Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/10/2010

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με την Υπ. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου - Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Τμήματος Παιδείας αποτελούμενη από τους Μιχάλη Σπουρδαλάκη και Γεράσιμο Κουζέλη, καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και  την Έφη Καλαμαρά, υπεύθυνη της Θεματικής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από την κα Υπουργό για τις προθέσεις του Υπουργείου και να εκφράσουμε και εμείς από την πλευρά μας την ανησυχία μας για τα προβλήματα που υπάρχουν συνολικά στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και για τις ανεπάρκειες της πολιτείας που αμβλύνονται το τελευταίο διάστημα εξ αιτίας βεβαίως και της οικονομικής κρίσης.

Εκφράσαμε στην κα Υπουργό την ανησυχία μας και για τη δευτεροβάθμια και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κυρίως όμως και για ένα νέο φαινόμενο μετανάστευσης νέων επιστημόνων, νέων παιδιών που φεύγουν στο εξωτερικό και φεύγουν κατά χιλιάδες, γιατί η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες στήριξης, δεν στηρίζει την έρευνα, δεν χρηματοδοτεί την επιστήμη και τα δημόσια πανεπιστήμια δυστυχώς παρουσιάζουν πολύ σημαντικά προβλήματα λειτουργίας.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε ουσιαστικά να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με την πανεπιστημιακή κοινότητα και με την εκπαιδευτική κοινότητα να συμμετέχει ενεργά και να καταθέτει προτάσεις και απόψεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, κάθε κυβέρνηση που έρχεται διεξάγει διάλογο. Όμως αυτός ο διάλογος συνήθως καταλήγει στην επικύρωση ήδη προειλημμένων αποφάσεων. Και είναι μια διαδικασία η οποία έχει απαξιωθεί. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι χρειάζεται ο διάλογος να γίνεται στα θεσμικά συντεταγμένα πλαίσια. Και δεν μπορεί να γίνεται χωρίς ατζέντα και πολύ περισσότερο δεν μπορεί η ατζέντα αυτού του διαλόγου να έχει να κάνει με ουσιαστική παράκαμψη συνταγματικών δεδομένων των άρθρων του Συντάγματος.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται απʼ όλες τις πλευρές να υπάρξει κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων και απόψεων και εμείς θα το κάνουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο σήμερα χρειάζεται στήριξη. Εμείς πιστεύουμε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται αναβάθμιση, χρειάζεται να ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός και κοινωνικός του ρόλος και όχι βέβαια να διαλυθεί μέσα σε αντιμαχόμενες πρωτοβουλίες που δεν μπορούν να δώσουν μια προοπτική, ένα όραμα και μια διέξοδο.

Εκφράσαμε και την αντίθεσή μας στην Υπουργό, σε όσα ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό στους Δελφούς, διότι αυτή την ομιλία εμείς την εκλάβαμε ως απειλή απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στους ανθρώπους του. Τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές που μάχονται, αγωνίζονται για την αναβάθμιση και την ενίσχυση του ρόλου του δημόσιου πανεπιστήμιου σήμερα.

Παρʼ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι μια πολιτική δύναμη που έχει κατά καιρούς καταθέσει πολύ συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις. Και με την αγωνιστική μας παρουσία έχουμε δείξει εμπράκτως την πρόθεσή μας να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα καταθέσουμε στα αρμοδίως θεσμικά όργανα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας τις προτάσεις και τις θέσεις μας».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν θα στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ εκπρόσωπο στη δικομματική ο κ. Τσίπρας απήντησε: «Εκφράσαμε στην κυρία Υπουργό την άποψή μας, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κατά τη δική μας εκτίμηση ουσιαστικό περιεχόμενο συζήτησης σε μια διακομματική επιτροπή».

To Γραφείο Τύπου