Skip to main content.
06/10/2010

Δημοτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ - Σημεία συνέντευξης της υποψήφιας δημάρχου Αθηναίων Ελένης Πορταλιου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8

•    Προτείνουμε ένα φθηνό, οικολογικό πρόγραμμα σωτηρίας, με άμεσες παρεμβάσεις στις γειτονίες της Αθήνας

•    H Ανοιχτή Πόλη ήταν η μόνη αντιπολίτευση στον κ. Κακλαμάνη

•    Ο κ. Καμίνης έχει λάβει το χρίσμα από τον πρωθυπουργό. Είναι ο εκλεκτός του πρωθυπουργό και της κυβέρνησης

Σημεία από τη συνέντευξη της υπ. δημάρχου Αθηναίων, Ελ. Πορτάλιου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 και στους δημοσιογράφους Π. Τσούτσια και Π. Σαράντη.

ΕΡ: Όπως είναι γκρίζα η Αθήνα επιδέχεται επιδιορθώσεις. Θυμόμαστε τον κ. Κακλαμάνη είχε βγει και είχε πει ότι θα ρίξει πολυκατοικίες για να ανοιχθούν ελεύθεροι χώροι. Δεν το έκανε. Μπορεί να γίνει αυτό;

Ελένη Πορτάλιου: «Αυτά που λέει ο Ν. Κακλαμάνης είναι ένας απίστευτος λαϊκισμός. Διότι συγκρουστήκαμε μαζί του σε 20 μέτωπα πράσινων χώρων της πόλης και κυριολεκτώ, όπου διεκδικήσαμε να διατηρηθεί το πράσινο σε αντιπαράθεση με την πολιτική της δημοτικής αρχής που ήθελε να κάνει γκαράζ ή να τα οικοδομήσει.

Και λέω παραδείγματα: το παρκάκι Κύπρου και Πατησίων, το παρκάκι Ναυαρίνου που το έφτιαξαν οι κάτοικοι, ο Ελαιώνας που είναι πολλά πάρκα μαζί, το κτήμα Δρακόπουλου, όπου ο Δήμος είχε συμφωνήσει μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό να αναγείρει πολυώροφο κτήριο, την περίπτωση της Γαζίας, το Άλσος Παγκρατίου και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Από κει και πέρα, η Αθήνα είναι μια πολύ όμορφη πόλη. Και έχει πάρα πολύ καλά στοιχεία. Χρειάζεται όμως μια ενεργητική πολιτική στις γειτονίες. Εμείς προτείνουμε ένα φθηνό, οικολογικό πρόγραμμα σωτηρίας, με άμεσες παρεμβάσεις στις γειτονίες της Αθήνας. Αυτό το κοστολογούμε συγκεκριμένα και λέμε από ποιες υπηρεσίες και έργα θα πάρουμε τους πόρους, υπηρεσίες που δεν είναι επωφελή για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού της πόλης.

Προτείνουμε:

•    όλα τα υποχρησιμοποιούμενα σήμερα κτήρια του Δήμου να ενεργοποιηθούν, με αυτεπιστασία από το Δήμο και χωρίς εξωτερικές εργολαβίες και να δοθούν για όλα αυτά που βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων στην πόλη, για παιδικούς σταθμούς, για βιβλιοθήκες, για λέσχες φιλίας…

•    Επίσης έχουμε ένα πρόγραμμα, μέσα από τα φυτώρια του Δήμου, πράσινης εξυγίανσης του δημόσιου χώρου της πόλης αλλά και του ιδιωτικού.

•    Τέλος, εφαρμογή του έτοιμου, από το 2003, σχεδίου για ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, πολλών χιλιομέτρων. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να υλοποιηθεί.  Είναι ένα φθηνό έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, με πλακοστρώσεις και σήμανση.» 

Ερ: Λέτε ότι είναι μια κακή δημοτική αρχή ο κ. Κακλαμάνης. Γιατί δεν υπήρξε μια συνεννόηση να ήσασταν και εσείς μαζί με τον κ. Καμίνη, να υπάρχει μια συνολική απάντηση;

Ελένη Πορτάλιου: «Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η Ανοιχτή Πόλη ήταν η μόνη αντιπολίτευση στον κ. Κακλαμάνη. Το ΠΑΣΟΚ, δεν εμφανιζόταν στο Δήμο, ούτε καν με φυσική παρουσία των δημοτικών του συμβούλων και δεύτερον όταν εμφανιζόταν ψήφιζε σ τα μεγάλα θέματα -Ελαιώνας, εργαζόμενοι, δάνεια- μαζί με τον κ. Κακλαμάνη. Το ότι παίξαμε έναν ρόλο αντιπολίτευσης στον κ. Κακλαμάνη δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε κάποια σχέση με τον κ. Καμίνη

Οι εκλογές έχουν ταυτόχρονα πολιτικό και αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Ο Καλλικράτης είναι το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση. Ο κ. Καμίνης έχει λάβει το χρίσμα από τον πρωθυπουργό. Είναι ο εκλεκτός του πρωθυπουργό και της κυβέρνησης.

Πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας, όταν μάλιστα έχει κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός,  ότι βρισκόμαστε μπροστά στο μνημόνιο 2. Κάποια μέτρα έχουν ανασταλεί. Σε περίπτωση που οι εκλεκτοί της κυβέρνησης πάνε καλά, τότε το μνημόνιο 2 θα περάσει την επομένη με τον ευκολότερο τρόπο. Πρέπει να υπάρξει αντίσταση.»

Το γραφείο τύπου