Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/10/2010

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2011: “Take the money and run” του Γιώργου Κουτσούκου*

“Πάρε τα λεφτά και τρέχα» είναι η φράση που συμπυκνώνει την ουσία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011.  Το πρώτο κομμάτι της φράσης το «πάρε τα λεφτά», απευθύνεται στους δανειστές της χώρας μας και αποτελεί το «κλειδί» του προϋπολογισμού του 2011. Και για να το κάνουμε λιανά - ή αλλιώς ευρώ - έχουμε και λέμε: οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ανέρχονται το 2011 σε 15,8 δις ευρώ από 13,2 δις το 2010 και τα χρεολύσια ανέρχονται σε 27,6 δις από 19,5 το 2010! Δηλαδή 43,4 δις ευρώ ή αλλιώς τα 4/5 των φορολογικών εσόδων του 2011 θα διατεθεί για την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων!

Πολύ απλά συνεπώς, ο ελληνικός λαός θα ματώνει και η πραγματική οικονομία θα ισοπεδώνεται, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές μας, οι οποίοι με τα ληστρικά επιτόκια που επιβάλλουν –όχι βέβαια μόνο σε μας αλλά και σε όλες τις ευάλωτες οικονομικά χώρες -, λυμαίνονται και κυριαρχούν στην παγκόσμια σφαίρα. Ποιοι όμως είναι αυτοί οι περίφημοι πιστωτές, που για χάρη τους η κυβέρνηση του ΓΑΠ «τσακίζει» τον ελληνικό λαό; Η απάντηση είναι γνωστή: οι τράπεζες και το παγκόσμιο χρηματιστικό κεφάλαιο, οι δυνάμεις εκείνες δηλαδή,  που αφού πρώτα πυροδότησαν την παρούσα οικονομική κρίση μετακύλισαν στη συνέχεια το κόστος των τρομακτικών αποτυχιών και ζημιών τους στις πλάτες των λαών.

Το δεύτερο μέρος της φράσης τώρα, το «τρέχα», απευθύνεται τόσο στους δανειστές μας όσο και σε όλους εμάς, που κατοικούμε σʼ αυτόν τον τόπο. Ο λόγος είναι προφανής: ένας τέτοιος προϋπολογισμός – επί της ουσίας παράρτημα του μνημονίου- θα αφήσει πίσω του καμμένη γη. Και τίποτε άλλο! Οι πιστωτές θα «σηκώσουν» όσα περισσότερα μπορούν από τον πλούτο της χώρας με τη μορφή των τοκοχρεολυσίων και θα αφήσουν την ελληνική κοινωνία να τρώει τις σάρκες της. Και να μην ξεχνάμε ότι οι ξένες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να «ξεφορτώνονται» με γοργούς ρυθμούς τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δευτερογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό δημόσιο χρέος από «βόμβα» στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με όρους κοινωνικοοικονομικής βαρβαρότητας για τον ελληνικό λαό. Σε αυτή την κατεύθυνση – της προετοιμασίας για την αναδιάρθρωση – κινείται και ο προϋπολογισμός του 2011, με τους δανειστές να καρπώνονται τεράστιο κομμάτι του εθνικού μας πλούτου, ώστε η αναδιάρθρωση να γίνει για αυτούς με τον πλέον ευνοϊκό τρόπο.

Όσο τώρα για τον ελληνικό λαό, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βρίσκονται στον πυρήνα του προϋπολογισμού του 2011, αποτελούν την «κάψουλα» μέσω της οποίας θα πραγματοποιήσει ένα «ταξίδι στο χρόνο», πηγαίνοντας δεκαετίες πίσω, μισθολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακά….

* Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος και μέλος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