Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/09/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την αιφνιδιαστική επιδείνωση της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας» και τη μελλοντική αξιοποίηση της για καταστολή διαδηλώσεων

Ένα πρωτοφανές πραξικόπημα σε βάρος των συνταγματικών ελευθεριών είδε το φως της δημοσιότητας. προκαλώντας άλλη μία πληγή στο ήδη σοβαρά τραυματισμένο και αποψιλωμένο κράτος δικαίου. Οι αλλαγές που αιφνιδιαστικά επήλθαν στις διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, δηλαδή στο γνωστό «τρομονόμο», εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες . Το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΝ εκφράζει την αποδοκιμασία του στις νέες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες μάλιστα συνιστούν νέο κρούσμα αντισυνταγματικότητας καθώς ψηφίστηκαν από το θερινό τμήμα της Βουλής και όχι από την αρμόδια για τέτοιου είδους ζητήματα Ολομέλεια της Βουλής.

Η βασική, κρυφή, νομοθετική μεταβολή σχετίζεται με την κατάργηση της – έστω αμυδρά - προστατευτικής παραγράφου 8 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία δεν αποτελούσε «τρομοκρατική πράξη» η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων (κακουργημάτων και πλημμελημάτων), εάν αυτά σκόπευαν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ή αφορούσαν δράση υπέρ της ελευθερίας ή εάν αποσκοπούσαν στην άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως αυτές προβλέπονται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έτσι, με την απάλειψη των εξαιρέσεων αυτών στις νέες εκτρωματικές ρυθμίσεις οι διωκτικές αρχές θα μπορούνε αυθαίρετα να χαρακτηρίσουν ως «τρομοκρατική δράση» τις ενέργειες μιας οργανωμένης ομάδας διαδηλωτών. Όμως το αποκορύφωμα του αυταρχισμού και της κατασταλτικής αντίληψης που διέπει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμπυκνώνεται σε μια νέα διάταξη που τιμωρεί αυστηρότερα (10ετή κάθειρξη !!) όσους δίνουν «ουσιώδεις» πληροφορίες σε τρομοκρατικές οργανώσεις για διευκόλυνση του έργου τους ή απλώς τους παρέχουν υλική ή άυλη υποστήριξη, ακόμη και αν δεν τελέστηκαν τελικώς «τρομοκρατικές πράξεις»!

Είναι πια φανερό ότι η χειρότερη και πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που έχει λεηλατήσει αναίσχυντα το λαϊκό εισόδημα όσο καμία άλλη στο παρελθόν, φοβάται ένα θερμό πολιτικό χειμώνα αναπόφευκτων και δίκαιων κοινωνικών εκρήξεων και εξεγέρσεων, και για αυτό προετοιμάζεται κατάλληλα και θωρακίζει το κατασταλτικό θεσμικό πλαίσιο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στα δικαιώματα και στις ελευθερίες των πολιτών. Δεν έχει άδικο. Η κοινωνική οργή αυξάνει καθημερινά, αλλά πλανάται πλάνη οικτρά αν νομίζει ότι θα τη συγκρατήσει μέσω θεσμικών εκτροπών και παρεκτροπών. Καλούμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επαναφέρει τις συγκεκριμένες διατάξεις στην Ολομέλεια για να τις καταργήσει, μαζί με τους δύο προηγούμενους τρομονόμους που επίσης αποτελούν όνειδος για το νομικό πολιτισμό και για το επίπεδο σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τμήμα Δικαιωμάτων