Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/09/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ για την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Η σημερινή «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», γενικότερα η «ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας» είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης και ανάληψης δράσης των κατοίκων και φορέων των πόλεων στην κατεύθυνση των «καθαρών», οικολογικότερων μετακινήσεων.

Σήμερα στο πλαίσιο της πολύπλευρης κρίσης και των αντικοινωνικών μέτρων κυβέρνησης-«τρόικας» τα ζητήματα του συστήματος μεταφορών αποκτούν νέο περιεχόμενο:

Η πολιτική που προτείνει -ιδιαίτερα σήμερα- η ανανεωτική, ριζοσπαστική και οικολογική αριστερά προτάσσει την διαφύλαξη του απόλυτα δημόσιου χαρακτήρα των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου, την κατάργηση των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων σε ιδιώτες, την ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς για τις μεταφορές στις πόλεις και στην περιφέρεια, την διαμόρφωση καλύτερων όρων κυκλοφορίας των πεζών και των ποδηλάτων στις πόλεις.

Η οικονομικά προσιτή και περιβαλλοντικά καθαρή μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών. Σήμερα η κυβερνητική πολιτική κινείται σαφώς στην αντίθετη κατεύθυνση και χρειάζονται αγώνες, όλων –επιβατών και εργαζομένων στις συγκοινωνίες- για την ανατροπή της.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος