Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/09/2010

Κοινές εκδηλώσεις ΣΥΝ – ODP Τουρκιας σε Αδριανούπολη, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή 24-25/09/2010 με τη συμμετοχή των προέδρων των δυο κομμάτων, Αλ. Τσίπρα και Αλπερ Τας

Ο ΣΥΝ και το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας, πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2010,  στην Ερντίνε (Αδριανούπολη) και στις Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή, με κύριο θέμα τη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας.

Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος και οι Πρόεδροι των δυο κομμάτων, Αλέξης Τσίπρας και Αλπέρ Τας, οι οποίοι θα υπογράψουν κοινή έκκληση την Παρασκευή, 24/09 και ώρα 11πμ, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο (Κήποι). Την ίδια μέρα, θα ακολουθήσουν κοινές εκδηλώσεις στην Αδριανούπολη.

Το Σάββατο, 24/09 και ώρα 11πμ, οχταμελής αντιπροσωπεία του ODP θα πάρει μέρος σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην Κομοτηνή όπου το βράδυ θα παραστεί στο φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού.

Στις εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ θα είναι ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας.

Τις εκδηλώσεις στηρίζει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.  O Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι απέστειλε το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα για τις κοινές εκδηλώσεις ΣΥΝ-ΟDP για την μείωση των εξοπλισμών

«Είναι μεγάλη η χαρά μου να απευθύνω τον θερμό αδελφικό χαιρετισμό των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε όλους τους συμμετέχοντες στις κοινές εκδηλώσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας σε Ανδριανούπολη και Αλεξανδρούπολη.

Βρίσκεστε μαζί για να εκφράσετε την θέλησή σας για τον τερματισμό του κυνηγητού των εξοπλισμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ξοδεύουν και οι δύο χώρες τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες. Αυτό αποτελεί διαστροφή την ώρα που περικόπτονται οι μισθοί, οι συντάξεις, οι δαπάνες για την παιδεία και τα κοινωνικά προβλήματα. Αντί να δαπανώνται χρήματα για την ανάπτυξη και την παιδεία, δηλαδή για το μέλλον των δύο χωρών, διατίθενται για μέσα καταστροφής.

Συμφωνούμε πλήρως μαζί σας ότι οι δαπάνες για εξοπλισμούς αποτελούν σπατάλη. Περισσότερα όπλα ποτέ δεν εγγυήθηκαν μεγαλύτερη ασφάλεια, αντίθετα φέρνουν μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης και μεγαλύτερο κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης.

Τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που έχουν τις ρίζες τους στη δύσκολη και μερικές φορές τραγική ιστορία των δύο λαών, μπορούν να λυθούν μόνο ειρηνικά, μέσω διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ποτέ στην ιστορία οι απλοί άνθρωποι δεν κέρδισαν από εντάσεις και πολέμους. Οι λίγοι κρατούντες είναι εκείνοι που κερδίζουν από τις συγκρούσεις, ενώ εκατομμύρια υποφέρουν από κάθε άποψη. Αυτό πρέπει να τελειώσει!

Γιʼ αυτό υποστηρίζουμε τις προτάσεις του ΣΥΝ και του ODP για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στη βάση αυτή μπορεί να αναπτυχθεί η πραγματική ειρήνη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία.

Ευχαριστούμε και τα δύο κόμματα για την πρωτοβουλία τους ανανεώνοντας την σταθερή δέσμευση μας ως αριστερά κόμματα υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής, ενισχύοντας την καλή γειτονία και την ειρηνική συνύπαρξη στην Ελλάδα στην Τουρκία και σʼ όλη την Ευρώπη.»

To Γραφείο Τύπου