Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/09/2010

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το άρθρο των Financial Times, που κρίνει ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας

ΚΑΤΑΓΕΛΑΣΤΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  σχολιάζοντας το άρθρο των Financial Times που κρίνει ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Οι ίδιοι οι διεθνείς χρηματιστικοί κύκλοι, τους οποίους εκφράζουν οι Financial Times, και οι οποίοι επέβαλαν το Μνημόνιο και τη γενική λεηλασία που το ακολουθεί, έρχονται την ίδια ώρα να εκτιμήσουν ως βέβαιο αποτέλεσμα των επιλογών τους τη χρεοκοπία της χώρας μας και την αναδιάρθρωση του χρέους της!

Το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία», από την αρχή επίπλαστο και ψευδεπίγραφο, αποδεικνύεται σήμερα και καταγέλαστο. Αντίθετα, το μνημόνιο εξωθεί τη χώρα στη χρεοκοπία και μάλιστα με τους χειρότερους και πιο ταπεινωτικούς όρους.

Η Ελλάδα αντί να αυτοχειριάζεται παραδομένη στην Τρόικα και τις αντικοινωνικές επιλογές της, οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει το μνημόνιο, τις κηδεμονίες και τις πολιτικές λεηλασίας που τις συνοδεύουν και να προχωρήσει τώρα στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, χωρίς όρους και πάτρονες και με στόχους τη διαγραφή σημαντικού μέρους του δημοσίου χρέους, τη δραστική μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο, τη διαμόρφωση ικανής περιόδου χάριτος, και τη διεύρυνση των χρονικών οριζόντων αποπληρωμής του. 

Μια τέτοια ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, ως μέρος μιας ανεξάρτητης προοδευτικής και σοσιαλιστικής επιλογής αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης του τόπου είναι ο μόνος αναγεννητικός δρόμος διεξόδου από την παρούσα κρίση και τις βαθύτερες αιτίες της!

To Γραφείο Τύπου