Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/10/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, «Στο Κόκκινο» (Μελάς Κ. – Χωραφάς Βαγγ.)

-    Έχουμε μπει πλέον στη μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Θα θέλαμε κατ΄ αρχήν να μας πείτε, επειδή έχετε μια γενική εποπτεία της κίνησης των υποψηφίων του ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα και του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η εκτίμησή σας, πώς πάει αυτή η προσπάθεια πανελλαδικά.

Δεν είναι αποκλειστικά μάχη για τις αυτοδιοικητικές, είτε περιφέρειες είτε δήμους, είναι μια πολύ σπουδαία πολιτική μάχη. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία ώστε με μαζικό τρόπο ο ελληνικός λαός να εκδηλώσει την αγανάκτηση και την οργή του σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική, η οποία κατά γράμμα ακολουθεί το μνημόνιο. Σαν τέτοια μάχη πρέπει να τη δούμε και σε αυτή τη λογική  ορίζουμε  τα βασικά καθήκοντα για το δικό μας το κόμμα. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική ώστε να μην μπορέσει η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών κυριολεκτικά να «εκτελέσει» την κοινωνία.

Σε όλη την Ελλάδα ο ΣΥΝ υποστηρίζει συνδυασμούς συνάντησης. Συνάντησης ενότητας της αριστεράς αλλά και συνάντησης με εκείνον το χώρο το σοσιαλιστικό ο οποίος ξεμπλέκει μια και καλή με την κυβερνητική πολιτική, αντιστέκεται στο μνημόνιο και είναι έτοιμος να αναλάβει και τις δικές του ευθύνες συνάντησης με την αριστερά, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα πολιτική κατάσταση, να διαμορφωθεί μια νέα πολιτική ελπίδα για τον ελληνικό λαό.

Χρειάζονται δύο πράγματα αυτή τη στιγμή για να αντισταθούμε. Από τη μια μεριά αντίσταση στα κυβερνητικά μέτρα, κοινωνικοί αγώνες αντίστασης και από την άλλη μεριά ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό που θα επαγγελθεί ο χώρος και θα δίνει πολιτική ελπίδα.

-    Είναι υποτονικό το κλίμα τουλάχιστον μέχρι σήμερα;….

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να το κάνει υποτονικό.  Και άλλα κόμματα, ενδεικτικά αναφέρω τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Αριστερά, που θέλουν να διαχωρίσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις πολιτικές εξελίξεις λες και ο πολίτης είναι μόνο κάτοικος ή ψηφοφόρος ενός δήμου και δεν έχει εργασιακά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα, μαζί βέβαια με τα περιβαλλοντικά και τα αυτοδιοικητικά. Εμείς αντίθετα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό κλίμα ανατροπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά την επικοινωνία των συνδυασμών μέσω των ΜΜΕ η κυβέρνηση έχει πάρει δρακόντεια μέτρα. Πρόκειται για ένα διάταγμα, το οποίο είναι αντισυνταγματικό και δεν επιτρέπει στον πολίτη να διακρίνει και τις διαφορές αλλά και τις σημαντικές συγκρούσεις και αντιθέσεις ανάμεσα στους συνδυασμούς. Ιδιαίτερα εδώ στην Αττική η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη δυναμική αλλά και το καινούργιο που φέρνει ο συνδυασμός «Αττική Συνεργασία -Όχι στο Μνημόνιο» που έχει επικεφαλής τον Αλέξη Μητρόπουλο. Το καινούργιο που υλοποιεί αυτή τη συνάντηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς με δυνάμεις που ξεμπλέκουν από την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

-    Και το οποίο όπως φαίνεται πάει πάρα πολύ καλά, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις…

Ναι.. το ένα είναι οι δημοσκοπήσεις. Το άλλο είναι αυτό που πρακτικά βλέπουμε στις περιοδείες, στις συσκέψεις που έχουν ξεκινήσει, δηλαδή αυτό το «προχωρήστε». Καταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος εκδήλωσης αυτής της συνάντησης είναι πολύ μικρός, δύσκολο ακόμα να αφομοιωθεί απ΄ όλους. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η συνάντηση αυτών των χώρων δεν είναι μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι και για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πρέπει να εκδηλωθεί σε όλους τους χώρους τους κοινωνικούς. Αυτό είναι το σημαντικό. Και να αποκτήσει με τη δικιά μας τη δουλειά και μια νέα δυναμική ανάμεσα στις γειτονιές της Αθήνας, τις πόλεις και κοινότητες της Αττικής, στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης

