Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/10/2010

Συνέντευξη Δημήτρη Στρατούλη στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Ο Δημήτρη Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» (Μπ. Αγρολάμπος) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Στόχος του συνεταιρισμού κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ είναι η εκπλήρωση της διαχρονικής απαίτησης των δυνάμεων του κεφαλαίου για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε σχέση με την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές, ώστε να καταργηθεί ο κατώτερος εγγυημένος μισθός και κάθε επιχείρηση να έχει να αντιμετωπίσει μόνο την συνδικαλιστική οργάνωση των δικών της εργαζομένων, ώστε να την ενσωματώνει ή να την νικά ευκολότερα.

Η αμφισβήτηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με δεδομένη την κερδοσκοπική βουλιμία του κεφαλαίου, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στα πλαίσια του ίδιου κλάδου. Κάθε μία από αυτές για να «πατήσει» τις ανταγωνίστριές της θα μειώνει τους μισθούς και έτσι θα έχουμε γενική συμπίεσή τους προς τα κάτω. Κι όλα αυτά στη λογική της τελικής «καθαρής» για το ΣΕΒ και το κεφάλαιο λύσης, που είναι η υποκατάσταση όλων των ειδών συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τις ατομικές συμβάσεις, όπου ο κάθε εργαζόμενος θα βρίσκεται μόνος και απροστάτευτος απέναντι στην παντοδυναμία των αφεντικών του.

 Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο τις επιχειρήσεις που απειλούν τους εργαζόμενους με οριστικό κλείσιμο και ανεργία, επιδιώκει να στείλει τα εργασιακά δικαιώματα στον καιάδα, να καταργήσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και να εξαερώσει τον εγγυημένο κατώτερο μισθό.

 Με τις προωθούμενες αλλαγές στην διαιτησία ενισχύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις την εργοδοτική πλευρά και υποβαθμίζεται ο ΟΜΕΔ σε ρόλο απλού φωτοτυπικού μηχανήματος που θα εκδίδει αποφάσεις – πιστά αντίγραφα της εκάστοτε κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής.

Η υπονόμευση από την Τρόικα και την κυβέρνηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγεί επίσης σε υπαρξιακά προβλήματα το ίδιο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας.

Εάν αφαιρεθεί από τα συνδικάτα η δυνατότητα να διεκδικούν από τους εργοδότες τους μισθούς και τους όρους εργασίας των εργαζομένων, θα μετατραπούν από οργανώσεις που ενώνουν τους εργαζόμενους στην βάση κοινών προβλημάτων και ταξικών συμφερόντων σε απλούς πολιτιστικούς ή εκδρομικούς συλλόγους.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν πρέπει νʼ αφήσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων , γιατί αλλιώς θα χάσουν τα πάντα.

To Γραφείο Τύπου