Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/09/2010

Δήλωση της Ειρήνης Κατσινοπούλου, υπεύθυνης της Π.Γ. ΣΥΝ για την Αγροτική Πολιτική, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού ΑΑΤ, κ. Σκανδαλίδη, στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Στη σημερινή εποχή της αγριότερης νεοφιλελεύθερης επίθεσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εναντίον των εργαζομένων, των νέων και των γυναικών, αλλά και των αγροτών, είναι προκλητικό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο σημερινό άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, να επαναλαμβάνει αοριστίες και ευχολόγια.

ʽΈνα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, το ΠΑΣΟΚ δεν αποκαλύπτει τις θέσεις του για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πέρα από τις προεκλογικές εξαγγελίες που εξανεμίστηκαν ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, μόνο σ ένα πολυσέλιδο κείμενο μιας ομάδας εργασίας δημοσιοποιήθηκε, ως ύστατο επικοινωνιακό τέχνασμα από την προηγούμενη υπουργό ΑΑΤ, πριν οδηγηθεί εκτός υπουργείου. Ένα κείμενο χωρίς κανένα διάλογο με τους αγρότες και τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς , επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, που δεν προοιωνίζει καμιά διασφάλιση των μικρών και μεσαίων παραγωγών της χώρας.

Η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης απαιτεί αύξηση των κονδυλίων του 2ου πυλώνα και όχι διαρκή συρρίκνωση των άμεσων ενισχύσεων του 1ου Πυλώνα και μεταφορά τους στο δεύτερο.

Επιπλέον, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η υποστήριξη των συλλογικών φορέων οικονομικής οργάνωσης των αγροτών ενισχύει  τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού και διακίνησης των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Με μια πρωταρχική προϋπόθεση : την εκ θεμελίων ανασυγκρότηση τους σε παραγωγική κατεύθυνση και την απεμπλοκή  τους από δικομματικά και προσωπικά παιγνίδια εξουσίας σε βάρος των αγροτών. Αυτό όμως προϋποθέτει ευθεία σύγκρουση με τα μικρά και μεγάλα  συμφέροντα και το αγροτοσυνεταιριστικό κατεστημένο, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν τόλμησε αλλά συνεχίζει να υποθάλπει και να στηρίζει με κάθε τρόπο.

Όσο για τα περί πράσινης ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο, οι χιλιάδες  εξαπατημένοι αγρότες που έσπευσαν να στραφούν σε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, τα γνωρίζουν ήδη από πρώτο χέρι.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι η δραστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονα η ριζική αναδιανομή των ενισχύσεων σε όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των ελλειμματικών μεσογειακών προϊόντων, είναι μονόδρομος για την επιβίωση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Το αγροτικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα δώσουν την απάντηση. Θα βάλουν φραγμό στη θυσία της χωρικής γεωργίας στις ασύδοτες αγορές.

To Γραφείο Τύπου