Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/10/2010

Δήλωση Κώστα Ήσυχου μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στο Εκουαδόρ

Η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της νόμιμης κυβέρνησης του Εκουαδόρ, ακόμα και φυσικής εξόντωσης του Προέδρου Ραφαέλ Κορρέα, απέτυχε.

Στην πολύωρη και ιδιόμορφη απαγωγή και κράτησε του από δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, στο αστυνομικό νοσοκομείο του Κίτο, έδωσαν αίσιο τέλος, με την απελευθέρωση του Ραφαέλ Κορρέα, δεκάδες χιλιάδες άοπλοι διαδηλωτές και πιστές στο σύνταγμα στρατιωτικές μονάδες.

Εναν χρόνο και τρεις μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα σε βάρος του τότε νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της Ονδούρας Μανουέλ Ζελάγια  από το τον στρατό, την άκρα δεξιά,  την ολιγαρχία,  και την στήριξη του Λευκού Οίκου, ένα παρόμοιο σχέδιο αποπειράθηκαν να επαναλάβουν στο Εκουαδόρ χθες.

Δεν το πέτυχαν.

Η σύνοδος κορυφής των προέδρων των χωρών της Λ.Α. και Καραϊβικής, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο Μπουένος Άιρες, οπού μεταξύ άλλων πήραν μέρος ο Έβο Μοράλες και Ούγο Τσάβεζ, κατήγγειλε την ανάμειξη των ισχυρών Μ.Μ.Ε. στην ήπειρο, τις ολιγαρχίες και την άκρα δεξιά, που σε στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον προσπαθούν να ανακόψουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και επαναστατικές αλλαγές που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, ιδιαιτέρα σε ότι αφορά στις χώρες μέλη της  A.L.B.A., (Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Ολοκλήρωσης - Κούβα, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Βολιβία, κ.λ.π.)

Η Ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα μας, όταν και όπου  συμμετέχει σε  διεθνή φόρα, σε αγωνιστικές και κινηματικές διαδικασίες με τις αντίστοιχες δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, δηλώνει την αλληλεγγύη της, διατρανώνοντας τη διαθεσιμότητα της για κοινή δράση με όλα τα νικηφόρα, δημοκρατικά, αντί νεοφιλελεύθερα και αριστερά κινήματα. Έτσι και σήμερα δηλώνουμε την αγωνιστικότητα μας και  αλληλεγγύη.

Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω.

 Οι λαοί όταν πρέπει, μπορούν και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, δίνουν δημοκρατικές λύσεις με τον πιο αποφασιστικό και κατηγορηματικό τρόπο, όπως το έπραξαν πριν λίγες ώρες στο Εκουαδόρ.

Venceremos!

To Γραφείο Τύπου