Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/09/2010

Αποσπάσματα της ομιλίας του Τζούλιου Συναδινού, εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη τύπου των εργαζομένων, στην υπό κατάληψη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Ο επιχειρούμενος κατακερματισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αποτελεί προσπάθεια συνολικής αναδιάρθρωσης για την εξυπηρέτηση του μνημονίου, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις

Εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των εργαζομένων της υπό κατάληψη Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ο Τζούλιος Συναδινός, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, δήλωσε:

«Θέλουμε μια Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενιαία, σύγχρονο επιτελικό φορέα σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης μιας διαφορετικής πολιτικής για τον αθλητισμό ως κοινωνικό αγαθό. Θέλουμε ένα φορέα που θα εκτιμά τις λαϊκές ανάγκες στις υπηρεσίες άθλησης, θα συντονίζει την ορθολογική ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών, θα αποτελεί συμπαραστάτη των αθλητικών φορέων, ελεγκτικό μηχανισμό για τη τήρηση της νομιμότητας και εγγυητή της διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων, της περιουσίας των πολιτών.

Θέλουμε μια σύγχρονη κοινωνική υπηρεσία που θα ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα του αθλητισμού, η οποία δεν θα αποτελεί για τον εκάστοτε υφυπουργό αθλητισμού και το κόμμα του εργαλείο πελατειακών σχέσεων και εξαρτήσεων.

Θέλουμε μια υπηρεσία στην οποία οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσφέρουν την πλούσια τεχνογνωσία τους, σε συνθήκες εργασιακής ασφάλειας,  χωρίς να αποτελούν στόχο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, χωρίς κατάπτυστες συμβάσεις μιας ημέρας και εργασιακή ομηρεία.  

Είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα αιτήματα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των εργαζομένων στη ΓΓΑ.  Όμως ΔΕΝ συμπίπτουν με τα κυβερνητικά σχέδια για τον αθλητισμό και τις οδηγίες της τρόικας και του μνημονίου.

Στη περίπτωση του αθλητισμού και της ΓΓΑ αυτές μεταφράζονται σε εκχώρηση μεγάλων αθλητικών, ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα, απόδοση των τεράστιων πόρων από την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και την απελευθέρωση του τζόγου στους ίδιους οικονομικούς κύκλους, περικοπές σε κάθε δαπάνη για τον μαζικό αθλητισμό.

Οι υπουργικές διαμάχες για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ, το κλείσιμο των αθλητικών σχολείων, η μεταφορά των ολυμπιακών ακινήτων στην Εταιρεία Τουριστικής Αξιοποίησης και αμέσως η εισβολή των αράβων επενδυτών στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, του Αγ. Κοσμά και όπου αλλού, το σφράγισμα μέσω του Καλλικράτη των Αθλητικών Οργανισμών των δήμων είναι κραυγαλέες αποδείξεις.

Ο επιχειρούμενος κατακερματισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αποτελεί επιχείρηση συνολικής αναδιάρθρωσης με πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Ώστε να μην υπάρχει φορέας σχεδιασμού και δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, ελέγχου της κατασκευής και διαχείρισής τους και υλοποίησης προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.

Χάριν του μνημονίου επιχειρείται η εκποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των τελευταίων πόρων του αθλητισμού. Παρά το ότι οι μέρες δόξας και κατασπατάλησης των αθλητικών πόρων, όχι από τους εργαζόμενους, όχι όλοι μαζί όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, αλλά από κάποιους επιτήδειους φίλους των Καλατράβα,  των συστημάτων C4I και άλλων μπορεί να πέρασαν, αλλά κάποιοι συνεχίζουν αμετανόητοι.

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: ο κατακερματισμός της ΓΓΑ υπό τις σημερινές συνθήκες ωφελεί και ενισχύει την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία. Δεν ωφελεί τον αθλητισμό στη χώρα. Ή θα υπερασπισθούμε τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα του, με μια αναβαθμισμένη ΓΓΑ ικανή να υπηρετήσει μια άλλη αθλητική πολιτική ή θα επιτρέψουμε να εκποιηθεί με απρόβλεπτες συνέπειες».

To Γραφείο Τύπου