Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/01/2003

Επίσκεψη του Προέδρου του Συνασπισμού στις φυλακές Κορυδαλλού

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε σήμερα τις γυναικείες και τις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού.
Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Επισκέφθηκα τις γυναικείες και τις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού μετά από αυτά τα συγκλονιστικά, τραγικά συμβάντα, με τους τρεις θανάτους των γυναικών κρατουμένων.
Η κατάσταση που υπάρχει στο σωφρονιστικό σύστημα, στις φυλακές είναι υπόθεση που αφορά και τη δημοκρατία μας και τον πολιτισμό μας. Είναι κατάσταση που αφορά και τους θεσμούς αλλά και την κοινωνία μας.

Παρά τα όσα εξαγγέλλονται και ξοδεύονται κατά καιρούς για το σωφρονιστικό σύστημα, οι φυλακές εξακολουθούν να παραμένουν "γωνιακό μαγαζί" για τα κυκλώματα και τους μηχανισμούς που εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές, εμπορεύονται τον θάνατο και πουλάνε παραγοντισμό, διασυνδέσεις, προστασία και οργανωμένη εγκληματικότητα.

Μέσα και έξω από τις φυλακές υπάρχουν αυτά τα κυκλώματα και οι μηχανισμοί που ουσιαστικά οδηγούν στη διαμόρφωση ενός σάπιου σωφρονιστικού συστήματος που δεν είναι προς τιμήν της Ελλάδας του 2003. 'Όταν στα χέρια της Πολιτείας, στα χέρια της Δικαιοσύνης, μέσα δηλαδή στις φυλακές οδηγούνται στον θάνατο από παράνομη διακίνηση ναρκωτικών τρεις άνθρωποι, ε, τότε, αυτό το πρόβλημα είναι που ουσιαστικά εκθέτει την πολιτεία και την κοινωνία και δημιουργεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση.

Τα μέτρα έχουν υποδειχθεί και μπορούσαν να έχουν ληφθεί. Επίσης και οι νόμοι και οι θεσμοί μπορούσαν και πρέπει να λειτουργούν διαφορετικά.:

'Ότι γίνεται από το ΚΕΘΕΑ, από το "18 ΑΝΩ", από διάφορες εθελοντικές κοινωνικές ομάδες έχει άμεσο αποτέλεσμα. Αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι η οργανωμένη πολιτική από πλευράς κράτους, πολιτείας, Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είναι από τους πιο εφιαλτικούς δείκτες το γεγονός ότι στη 15ετία 1985-2000 η Ελλάδα έχει τους περισσότερους θανάτους από ναρκωτικά σε όλη την Ευρώπη.

Η διακίνηση των ναρκωτικών και μέσα στις φυλακές είναι μια από τις σοβαρότερες αιτίες διάβρωσης και διαφθοράς. Μια από τις σοβαρότερες αιτίες για την οργάνωση και μέσα στις φυλακές αυτών των κυκλωμάτων του σύγχρονου εγκλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιους μιλήσατε σήμερα και ποιος σας έδωσε κάτι καινούργιο σήμερα;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα με τη Διοίκηση των γυναικείων φυλακών και με το προσωπικό και επίσης με τις κρατούμενες. Επισκέφθηκα τις εργαζόμενες στα μαγειρεία. Επισκέφθηκα τις μητέρες με τα ανήλικα παιδιά στο παράρτημα των φυλακών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νήπια μηνών έως και δύο χρόνων. 15 νήπια που μεγαλώνουν μέσα στη φυλακή.. Ανήλικες μητέρες.
Μίλησα επίσης με τις κρατούμενες στις πτέρυγες. Την Α' και τη Β' και τη Γ'' πτέρυγα.
Στις αντρικές φυλακές μίλησα με το Αρχιφυλακείο και με ορισμένους εκ των κρατουμένων τους οποίους είδα.
"Το καινούργιο" το οποίο μπορεί κανείς να επισημάνει σήμερα είναι αυτό που από παλιά ξέρουμε όλοι. 'Ετσι όπως λειτουργεί το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν παράγει ούτε πολιτική επανένταξης, ούτε πολιτική για την μείωση της υποτροπής, ούτε αντεγκληματική πολιτική.
Κι αυτό είναι η πολιτική ευθύνη. Είναι η πολιτική ευθύνη του κράτους. Είναι η πολιτική ευθύνη της κοινωνίας. Το τι συμβαίνει μέσα στις φυλακές αφορά όλους μας. Και σήμερα, η Ελλάδα του 2003, δεν μπορεί να έχει τέτοιες φυλακές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητήσατε ενημέρωση και για τις συνθήκες κράτησης των φερόμενων ως τρομοκρατών της 17Ν;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησα ενημέρωση για όλα. Ενημερώθηκα για όλα. 'Εχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Θα συζητηθεί στη Βουλή. Θα επισκεφθώ και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Και θα προβούμε σε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα με τα οποία πιστεύω ότι χρειάζεται να ταρακουνηθεί επιτέλους η Πολιτεία, να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο η κοινωνία και να υπάρξει, με κριτήρια ανθρωπιάς και δημοκρατίας, η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων και αποστημάτων του σωφρονιστικού μας συστήματος.

To Γραφείο Τύπου