Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/12/2004

Με αφορμή τις προτάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για εγκατάσταση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί ή το Ελληνικό

Η απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να εγκαταστήσει το τεραστίων διαστάσεων νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή ή στο Ελληνικό, αποκαλύπτει με τον πιο ωμό τρόπο τις άγριες διαθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου απέναντι στις ήδη συρρικνωμένες από τα ολυμπιακά έργα αδόμητες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αθήνας. Υποκύπτοντας στις πιέσεις των ισχυρών αθλητικών και οικονομικών συμφερόντων, ο υπουργός, χωρίς κανέναν απολύτως ολοκληρωμένο σχεδιασμό, χωρίς να έχει προκαλέσει ουδεμία δημόσια συζήτηση για τη χωροθέτηση μιας εγκατάστασης βαρύτατης περιβαλλοντικής και κοινωνικής όχλησης, δίνει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός τη δυνατότητα να επιλέξει σε ποιον από τους δύο μεγάλους ελεύθερους χώρους θα αναγείρει έναν ακόμη τσιμεντένιο όγκο.

Ο ΣΥΝ έχει επανειλημμένως απορρίψει και τις δύο λύσεις, όπως άλλωστε ζητούν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των επίμαχων περιοχών, οι οικολογικές οργανώσεις και οι τοπικές συλλογικότητες πολιτών που έχουν κινητοποιηθεί εγκαίρως για την αποτροπή του προαναγγελθέντος περιβαλλοντικού εγκλήματος. Σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις της Ε.Ε. όπου σε κάτοικο αναλογούν μόλις 2,55 τ.μ. πρασίνου!

Θεωρούμε απαράδεκτη την αποσπασματική εξέταση των αιτημάτων διαφόρων φορέων πίεσης και τον εξακοντισμό κάθε «δύσκολης» χωροθέτησης σε περιοχές που η Αθήνα έχει απόλυτη ανάγκη να γίνουν χώροι πρασίνου. Όλα αυτά αγνοώντας το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που προβλέπει το Ελληνικό και το Γουδή ως χώρους πρασίνου και τις προτάσεις του Οργανισμού Αθήνας που θεωρεί κατάλληλο χώρο για το νέο γήπεδο τον Ελαιώνα. Και επιπλέον, χωρίς καμία διάθεση αξιοποίησης του ήδη υπάρχοντος κτιριακού κεφαλαίου αθλητικών υποδομών που άφησε πίσω της αναξιοποίητο η Ολυμπιάδα και το οποίο τόσο πανάκριβα πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Ας μην ξεχνάμε, ότι υπάρχουν θαυμάσιες εναλλακτικές λύσεις για τη διευθέτηση του γηπεδικού προβλήματος της ιστορικής ομάδας, όπως για παράδειγμα το ΟΑΚΑ, το οποίο θα μπορούσε χωρίς κανένα πρόσθετο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος να χρησιμοποιηθεί από τον Παναθηναϊκό. Το κόστος απώλειας ελεύθερων χώρων ζωτικής σημασίας που έχει καταβάλει η πρωτεύουσα με τους χειρότερους δείκτες στην ποιότητα ζωής στην Ε.Ε. είναι ήδη τεράστιο. Καλούμε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της και να ακυρώσει την καταστροφική της απόφαση.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος