Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/09/2010

Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Ν. Παπαδημητρίου -Α. Παπαδόπουλος)

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Ν. Παπαδημητρίου –Α. Παπαδόπουλος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για τα νέα μέτρα και τη μείωση των δημοσίων δαπανών:

«Τα πρόσθετα μέτρα, με τη νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, θα επιτείνουν την ύφεση και τον πληθωρισμό. Θα στεγνώσουν ακόμη περισσότερο την αγορά. Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι ότι κάνει τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της ακόμη πιο νεοφιλελεύθερη, επειδή έχει αποτύχει τραγικά στο να εισπράξει φόρους και από τη μισή Ελλάδα που δεν πληρώνει φόρους. Επειδή δεν μπορούν να εισπράξουν άμεσους φόρους, μέσα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, υπερφορολογούν μέσω έμμεσων φόρων αυτούς που ήδη πληρώνουν. Αυτή είναι η συνταγή της ύφεσης.

Μαζί με την άγρια περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, έχουμε και μια αδυναμία του κράτους και του κυβερνητικού επιτελείου, ένα χρόνο μετά, να έχει αξιόπιστη εικόνα για το τι γίνεται στα νοσοκομεία, τι γίνεται στα ταμεία και τι γίνεται στην ευρύτερη διοίκηση –συμπεριλαμβανομένης και της αυτοδιοίκησης. Αυτή η δέσμευση έχει αποτύχει και δημιουργείται η εικόνα μιας σισύφειας προσπάθειας. Δηλαδή, ό,τι παίρνει η κυβέρνηση από μισθωτούς και συνταξιούχους –και έχει πάρει πάρα πολλά- το δίνει στους δανειστές μας με υψηλά επιτόκια. Την ίδια ώρα, η αδυναμία της να νοικοκυρέψει τις δημόσιες δαπάνες, περικόπτοντας δραστικότερα τις εξοπλιστικές και τις πελατειακές- οδηγεί στο να κόβεται εκείνο το κομμάτι των δαπανών, οι επενδυτικές, οι οποίες είναι εργαλείο για να βγει η οικονομία γρηγορότερα από την ύφεση.

Ακόμη και η πιο νεοφιλελεύθερη οικονομία και η πιο δεξιά κυβέρνηση καταφεύγει σε κλασικές κεϊνσιανές συνταγές όταν είναι σε ύφεση, δηλαδή χρησιμοποιεί το εργαλείο των δημοσίων επενδύσεων. Μόνο στην Ελλάδα ισχυρίζονται ότι με τα «fast track» και τα μνημόνια συνεργασίας με το Κατάρ, χωρίς δημόσιες επενδύσεις, μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Αυτό είναι ακραίος νεοφιλελευθερισμός και αυταπάτη.»

Για τις δηλώσεις Πάγκαλου κατά των δημοσίων υπαλλήλων:

«Οι δηλώσεις Πάγκαλου είναι ένας ακραίος κυνισμός. Το «μαζί τα φάγαμε» είναι χαστούκι στα μούτρα του ανθρώπου που δεν έκλεψε, αλλά του κλέβουν λεφτά από την τσέπη, που είναι έντιμος και συνεπής και απαιτεί από τους πολιτικούς ένα συγνώμη. Αν ο κ. Πάγκαλος ήθελε να κάνει τόσο έντονη αυτοκριτική, θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη για την ατιμωρησία των πολιτικών, για τα σκάνδαλα, για το γεγονός ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία δεν έχουν ψάξει τι έχει γίνει με τις καταγγελίες Χριστοφοράκου και Τσουκάτου, ότι από τη Siemens πήγαν λεφτά στα δύο κομματικά ταμεία. Θέλει πάρα πολύ θράσος για να καταλήγει κανείς σε τέτοιους ισοπεδωτικούς λαϊκισμούς. Αν συγκρίνει κανείς τον κ. Πάγκαλο με έναν λιπόσαρκο συνταξιούχο, είναι εύκολο να δει ποιοι τα φάγανε.»

Για το έλλειμμα και τις δηλώσεις Σαμαρά περί μηδενισμού μέσα στο 2011:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκληματικές ευθύνες για το ότι φτάσαμε ως εδώ. Είναι σαν αυτόν που βάζει φωτιά στο σπίτι του και μετά κάνει κριτική στην Πυροσβεστική γιατί δεν χρησιμοποιεί σωστά τις μάνικες. Φαίνεται ότι με την ίδια, εύκολη πολιτικάντικη μέθοδο, παίρνει ως σκυτάλη το «λεφτά υπάρχουν» του προεκλογικού Γ. Παπανδρέου, που ξέχασε όμως ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Η έγνοια του να γίνει Πρωθυπουργός, λέει ότι «αφού βγήκε του Γιώργου, γιατί όχι κι εμένα». Ελπίζω να μην «μασήσει» ο κόσμος με τον αντιμνημονιακό φερετζέ που προσπαθεί να φορέσει η Νέα Δημοκρατία, οσφραινόμενη το κλίμα. Είναι αρκετά νωπή η εγκληματική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στην οικονομία και στα σκάνδαλα για να ξεχάσει ο κόσμος τόσο πολύ.»

Για την αριστερά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Η δική μας «καμπούρα» είναι το πρόβλημα. Αν εμείς σταματήσουμε να παράγουμε αντιθέσεις και δώσουμε μια εικόνα σοβαρή, συνεκτική, πειστική, προβάλλοντας συλλογικά τις ιδέες μας και το «εμείς» στη θέση διάφορων περίεργων «εγώ», τότε νομίζω ότι μπορούμε να πάμε καλά.»

Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργό για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

«Θέλουν πολύ συζήτηση και εξειδίκευση. Πολλές φορές, πίσω από τις εξαγγελίες για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του ρόλου του δημόσιου πανεπιστημίου, κρύβονται βλέψεις και επιδιώξεις υποβάθμισης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης. Η αριστερά θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα σηκώσει τη σημαία των αλλαγών. Φυσικά χρειάζονται πάρα πολλές αλλαγές. Εμείς πρέπει να θέσουμε την ατζέντα. Να μην είμαστε απλώς αρνητικοί και αμυντικοί απέναντι στην κυβερνητική πρωτοβουλία. Να αναδείξουμε -και έχουμε δέσμη προτάσεων και ανθρώπους που μπορούν να την αναπτύξουν- την ενίσχυση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζονται αλλαγές αλλά είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτές που περιέγραψε στους Δελφούς ο Πρωθυπουργός. Χρειάζονται δαπάνες, διαφάνεια, αξιοκρατία και ενεργή συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας.»

To Γραφείο Τύπου