Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/12/2004

Κυβερνητικό εξπρές του θερμοκηπίου, παραμονές Χριστουγέννων

Με μεγάλη καθυστέρηση, την ύστατη ώρα και με συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση παρουσίασε χθες τη νύχτα το Εθνικό Σχέδιο για την Εμπορία των Αερίων Ρύπων Θερμοκηπίου για τη διετία 2005-2007. Απαξιώνοντας τις διαδικασίες διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση μόνο για τρεις ημέρες, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Υποβαθμίζοντας ένα ζωτικής προτεραιότητας πολιτικό θέμα που έχει να κάνει με τη συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με την εθνική οικονομία, η οποία εξαιτίας της ασυνέπειας της Ελλάδας να περιορίσει τις εκπομπές αερίων θα υποστεί τεράστιο κόστος, καθώς κάθε πλεονάζον τόνος ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα θα πληρώνεται από τον παραγωγό που ρυπαίνει περί τα 40 Ευρώ, προσθέτοντας ένα ασήκωτο βάρος μερικών εκατομμυρίων Ευρώ σε ετήσια βάση στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής βιομηχανίας.

Το προτεινόμενο σχέδιο παραδέχεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αερίων θερμοκηπίου εξελίσσονται εξαιρετικά αρνητικά. Το δικαίωμα αύξησης των εκπομπών κατά 25% μεταξύ 1990 και 2010 που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των χωρών της Ε.Ε. που απέρρεαν από το Κιότο, όπως προκύπτει από την επίσημη εκτίμηση του ΥΠΕΧΩΔΕ θα έχει ξεπεραστεί μέχρι το 2010 κατά πολύ, καθώς η συνολική αύξηση των εκπομπών θα έχει φθάσει το 39,2% σε σχέση με το 1990, σύμφωνα πάντα με το εθνικό σχέδιο.

Το προταθέν σχέδιο, εκτός από τους ποσοτικούς στόχους που θέτει για τον τομέα της βιομηχανίας, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις που περιλαμβάνει η σχετική Οδηγία (2002/87), αναφέρεται και στις αυξημένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προέρχονται από τους εξαιρετικά ρυπογόνους τομείς των μεταφορών και του οικιακού/τριτογενούς τομέα. Για να καταγράψει την παντελή απουσία οποιασδήποτε πολιτικής εξοικονόμησης ενέργειας και ρύπων τα τελευταία χρόνια, την αποτυχία προώθησης της χρήσης του φυσικού αερίου σε ευρεία κλίμακα (π.χ. από τα εργοστάσια της ΔΕΗ), των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αποτυχία ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Από το σχέδιο γίνεται σαφές ότι το περιβάλλον, όπως φάνηκε άλλωστε και από τη μείωση των κονδυλίων στον προϋπολογισμό, παραμένει στα αζήτητα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, όπως άλλωστε συνέβαινε και με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος