Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/12/2004

Πολιτικό μνημόσυνο για τον Αραφάτ στην Αθήνα

Πολιτικό μνημόσυνο για τον Γιασέρ Αραφάτ πραγματοποιήθηκε, στις 22 Δεκεμβρίου 2004 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με πρωτοβουλία της Παλαιστινιακής Πρεσβείας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρεσβευτής της Παλαιστίνης Μαρουάν Αμπντελχαμίντ, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γραμ. της ΝΔ Ε.Μεϊμαράκης, ο Γραμ. του ΠΑΣΟΚ Μ.Χρυσοχοϊδης, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Π.Τριγάζης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Αθηναίων Μπεχράκης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Π.Τσίμας.

Μεταφέροντας το χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου και της ΚΠΕ του κόμματος ο Π.Τριγάζης χαρακτήρισε τον Γιασέρ Αραφάτ «μεγάλο ηγέτη και σύμβολο αγώνα», αλλά και «διεθνή πολιτική προσωπικότητα» που κυριάρχησε στο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της Μ. Ανατολής.

«Ο Αραφάτ έφυγε από τη ζωή - συνέχισε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ - ως «ελεύθερος πολιορκημένος», όπως «ελεύθερος πολιορκημένος» εξακολουθεί να είναι όλος ο Παλαιστινιακός λαός που ζει τις τραγικές συνέπειες της Ισραηλινής κατοχής, των εποικισμών και του «τείχους του Σαρόν» το οποίο το Δικαστήριο της Χάγης έχει κρίνει παράνομο και κατεδαφιστέο. Επιμένει όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ στην πολιτική αυτή, διότι έχει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπους».

«Μετά τον θάνατο του Αραφάτ, κατέληξε ο Π.Τριγάζης, το Παλαιστινιακό μπήκε σε νέα φάση. Ενωμένος πρέπει ο Παλαιστινιακός λαός να συνεχίσει τον αγώνα του για τον τερματισμό της κατοχής και την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ. Ευχόμαστε οι εκλογές της 9ης Ιανουαρίου 2005 να σημειώσουν πλήρη επιτυχία και να αποτελέσουν μια νέα ευκαιρία για την ευρύτερη δυνατή έκφραση της διεθνούς αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Συνηθίσαμε να λέμε ότι το Παλαιστινιακό αποτελεί πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Μετά τον βάρβαρο και παράνομο πόλεμο στο Ιράκ, που ουσιαστικά συνεχίζεται, το Παλαιστινιακό συνδέεται με την υπόθεση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο δρόμος για έναν διαφορετικό κόσμο περνάει από την Ιερουσαλήμ».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου