Τέλος, υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα με τη βιομηχανία ιματισμού. Υπάρχει και το ζήτημα των πολύ μεγάλων εισαγωγών που γίνονται από όλο τον κόσμο. Έχει γίνει πολλή συζήτηση τώρα τελευταία για την εισαγωγή προϊόντων που έρχονται από την Αν. Ασία. Ένα κύριο πρόβλημα που έχει σχέση και με τη ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ είναι η μετακίνηση επιχειρήσεων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες χαμηλού εργασιακού κόστους, ιδιαίτερα στη Βαλκανική. Είναι ντροπή να δίνουμε εμείς χρηματοδοτήσεις κοινοτικές σε επιχειρήσεις όπως δόθηκαν στη ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ για να αναπτύξουν τις επενδύσεις και την απασχόληση και αυτές να μετακινούνται παίρνοντας τις επενδύσεις αυτές έξω από τα σύνορά μας.

Επομένως είναι ένα ζήτημα να ζητήσουμε πίσω αυτές τις χρηματοδοτήσεις, να υπάρξουν ισχυρές αποζημιώσεις, να υπάρξουν φορολογικά μέτρα που θα αποτρέπουν αυτή τη μετακίνηση.

Είναι μια σκληρή πάλη και πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα, ειδικά στις γυναίκες, αφού η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες σε ανεργία γυναικών μέσα στην Ε.Ε..

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου