Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
05/10/2010

Νεοφιλελεύθερος φονταμενταλισμός με θεσμική ισχύ - Δήλωση του Γιάννη Μπουρνού, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ και υπευθύνου του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ

Με αφορμή την ύπαρξη και τη δράση εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων και ομάδων που εκφράζουν ακροδεξιό-ρατσιστικό μίσος, αλλά και των διαφόρων ομάδων ισλαμικού φονταμενταλισμού, το Συμβούλιο της Ευρώπης βρήκε την ευκαιρία να καταδικάσει και να στοχοποιήσει κάθε είδους κοινωνική αντίσταση, κάθε απόπειρα πρόκλησης κοινωνικού θορύβου, εγκρίνοντας σήμερα ένα επαίσχυντο Ψήφισμα “ενάντια στον εξτρεμισμό”.

Με το Ψήφισμα αυτό στοχοποιείται και κρίνεται επισήμως πλέον "περιοριστέα" η οποιαδήποτε εστία κοινωνικών αντιδράσεων και "διασάλευσης της τάξης και των ηθών" ανά την Ευρώπη.

Το κεντρικό πολιτικό μήνυμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής πλειοψηφίας της Ευρώπης δίνεται μέσα από την Παράγραφο 7 (περί δυνατότητας περιορισμού της ελευθερίας λόγου και συναναστροφής) και την Παράγραφο 68 (που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τις εξτρεμιστικές ομάδες, το πολύμορφο κίνημα εναντίον της παγκοσμιοποίησης και την ελληνική εξέγερση του Δεκέμβρη):                 Η κοινωνική διαμαρτυρία, η μη συμμόρφωση στις θεσμοποιημένες αρχές του νεοφιλελευθερισμού και την εφαρμογή τους θα τιμωρείται άμεσα, μέσω της καταστολής, ακόμη και μέσω της απαγόρευσης κινημάτων και πολιτικών κομμάτων.

Οι προθέσεις του ΣτΕ γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρες, διαβάζοντας την επεξηγηματική έκθεση (γραμμένη από τον ισπανό Pedro Agramunt, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Στην παράγραφο 4.4, με τίτλο "Εισάγοντας ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας την πιστή εφαρμογή του", διαβάζουμε:

"34. Από νομικής πλευράς, τα κράτη-μέλη έχουν οικοδομήσει ένα πλαίσιο ενάντια στον εξτρεμισμό, που βασίζεται:

    Στα συντάγματά τους, τα οποία, ειδικά σε χώρες που έχουν βιώσει ολοκληρωτικά καθεστώτα (σ.σ: το Συμβούλιο της Ευρώπης παλαιότερα έχει ταυτίσει, ως ολοκληρωτικά καθεστώτα, το ναζισμό με τον κομμουνισμό), συχνά περιλαμβάνουν τη ρητή απαγόρευση σχηματισμού ή ανασύστασης ολοκληρωτικών κομμάτων".

- Στο ποινικό δίκαιο.

- Σε συγκεκριμένη αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που εισήχθη ή αναθεωρήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

- Σε μερικές περιπτώσεις, σε ειδική αντιεξτρεμιστική νομοθεσία, όπως στην περίπτωση της Μολδαβίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

Η αναφορά αυτή του δεξιού Agramunt έγινε δεκτή με "θερμά συγχαρητήρια" και με ελάχιστες προτάσεις για τροποποιήσεις διατυπώσεων κι όχι ουσίας, από τον επικεφαλής της "Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιταλό σοσιαλιστή, Pietro Marcenaro.

Ας γνωρίζουν οι ταλιμπάν της ευρωπαϊκής κεντροαριστερής και κεντροδεξιάς πολιτικής πλειοψηφίας ότι "δεν συμμορφωνόμεθα προς τας υποδείξεις". Ας έλθουν, αν τολμούν, στους δρόμους, με τους πραίτορές τους, να μας "περιορίσουν"...Θα τους περιμένουμε για ακόμα μια φορά, με τα καθαρά μας πρόσωπα, τη δυνατή μας φωνή και τα όπλα μας: την αξιοπρέπεια, την αντίσταση και την αλληλεγγύη.