Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/09/2010

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Α.Τσέκερης-Γ.Κυρίτσης)

«Οι βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Ελπιδοφόρα νίκη των δυνάμεων της δημοκρατίας της προόδου και του σοσιαλισμού».

Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι , στην Βενεζουέλα λειτουργούν κανονικότατα οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι εκλογές ήταν ομαλές, δημοκρατικές. Άλλωστε δεν υπήρξε καμία, σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Επομένως δεν είναι κανένα απολυταρχικό καθεστώς, αλλά είναι μια χώρα που εφαρμόζει δημοκρατικούς κανόνες πλουραλιστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Και αυτό είναι σημαντικό, διότι στη διεθνή κοινή γνώμη, καταγγέλλεται ο Τσάβες, από αυτούς που διαφωνούν με την ουσία της πολιτικής του, ότι συμπεριφέρεται δικτατορικά. Δεύτερον  σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, όπως ξέρετε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές  η αντιπολίτευση, οι δυνάμεις της αντίδρασης και της συντήρησης απείχαν, σήμερα κατέβηκαν στις εκλογές, οργανωμένα, χωρίς επανάπαυση. Η μείωση των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Τσάβες δεν προέκυψε από μετακίνηση ψηφοφόρων προς την συντηρητική παράταξη   αλλά από την αποχή, από την μη συμμετοχή υποστηρικτών του Τσάβες στην εκλογική διαδικασία. Το τρίτο στοιχείο, είναι ότι πέρα από τα επιτεύγματα, την προσπάθεια που γίνεται εκεί για έναν σοσιαλισμό του 21ου αιώνα όπως λένε οι ίδιοι, με τα ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά της χώρας  όπου υπάρχει έντονα το στοιχείο της εθνικής ανεξαρτησίας. Πέρα από αυτό υπάρχουν προβλήματα, καθυστερήσεις, απογοητεύσεις  ενός κομματιού της κοινωνίας, που είναι έντονα πολωμένη κοινωνικά, με πλούσιες «οάσεις»  μέσα στις πόλεις, καλά φυλαγμένες, και από την άλλη η ύπαρξη ακόμα μιας μεγάλης φτώχειας  με τις φαβέλες, όπως στη Βραζιλία, μπάριος τις λένε στη Βενεζουέλα. Είναι φτωχογειτονιές σε πολύ δύσκολη κατάσταση παρά τα μέτρα που λαμβάνονται.

-    Σε όλη τη Λατινική Αμερική έτσι είναι . Δεν είναι μια ειδική κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Έτσι ακριβώς είναι και γι αυτό διαπιστώνεις και τις προσπάθειες που γίνονται, ατελείς ακόμα, προσπάθειες κοινωνικού χαρακτήρα στις ίδιες τις γειτονιές για να  φύγει αυτός ο κόσμος από την εξαθλίωση και τις παθολογίες χρόνων. Οι δυνάμεις της συντήρησης είναι καλά οργανωμένες, διαθέτουν την πλειοψηφία των ΜΜΕ, Η κοινωνία έχει συγκρουστεί, και το 1989 ακόμα, με τους 500 νεκρούς, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου μέχρι το πραξικόπημα, που ήθελαν να ρίξουν τον Τσάβες. Οι συγκρούσεις των κοινωνικών δυνάμεων είναι νωπές ακόμη, δεν είναι εύκολα τα πράγματα.

Εκεί γίνονται σημαντικά βήματα που για εμάς φαίνονται πρωτοφανή και χρειάζονται μεγαλύτερη μελέτη. Εκεί στο Σύνταγμα πέρα από τις τρεις εξουσίες υπάρχει και η εξουσία των πολιτών και η εκλογική εξουσία. Είναι ανεξάρτητες εξουσίες. Η εξουσία των πολιτών είναι μια προσπάθεια συμμετοχής των πολιτών, κυρίως των φτωχών πολιτών στις πολιτικές διεργασίες. Έχουν αποφασιστικό ρόλο σε πολλά πράγματα αλλά και στην εφαρμογή ενός κοινωνικού δικτύου υποστήριξης που με την  στήριξη  του κράτους λειτουργεί σε όφελος του πολίτη. Φυσικά η πρόοδος θα επιτελεστεί με πολύ δυσκολία λόγω των γνωστών παθολογιών. Χρειάζεται και ισχυρή βούληση και ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης πέρα από το πετρέλαιο, την ισχυρή στήριξη του λαού που κατά βάση την έχει ο Τσάβες και το πρόγραμμα  προκειμένου να προχωρήσει το ελπιδοφόρο εγχείρημα, που λειτουργεί παραδειγματικά και για τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

To Γραφείο Τύπου