Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/02/2005

Επίσκεψη του Ν.Κωνσταντόπουλου στη Μυτιλήνη

Συνέντευξη Τύπου του βουλευτή προς τα ΜΜΕ

Ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ.

Σε συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα παρακάτω ζητήματα:

Για την κρίση θεσμών και τα φαινόμενα διαφοράς και διαπλοκής

Όσα αποκαλύπτονται προκαλούν σάλο στην ελληνική κοινωνία. Τα λάβαρα της διαφθοράς, της διάβρωσης και της διαπλοκής ανεμίζουν , την ώρα που ο ελληνικός λαός, φορτωμένος προβλήματα και αδικίες, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα στην καθημερινότητα του.

Οι νοσηρές σχέσεις κρατικών υπηρεσιών, της δικαιοσύνης, της εκκλησίας, όπως και οι δαιδαλώδεις αλληλεξαρτήσεις στο χώρο των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας, δεν είναι συνηθισμένη εσωτερική υπόθεση των επιμέρους θεσμών. Είναι οργανική υπόθεση του πολιτικού μας συστήματος. Η κυβέρνηση, οι πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις δεν είναι θεατές και σχολιαστές. Ούτε, βεβαίως, η Εκκλησία, η Δικαιοσύνη, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών, τα κρατικά και κυβερνητικά κέντρα, μπορεί να γίνονται στεγανά εξουσίας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα στρέβλωσης και αλλοίωσης του πολιτικού μας συστήματος. Κανείς δεν μπορεί να προσποιείται άγνοια, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το άλλοθι της φερώνυμης και ψευδώνυμης αυτοκάθαρσης.

Οι δυνατότητες να προκύψουν θετικές εξελίξεις από αυτόν τον συγκλονισμό της κοινωνίας, είναι σημαντικές. Το ίδιο, όμως, σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι να προκύψουν συντηρητικού χαρακτήρα επιπτώσεις.

Αποτελεί άμεση πολιτική προτεραιότητα η μεγάλη, αποφασιστική πρωτοβουλία για ην εξυγίανση των θεσμών και την αναζωογόνηση του δημόσιο βίου.

Τα προβλήματα της Δημοκρατίας αντιμετωπίζονται με περισσότερη και αξιόπιστη δημοκρατίας, δηλαδή με ουσιαστικό έλεγχο, πλήρη διαφάνεια, ανάληψη ευθυνών, συμμετοχή των πολιτών, σπάσιμο των στεγανών διαπλοκής της εξουσίας και της διαφθοράς.

Δυστυχώς, με ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων, χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης, για να γίνούν αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν είναι αργά τώρα να γίνουν πολλά από αυτά που δεν έγιναν τότε.

Θα κάνει λάθος η κυβέρνηση εάν μείνει απλώς στην άποψη ότι αποδιοργανώνεται το σύστημα και οι ισορροπίες της πολύχρονης διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο λάθος από την πλευρά του θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ εάν απλώς θεωρήσει ότι η κυβέρνηση πάει να φτιάξει το σύστημα εξουσίας της Ν.Δ. στη θέση του συστήματος ΠΑΣΟΚ.

Οι δικομματικές παντομίμες δεν πείθουν, απεναντίας προκαλούν.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να απαλειφθούν οι θεσμικές και πολιτικές προϋποθέσεις που προκαλούν και διαιωνίζουν τη θεσμική και πολιτική κρίση.

Ζητείται διέξοδος από το φαύλο κύκλο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ζητούνται δυνάμεις εξυγίανσης, ριζοσπαστικής κριτικής και ανανέωσης. Μια μεγάλη πρόταση πολιτικής και πνευματικής αναδημιουργίας, περιμένει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΝ έχει πολλά να πράξει, και να πει και να προσφέρει.

Για την κατάσταση στην οικονομία

Η κυβέρνηση υποτιμά και εμπαίζει τον ελληνικό λαό. Για να συγκαλύψει τη δικιά της αδυναμία και διγλωσσία, επικαλείται το γνωστό δικομματικό τροπάριο για τα άδεια ταμεία. Αυτό το πολιτικό κενό το πληρώνει η κοινωνία, το χρεώνεται το μέλλον.

Δεν φταίνε οι έλληνες πολίτες που η Ν.Δ., μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης, διαψεύδει, απογοητεύει και πελαγοδρομεί.

Ένα είναι δεδομένο: Τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ. είναι ταυτόσημα με εκείνα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε με θυμό.

Σήμερα, ο κοινωνικός θυμός έχει αποδέκτη τη Ν.Δ., που επαναφέρει την εισοδηματική καθήλωση και στασιμότητα, τη διάλύση των εργασιακών σχέσεων, την αβεβαιότητα του ασφαλιστικού. Η Ν.Δ. επαναλαμβάνει τη γνωστή συνταγή: Όλα τα βάρη στον κόσμο της εργασίας και της σύνταξης. Έτσι, όμως, η αξιοβίωτη και ισόρροπη ανάπτυξη, η απασχόληση και οι εγγυήσεις προστασίας γίνονται κομματικό κόλπο για την εξουσία, όχι μέτρο για την κοινωνία.

To Γραφείο Τύπου