Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/10/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Να ανοίξει εκ νέου η δικογραφία για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα

Προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Προστασίας του Πολίτη

Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου στο ΒΗΜΑ (12-9-10) με τίτλο Το κύκλωμα που τιμωρεί με βιτριόλι νονοί της νύχτας ίσως κρύβονται, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., πίσω από την επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι φως στη δολοφονική επίθεση κατά της συνδικαλίστριας κυρίας Κωνσταντίνας Κούνεβα τον Νοέμβριο του 2008- πέφτει από απόρρητη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για τις επιθέσεις με βιτριόλι που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα! Οι αστυνομικοί έπειτα από πολύμηνη έρευνα και συγκέντρωση δεκάδων καταθέσεων πιθανολογούν ότι οργανωτής των επιθέσεων ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων που δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο και φυσικός αυτουργός καταζητούμενος Αλβανός που εμφανίζεται στα έγγραφα της Αστυνομίας με.. 23 ψευδώνυμα. Η ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκε στα ίχνη τους με βάση εξομολογήσεις επιχειρηματιών της νύχτας, στο περιθώριο της έρευνας για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ εξετάστηκε η εμπλοκή επίορκων αστυνομικών που σχετίζονταν με κυκλώματα σωματεμπορίας.

Μέχρι τώρα η δικογραφία για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα έχει τεθεί παρά τα αλλεπάλληλα διαβήματα των συνηγόρων της συνδικαλίστριας δύο φορές στο αρχείο λόγω της αδυναμίας, όπως ισχυρίζονται,να εντοπιστούν οι ένοχοι. Οι συνήγοροι της κυρίας Κούνεβα έχουν επισημάνει την  αδράνεια  των αρχών οι οποίες δεν απέκλεισαν άμεσα την περιοχή, δεν πήραν βιολογικό υλικό, δεν πήραν καταθέσεις από γείτονες, δεν ερεύνησαν στις αποθήκες της εταιρείας, δεν δόθηκε εντολή να ανοίξουν οι λογαριασμοί της για να δουν αν εκταμιεύθηκαν τα χρήματα, δεν ασχολήθηκαν με το ποιοι έχουν πέσει θύματα παρόμοιων επιθέσεων κλπ.

Επίσης έχουν επανειλημμένως ζητήσει ενημέρωση για την έρευνα που διατάχθηκε με αφορμή την επίθεση και αφορά τις συνθήκες εργασίας στις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού, τη συνένωση των δύο δικογραφιών και την ενημέρωσή τους για την εξέλιξη αυτού του σκέλους των ερευνών.

Πρόσφατα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέκοψε τη φρούρησή της και μάλιστα ακριβώς την περίοδο είχε αρχίσει να κυκλοφορεί –έστω και περιορισμένα λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει– εκτός του σπιτιού της. Οι συνήγοροι επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου και παράλληλα καταγγέλλουν ότι τα μέτρα φύλαξής της ήταν, ούτως η άλλως, πλημμελή.

Τελικά η φρούρηση και αργότερα η συνοδεία αποκαταστάθηκε μετά την πάνδημη κατακραυγή που ξεσηκώθηκε.

Επειδή, σε αντίθεση με πολλές άλλες περιπτώσεις, οι αρχές έχουν αντιμετωπίσει την υπόθεση με σκανδαλώδη ολιγωρία, αδιαφορία και αναλγησία και  ενώ διαρρέουν φήμες και πληροφορίες περί προσέγγισης των δραστών για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις κάθε φορά που η υπόθεση πρόκειται να μπει ή μπαίνει στο αρχείο, ούτε οι φήμες επαληθεύονται, ούτε η διαφάνεια στις έρευνες αποκαθίσταται.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί :

1.    Θα ανοίξει εκ νέου η υπόθεση με αξιοποίηση των στοιχείων όλων των ερευνών;

2.    Θα υπάρξει ενοποίηση των δικογραφιών των ερευνών που γίνονται και γνωστοποίηση των στοιχείων τους στους συνηγόρους;

3.    Θα δοθεί  επιτέλους μια απάντηση σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου σε αυτή την υπόθεση που έχει συνταράξει την ελληνική κοινωνία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης
Z΄ Aντιπρόεδρος της Βουλής

Ηρώ  Διώτη
Βουλευτής  Λάρισας