-    Υπάρχει μια εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, αυτό που πραγματικά την ενδιαφέρει απ΄ αυτές τις εκλογές, επειδή ξέρει ότι θα έχει απώλειες, είναι να μην φανεί ότι κερδίζει κάποιος άλλος. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;…

Θα θυμόσαστε τον παλιό στίχο του Χάρρυ Κλυνν «και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι». Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να βγει αλώβητη απ΄ αυτή την εκλογική μάχη. Εμείς ενδιαφερόμαστε να χτυπηθεί με τον πιο καίριο και πιο συγκεκριμένο τρόπο. Και τι δεν έχει κάνει σʼ αυτή τη κατεύθυνση και συνεπικουρείται από επικοινωνιακές τακτικές και άλλων δυνάμεων. Εμφανίστηκαν ξαφνικά νέοι συνδυασμοί και νέες υποψηφιότητες στην προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα σε σχέση με τη δυναμική του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο». Αναφέρομαι σαφώς στον κ. Δημαρά και όχι μόνο. Αλλά βεβαίως κάθε ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Γιατί στην προσπάθεια προσέλκυσης ψήφων φαίνεται και η πολιτική κατεύθυνση. Το γεγονός δηλαδή ότι ο κ. Δημαράς αξιοποιεί στελέχη της ΟΝΝΕΔ, προέδρους της ΟΝΝΕΔ, γραμματείς κορυφαίων στελεχών μέχρι προχτές της Ν.Δ., δείχνει και την κατεύθυνση που έχει ο ίδιος του ο συνδυασμός. Από απολίτικος έως παρακολουθητικός του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό είναι το βασικό που πρέπει να το πούμε με όλους τους τρόπους και να το καταλάβει και ο άνθρωπος ο οποίος ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, θέλει να ενεργοποιηθεί ενάντια στο μνημόνιο και πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν θα βρει τον εαυτό του σ΄ αυτού του είδους τα ψηφοδέλτια ή στο ψηφοδέλτιο του κ. Σγουρού κ.λπ.

-    Το θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα πάρει, είναι να μην εμφανιστεί τουλάχιστον στην περιφέρεια Αττικής, εδώ που είναι η καρδιά του προβλήματος, κάποια εναλλακτική πρόταση διεξόδου η οποία θα ενεργοποιήσει τον κόσμο προς μια άλλη κατεύθυνση…

Ακριβώς, γιατί η εκλογική μάχη που δίνεται στην Αττική, που πρέπει να είναι και μάχη σύγκρουσης προγραμμάτων, είναι σήμα για όλη τη χώρα. Θα έλεγα ότι με μεγάλη προσοχή την παρακολουθούν και από την Ε.Ε. και από την ΕΚΤ αλλά και από το ΔΝΤ, αλλά και με μεγάλη προσοχή την παρακολουθούν και από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο οι ιθύνοντες αλλά και ο λαός. Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή η εκλογική μάχη της Αττικής. Εδώ πρέπει, επειδή εδώ εμφανίστηκε και εμφανίζεται με πιο καλό τρόπο αυτή η συνάντηση χώρων , εδώ μπορεί να διαμορφωθεί και η κατάσταση ήττας -και πρέπει να είναι σημαντική ήττα- της κυβερνητικής πολιτικής. Θα εκφραστεί σε σχέση με τον επίσημο συνδυασμό, αλλά θα εκφραστεί και σε σχέση με τη δυναμική που θα δημιουργήσει ο συνδυασμός «Αττική Συνεργασία -Όχι στο Μνημόνιο». Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και γι αυτό το λόγο εμείς που συμμετέχουμε και ενισχύουμε τα ψηφοδέλτια της «Αττικής Συνεργασίας -Όχι στο Μνημόνιο» δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία να εμφανίσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα έχει τρία βασικά στοιχεία: Το ένα βασικό στοιχείο είναι οι λαϊκές διεκδικήσεις στις οποίες θα μπει μπροστά η περιφέρεια και ο εκλεγμένος περιφερειάρχης από τη μια μεριά ώστε να αντισταθούμε να μην περάσουν μια σειρά μέτρα.

