Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/01/2003

Σχόλιο του Δ.Παπαδημούλη στις ανακοίνωσεις του Υπουργού Οικονομίας

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη, έκανε την εξής δήλωση:

"Πίσω από το εξαιρετικά περιορισμένου βεληνεκούς εύρημα των "λαϊκών ομολόγων", η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την μεγάλη αποτυχία της στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Η συγκεκριμένη εξαγγελία για τα "λαϊκά ομόλογα", αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 100 δις ευρώ που βρίσκονται στις τράπεζες με μηδενικά περίπου επιτόκια.

Η κυβέρνηση στον βωμό μιας επικοινωνιακής σκοπιμότητας, δανείζεται ακριβότερα, επιβαρύνοντας το υψηλό δημόσιο χρέος, δηλαδή όλους τους έλληνες, για να ωφελήσει ελάχιστα, για ψηφοθηρικούς λόγους, το 2,5% των τραπεζικών καταθέσεων, με πιθανότερη κατάληξη να ωφεληθούν, και από αυτό το μέτρο, με κατάλληλες τεχνικές, οι μεγαλοκαταθέτες.

Παράλληλα με ανακυκλούμενες εξαγγελίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της εισοδηματικής πολιτικής του 2,5% και τη διαιώνιση ενός άδικου και πολύπλοκου φορολογικού συστήματος.

Με τον πληθωρισμό να επιμένει κοντά στο 4%, ρυθμό περίπου διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, διαβρώνονται τόσο το λαϊκό εισόδημα όσο και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Την ίδια ώρα, παρά την αύξηση του ΑΕΠ, η ανεργία παραμένει επικίνδυνα υψηλή και εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες, με το 22% των ελλήνων πολιτών να βρίσκεται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.

Η κυβέρνηση, στην αφετηρία μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, διαπιστώνει την έντονη λαϊκή δυσφορία για την δεξιόστροφη οικονομική της πολιτική. Αντί όμως για τις αναγκαίες τομές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στους τομείς που αποδεδειγμένα χωλαίνει, καταφεύγει σε λαϊκιστικά τρικ εξωραϊσμού".

To Γραφείο Τύπου