Skip to main content.
21/09/2010

Κοινωνική Κατοικία. Ήτανε στραβό το κλίμα το ʽφαγε κι ο γάϊδαρος - του Ν.Γεωργακάκη*

1.      ΟΕΚ, ένας σημαντικός αναντικατάστατος φορέας. 

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας(ΟΕΚ) είναι το κύριο όργανο άσκησης κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής που τα 55 χρόνια λειτουργίας του, συμβάλλει . στην αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των εργατοϋπαλλήλων της χώρας.

O ρόλος βέβαια του ΟΕΚ στην Ελληνική οικονομία είναι ευρύτερος, αφού μέσω των δανειοδοτικών του προγραμμάτων, κινητοποιούνται ιδιωτικά κεφάλια, τόσο των δανειοληπτών, που χρησιμοποιούν παράλληλα την ιδιωτική τους αποταμίευση, όσο και των επιχειρηματιών του κατασκευαστικού τομέα, όπου κατευθύνονται οι δανειολήπτες προς αγορά κατοικίας.

Στην περίοδο δράσης του ο ΟΕΚ κατασκεύασε οικισμούς, επιχορήγησε με δάνεια με ευνοϊκούς όρους για κατασκευή κατοικιών εργαζομένων, επιδοτεί για χρόνια το ενοίκιο εργαζομένων κλπ.

Η γενικότερη όμως νεοφιλελεύθερη στροφή των κυβερνήσεων του δικομματισμού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησε στην σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου του ΟΕΚ και το μέλλον με βάση τις εξελίξεις διαγράφεται αβέβαιο.

 

Για να αναφερθούμε στο πρόσφατο παρελθόν τόσο επί περιόδου ΠΑΣΟΚ όσο και επί διακυβέρνησης ΝΔ η κατάσταση σταδιακά χειροτερεύει. Όπως έχει αναφερθεί  από εργαζόμενους του ΟΕΚ, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρτι αδιαφάνειας και σκανδάλων  με τις επιχορηγήσεις του ΟΕΚ,

 

2.     Διαχρονικές αμαρτίες-κακοδιαχείριση.

Βεβαίως η αρνητική πορεία του ΟΕΚ δεν περιορίζεται μόνο στα τελευταία χρόνια.  O OEK λειτούργησε κι αυτός όπως και οι άλλοι δημόσιοι φορείς  με πελατειακή ψηφοθηρική πρακτική. Κανείς δεν ξεχνά τα ευτράπελα φαινόμενα με υπουργούς να παραδίδουν κλειδιά σπιτιών παραμονές εκλογών.

Όμως τα τελευταία χρόνια  παρατηρούνται επίσης ισχυρά φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Με το ΙΚΑ υφίσταται τεράστιο πρόβλημα. Οι οφειλές του ΙΚΑ προς ΟΕΚ ξεπερνούν τα 2δις.?με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η λειτουργία του.  Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τρέχουσες εισφορές που αποδίδει το ΙΚΑ βαίνουν ολοένα και μικρότερες. Από τα περίπου 50 εκ. ? που καταβάλλονταν κάθε μήνα το 2009, το ποσό σήμερα έχει καταγράψει μείωση γύρω στο  50%(μέσος όρος) αγγίζοντας μόλις μετά βίας τα 15 εκ.? για το μήνα Αύγουστο.

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν.3863/2010 που ψηφίστηκε πρόσφατα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιδιοποιείται μέχρι και το 30% των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ ΟΕΚ, καθιστώντας την όλη κατάσταση εξαιρετικά ασφυκτική.

Η αλήθεια είναι ότι για τον ΟΕΚ δεν ευθύνεται αποκλειστικά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Λανθασμένες πολιτικές επιλογές χωρίς σχέδιο αλλά και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης κατά το παρελθόν φαίνεται ότι ζημίωσαν τον οργανισμό.

Είναι τεράστια η ζημιά που προκλήθηκε από την ανάθεση –επί Σημίτη- της κατασκευής του Ολυμπιακού χωριού. Το τελικό κόστος που είναι ακόμη  απροσδιόριστο λόγω υπέρογκων απαιτήσεων των εργολάβων, επιβάρυνε δραματικά την οικονομική κατάσταση του ΟΕΚ.

Σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω, σχεδιάζεται η  ανάθεση και του Μεσογειακού χωριού(Βόλος, Λάρισα) στον ΟΕΚ για το οποίο αν δεν υπάρξουν οι οικονομικές προβλέψεις θα δημιουργήσει νέο τεράστιο οικονομικό βάρος στον ΟΕΚ.

Η σημερινή εποχή του ΔΝΤ

Σήμερα η κατάσταση του ΟΕΚ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι του ΟΕΚ εξ αιτίας της πρόσφατης απόφασης  του Υπουργείου Απασχόλησης να «παγώσει» όλα τα δάνεια και τις επιδοτήσεις ενοικίου μέχρι και τα τέλη του 2010.

Η διοίκηση του ΟΕΚ, με  πρόσχημα το «οικονομικό αδιέξοδο»  και με μοναδική, αποκλειστική  αναφορά σε λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης,  καταργεί κοινωνικά στεγαστικά δικαιώματα ενώ συνεχίζονται οι κρατήσεις υπέρ Ο.Ε.Κ.

Σήμερα η πιο ακραία εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με βάση τις ρυθμίσεις του μνημονίου υποβαθμίζει έντονα το κοινωνικό κράτος καθώς όπως βλέπουμε δεν αφήνει στο απυρόβλητο την κοινωνική κατοικία.

 

3.     Η συγχώνευση ΟΕΚ-ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση, πέρα της νεοφιλελεύθερης αντικοινωνικής πολιτικής, βλέπουμε στο θέμα της ανασυγκρότησης του κράτους να αυτοσχεδιάζει. Παρατηρούμε να προωθεί τη συγχώνευση του ΟΕΚ με τον ΟΑΕΔ, μία τελείως  ατεκμηρίωτη και παράλογη λύση με αυτοσκοπό την μείωση των κρατικών δαπανών.

Μετά την κυβερνητική καταλήστευση των πόρων του ΟΑΕΔ, του ΟΕΕ και του ΟΕΚ έως και 30% για την ενίσχυση, τάχα, του ΙΚΑ, η κυβερνητική απόφαση για συγχώνευση-ενοποίηση των παραπάνω οργανισμών μαζί με άλλους φορείς, κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική
βολή σε κάθε ίχνος ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής, και  να εξωθήσει σε απολύσεις.

4.     Συμπέρασμα- Διέξοδος.

Ο ΟΕΚ σήμερα κινείται μεταξύ πλήρους υποβάθμιση και διάλυσης.  Τόσο η γενικότερη  κοινωνική πολιτική, όσο και ειδικότερα η πολιτική για ΟΕΚ οφείλει να αναβαθμιστεί με ριζικό επαναπροσανατολισμό του ρόλου και της στρατηγικής του, με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση, πρώτα απ' όλα και κυρίως, των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, ιδιαίτερα των ανέργων, των χαμηλόμισθων και της νεολαίας. Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, η στήριξη του ΟΕΚ  μπορεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της οικοδομής και της απασχόλησης. Όσο ο ΟΕΚ υποχρηματοδοτείται από το Δημόσιο  δεν μπορεί να εφαρμοστεί  πολιτική λαϊκής στέγης. Είναι αναγκαία η εφαρμογή  τριμερούς χρηματοδότησης του Οργανισμού με την κατοχύρωση ετήσιας ουσιαστικής κρατικής επιχορήγησης, με την άμεση τακτοποίηση των οφειλών του Δημοσίου και πρωταρχικά των οφειλών του ΙΚΑ προς τον Οργανισμό, που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση για να  αναβαθμιστεί ο ρόλος του και το στεγαστικό του πρόγραμμα. Επίσης ο άμεσος υπερδιπλασιασμός του κατασκευαστικού έργου του Οργανισμού, ώστε άμεσα αυτό να ξεπεράσει το 50% του προϋπολογισμού του Οργανισμού, όπως επιβάλλει ο Ν. 2224/1994, τον οποίο παραβιάζει ο ΟΕΚ.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =  = = = = = = = = = =

 

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΕΚ

 

  Ανέγερση οικισμών (σε εκ. ευρώ)
2005 72,00
2006 53,25
2007 54,00
2008 42,03
2009 17,20   (α΄εξάμηνο)

Πηγή: Στατιστικό δελτίο Ο.Ε.Κ. 2008-2009