Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/02/2005

Επίκαιρη ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό για το διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, ζήτησε την έναρξη διαλόγου για τον χωρισμό εκκλησίας και κράτους. Αρνητική υπήρξε η απάντηση της Υπουργού Παιδείας κ.Μαριέτας Γιαννάκου.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αφού αναφέρθηκε στις «αποκαλύψεις για διαπλοκή και υπόγειες διασυνδέσεις μεταξύ κορυφαίων εκκλησιαστικών και δικαστικών παραγόντων» και αφού τόνισε ότι «η λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος θα ευνοείτο από το χωρισμό της εκκλησίας από τις κρατικές υποθέσεις αλλά και η ίδια η εκκλησία θα μπορούσε να απελευθερωθεί από τον εναγκαλισμό με την κρατική εξουσία», κατέληξε στο ερώτημα: «Προτίθεται να ξεκινήσει εθνικός διάλογος, ώστε πολιτεία και κοινωνία να είναι έτοιμες να θεσπίσουν νέο καθεστώς στη επόμενη συνταγματική αναθεώρηση;».

Στην απάντησή της η Υπουργός υπήρξε κατηγορηματική: «Η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει διάλογο για την αλλαγή του στάτους των σχέσεων κράτους και εκκλησίας»

Παρεμβάσεις της Εκκλησίας στα σχολεία

Στην τοποθέτησή του ο Αλέκος Αλαβάνος αφού καυτηρίασε την απουσία του Πρωθυπουργού από μια τέτοια συζήτηση «συγκλονίζεται επί δύο εβδομάδες η κοινή γνώμη και είναι αποσυρμένος στα ανάκτορα του Μαξίμου» αναφέρθηκε παραδειγματικά σε τρία προβλήματα:

«Το πρώτο είναι στο αντικείμενό σας. Είναι δυνατόν στα σχολεία να μοιράζεται cd rom το οποίο λέει ότι η απάντηση στο aids δεν είναι κάποια προφυλακτικά μέτρα; Είναι δυνατόν μέσω της εκκλησίας να μοιράζεται αυτό; Είναι δυνατόν, όταν είναι νόμιμες οι αμβλώσεις στην Ελλάδα, να μαθαίνουμε στα νέα κορίτσια, κανείς δεν θέλει να φτάσει σε εγκυμοσύνη μία νέα κοπέλα, ότι το να κάνεις άμβλωση είναι σαν να κάνεις εγκλήματα του Χίτλερ; Αντί να τους μάθουμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και προληπτικά μέτρα;

Δεύτερο παράδειγμα. Το τι γίνεται με τα κοιμητήρια στην Αθήνα και αλλού. Έχουμε φθάσει σε μια μακάβρια κατάσταση. Παίρνουμε τους νεκρούς μετά από δύο τρία χρόνια μέσα σε τσουβάλια γιατί δεν έχουν λειώσει. Γιατί; Γιατί η εκκλησία δεν επιτρέπει στο κράτος να πάρει μέτρα, όπως είναι η καύση των νεκρών;

Τρίτο παράδειγμα. Τα φορολογικά μέτρα. Και με το φορολογικό νόμο, τον τελευταίο τον δικό σας, δίνεται απαλλαγή της εκκλησίας για εισοδήματα από ακίνητα μέχρι το 2008, ενώ το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ πληρώνουν 38% φόρο για τα εισοδήματα από ακίνητα. Είναι μία σειρά ζητήματα δεν είναι γενικά χωρισμός εκκλησίας από κράτος. Όλα αυτά τα ζητήματα θέλουν τοποθέτηση, μέτρα από τη Νέα Δημοκρατία. Έχει κάνει δέκα προτάσεις ο Συνασπισμός, πιστεύω να τοποθετηθείτε».

Στη δευτερολογία της η κ. Γιαννάκου περιορίστηκε να απαντήσει μόνο για το θέμα του cd rom και τόνισε: «Μοιράστηκε το 2003 ενώ η απόφαση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ήταν να δοθεί πιλοτικά σε σχολεία, αυτό μοιράστηκε χωρίς κανείς να μπορεί να βρει ποιος έδωσε την εντολή σε όλα τα σχολεία και γνωρίζετε ότι έχει αποσυρθεί και ελέγχεται από την αρχή»

To Γραφείο Τύπου