Το δεύτερο βασικό ζήτημα, το πρόγραμμα το αναπτυξιακό το οποίο θα έχουμε για την Αττική Συνεργασία με κέντρο βάρους τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος..

Και, το τρίτο, τη διαμόρφωση κοινωνικών δικτύων αλληλεγγύης ώστε ο λαός μας μπορεί να ζει και να αντιστέκεται.

-    Και να πούμε και κάτι άλλο. Εκτός από τα προβλήματα που δημιούργησε ο συνδυασμός Δημαρά στην προσπάθεια αυτή την οποία ενισχύουμε όλοι, φαίνεται ότι αρχίζει και δημιουργεί, με τις καινούργιες επιλογές που έκαναν, δημιουργεί προβλήματα και στο χώρο της Ν.Δ. γι αυτό υπήρχε και αντίδραση από τον κ. Σαμαρά, έτσι δεν είναι;….

Σε εμάς δεν δημιούργησε προβλήματα ο συνδυασμός του κ. Δημαρά. Προσπάθησε να δημιουργήσει ανάχωμα, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, δεν πρόκειται να πετύχει.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται υπό καθεστώς μνημονίου, που όλα τα σκιάζει με τη δική του τη φοβέρα. Ένα μνημόνιο το οποίο προσπαθεί να πάρει πίσω, και η κυβερνητική πολιτική βεβαίως,  κατακτήσεις των τελευταίων 100 χρόνων. Σε αυτές τις εκλογές θα εκδηλωθούν και τα αυριανά πολιτικά σχέδια. Εμείς επιζητούμε τη συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο που θέλει να ανατραπεί το μνημόνιο και η κυβέρνηση επιζητεί τη δική της συνάντηση με δυνάμεις της δεξιάς και δυνάμεις τις οποίες θα μπορέσει να τις εμφανίσει ως αριστερές για να δείξει ότι η πολιτική της είναι πολιτική εθνικής σωτηρίας και καθολικής πολιτικής αποδοχής. Δεν κατανοούν ότι το πολιτικό σκηνικό το οποίο έχουν στήσει και του οποίου είναι βασικό και κύριο κομμάτι έχει ήδη καταρρεύσει στη συνείδηση των πολιτών και θέλουμε να καταρρεύσει και στην πράξη.

-    Νομίζω ότι  πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι ο συνδυασμός «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» έχει τις δυνατότητες επιθετικά, όχι μόνο να πάει στο β΄  γύρο, αλλά να κερδίσει και την περιφέρεια αν όλοι δουλέψουν σωστά. Αυτό πρέπει να είναι το επιθετικό μήνυμα το οποίο πρέπει να περάσει. Για πρώτη φορά νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 Αυτό  είναι στο κέντρο της προσοχής μας, στο κέντρο της δράσης μας και στο κέντρο της σκέψης μας. Όποιος διαβάσει τον «Καλλικράτη» θα βρει και τις αντιστάσεις που εμείς θα κάνουμε, για παράδειγμα όχι στα ΣΔΙΤ, όχι νέοι φόροι, όχι νέα τέλη, όχι αξιοποίηση κ.λπ., και τις διεκδικήσεις. Για σκεφτείτε ότι οι πόροι που δήθεν θα δοθούν στην περιφέρεια είναι πολύ πίσω, πάρα πολύ πίσω από τις διεκδικήσεις της αριστεράς όλα τα προηγούμενα χρόνια, 2,4 από τον ΦΠΑ, αν θυμάμαι καλά, και 4% από τον φόρο εισοδήματος. Είναι πάρα πολύ πίσω. Και ενώ η κυβέρνηση επαγγέλλεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση, στην ουσία επαγγέλλεται το θάψιμο της αυτοδιοίκησης. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντική η περιφέρεια και αν την κερδίσουμε -και πρέπει να δουλέψουμε όλοι για να την κερδίσουμε-  και με πρώτο στόχο να μπει ο συνδυασμός «Αττική Συνεργασία -Όχι στο Μνημόνιο» στο δεύτερο γύρο, ο ρόλος της περιφέρειας μπορεί να είναι υπερβολικά σημαντικά θετικός στις πολιτικές εξελίξεις.

To Γραφείο Τύπου