Skip to main content.
04/10/2010

Δημοτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ - Τοποθέτηση της Ελ.Πορτάλιου στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο - Επιμένει ο κ. Κακλαμάνης για το υπόγειο πάρκινγκ στο Κύπρου και Πατησίων;

Η Ανοιχτή Πόλη ζητάει: Να κατοχυρωθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του πάρκου. Να προχωρήσει σήμερα ο δήμος στις αναγκαίες ενέργειες.

Η δημοτική σύμβουλος και υπ. δήμαρχος Αθηναίων Ελένη Πορτάλιου, στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, έθεσε το ζήτημα της προστασίας του ελεύθερου χώρου του πάρκου Κύπρου και Πατησίων.

Η Ελένη Πορτάλιου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Τελευταία ο κ. Κακλαμάνης, ο δήμαρχος που κατέστρεψε σε ένα πρωί το πάρκο της Κύπρου και Πατησίων, δηλώνει δικαιωμένος από την απόφαση για το Κύπρου και Πατησίων. Θεωρούμε ότι δεν είναι δουλειά του δημάρχου να ερμηνεύει μια δικαστική απόφαση. Αυτό όπως που είναι σαφές είναι ότι το δικαστήριο ακύρωσε ως παράνομη την άδεια που είχε εκδώσει ο Δήμος για την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ. Και αυτό που επίσης είναι σαφές είναι ότι ο Κακλαμάνης ήθελε να κάνει υπόγειο γκαράζ και εμείς λέγαμε ότι ο χώρος πρέπει να μείνει πάρκο. Και το πετύχαμε.

Ωστόσο, η αμέλεια της διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια έχει οδηγήσει σε παράδοξες καταστάσεις. Έτσι, ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τού χώρου (Ο.Τ 8/90) αναγνωρίστηκε με την 830/1989 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων (ΦΕΚ Δ 382) περί τροποποιήσεως του οικείου ρυμοτομικού σχεδίου με χαρακτηρισμό τού χώρου ως κοινοχρήστου πρασίνου και παιδικής χαράς. Η τροποποίηση αυτή, ωστόσο, δεν είχε περιλάβει το οικείο σχεδιάγραμμα γεγονός που μας οδηγεί να ζητήσουμε άμεσα από την παρούσα δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την νόμιμη επανάληψη δημοσίευσης του ώστε να πάψουν οι διχογνωμίες ως προς τον χαρακτήρα του χώρου. Πρέπει επομένως, με σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων (Δ.Σ.)  να παραπεμφθεί προς σύνταξη Π.Δ. από το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. και δημοσίευση του αρμόδια στο ΦΕΚ μαζί με το αντίστοιχο σχεδιάγραμμα.

Σήμερα,  καλούμε την παρούσα δημοτική αρχή να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατοχυρωθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του χώρου.

Καλούμε τον κ . Κακλαμάνη να δεσμευθεί ότι στα πλαίσια της παρούσας θητείας θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την κατοχύρωση του Κύπρου και Πατησίων. Διαφορετικά ας πει στους Αθηναίους ξεκάθαρα και πριν τις εκλογές ότι παρά την κινητοποίηση των πολιτών και τις δικαστικές αποφάσεις, δεν έχει εγκαταλείψει το  σχέδιο για υπόγειο πάρκινγκ.»

Το γραφείο τύπου