Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/01/2003

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με τον Εισαγγελέα του Αρειου Πάγου

Για το σωφρονιστικό σύστημα

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησα να συναντήσω τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ζητήματα τα οποία απασχολούν γενικότερα τον δημόσιο βίο της χώρας.

Κατ' αρχάς έθεσα υπ' όψιν του τις εκτιμήσεις μου για όσα συμβαίνουν στο σωφρονιστικό σύστημα, στις φυλακές. Οι φυλακές και το 2003 εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη κριτήρια για την άσκηση μιας αποτελεσματικής και ανθρώπινης σωφρονιστικής πολιτικής. Δεν εξασφαλίζουν την προστασία των κρατουμένων. Δεν συμβάλλουν στη μείωση της εγκληματικότητας. Δεν πετυχαίνουν τη μείωση της υποτροπής και δεν διευκολύνουν την επανένταξη των κρατουμένων μετά την έξοδό τους από τις φυλακές.

Απεναντίας παρωθούν τους κρατουμένους είτε στην αναζήτηση στήριξης από φάρμακα και ναρκωτικά, είτε στην αναζήτηση προστασίας από κυκλώματα, τα οποία λειτουργούν και μέσα και έξω από τη φυλακή.

Το τραγικό συμβάν του θανάτου τριών γυναικών, επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια μέσα στη φυλακή, ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος και κυρίως χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε και εναλλακτικοί τρόποι έκτισης της ποινής να θεσμοθετηθούν, αλλά και μέτρα για τον διαχωρισμό, την αποσυμφόρηση και την επιστημονική στήριξη των κρατουμένων να προωθηθούν.

Για τη διαφθορά στον δημόσιο βίο

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από ζητήματα που σχετίζονται με το σωφρονιστικό σύστημα αναφέρθηκα στον κ. Εισαγγελέα και για τα θέματα που αφορούν την ύπαρξη νοσηρών εστιών στον γενικότερο δημόσιο βίο της χώρας. Υπάρχει διάβρωση, διαφθορά, διαπλοκή σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου. Η διαφθορά, η διάβρωση και η διαπλοκή δεν έχουν ανάγκη πια από υπόγειες διαδρομές, από σήραγγες υπόγειες ή από σπηλιές αθέατες. Είναι μπροστά στα μάτια όλων μας, κυριαρχούν και προκαλούν. Η παρέμβαση του κυρίου Εισαγγελέα να προβάλει την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ως προβλήματος προτεραιότητας για την εξυγίανση του δημοσίου βίου της χώρας, έδωσε και σε μένα τη δυνατότητα να επισημάνω κρίσιμες πλευρές που χρειάζονται άμεση πολιτική, θεσμική και δικαστική αντιμετώπιση. Είχα τη δυνατότητα να συζητήσω ουσιαστικά με τον κ. Εισαγγελέα, να ακούσω τις απόψεις του και να διαπιστώσω με πόση υπευθυνότητα και προσοχή κατέγραψε και τις δικές μου επισημάνσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιο σχόλιο για τις νέες συλλήψεις για τη 17Ν;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση του κόμματός μας ξέρετε ότι είναι γνωστή. Να υπάρξει δίκαιη δίκη, να απονεμηθεί δικαιοσύνη, να εξασφαλιστούν όλες οι εγγυήσεις, έτσι ώστε ό, τι διακριβωθεί, μέσα από τη δικαιοσύνη να ελεγχθεί με ουσιαστικό και αντικειμενικό τρόπο.
Να τηρηθούν όλες οι εγγυήσεις και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στην κοινή γνώμη να διαμορφώσει μια σαφή εικόνα. Γιατί θα είναι κρίμα να δημιουργείται σύγχυση και αποπροσανατολισμός από την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος αυτού, που είναι σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη ζωή του τόπου και είναι στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.
Όλες οι υποθέσεις δικάζονται στις δημοκρατίες από τις δικαστικές αρχές. Δεν δικάζονται ούτε στα ΜΜΕ, ούτε από τους ευκαιριακούς σχολιαστές, οι οποίοι "κοσμούν" διάφορα παραθυρόφυλλα των τηλεοράσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις νέες ρυθμίσεις θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει μία δίκαιη δίκη ή υπάρχει θέμα συνταγματικής τάξης; Με τις ρυθμίσεις που έγιναν για την προεπιλογή δικαστών, την απομάκρυνση και των ραδιοφωνικών σταθμών, εκτός των τηλεοπτικών;...

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι αυτές τις ρυθμίσεις δεν τις είχε ανάγκη η πολιτεία μας. Η δημοσιότητα η πλήρης δεν βλάπτει. Είναι ευθύνη των ΜΜΕ να έχουν τον Κώδικα Δεοντολογίας και την αυτοδέσμευσή τους. Επίσης μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την προώθηση των σχετικών ρυθμίσεων, επιλογής δικαστών από πλευράς ΣΥΝ δεν τα θεωρούσαμε ούτε αναγκαία, ούτε σκόπιμα.
Έχουν γίνει δίκες σοβαρές, κρίσιμες και οι Έλληνες δικαστές έχουν δικάσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπέβαλα συγκεκριμένα αιτήματα στον κ. Εισαγγελέα. Αναφέρθηκα, όμως, σε αυτό το οποίο αποτελεί πια κοινή βοή. Στον δημόσιο βίο της χώρας μας σήμερα δεν υπάρχει υγεία.
Υπάρχει νοσηρότητα στον δημόσιο βίο της χώρας και μία από τις ορατές νοσηρές εστίες είναι η διάβρωση και η διαπλοκή με τη συνακόλουθη διαφθορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιο σχόλιο για τη δίκη Οτσαλάν;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι

ΕΥΑΓΓ.ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΑΚΗΣ: Είχα τη χαρά να δεχτώ σήμερα την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ, ο οποίος εκτός των άλλων ιδιοτήτων του είναι και ένας διαπρεπής δικηγόρος - ποινικολόγος και με αυτήν την ιδιότητά του τον έχω γνωρίσει και έχουμε συνεργαστεί.

Ήταν πάρα πολύ χρήσιμα όσα μου είπε. Αυτά που μου επισήμανε για το σωφρονιστικό σύστημα και επιφυλάχθηκα να τα μελετήσω και να πάρω κάποιες πρωτοβουλίες ενδεχομένως.

Επίσης ήταν πάρα πολύ χρήσιμα εκείνα που μου είπε για την ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς. Χαίρομαι ιδιαιτέρως, γιατί σε αυτή τη διαπίστωση για την ύπαρξη διαφθοράς στον δημόσιο τομέα συμφωνεί όλο το πολιτικό φάσμα που σήμερα εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων, από την κυβέρνηση με όλες τις παρυφές της αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι ένα θετικό σημείο, το οποίο πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει όλους σε μία πολύ καλή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη Λερναία Ύδρα, η οποία έχει πάρα πολλά κεφάλια, τα οποία πρέπει να χτυπήσουμε.

Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχω τη δυνατότητα να σας ανακοινώσω συγκεκριμένα μέτρα κατά της διαφθοράς, τα οποία θα λάβει η ελληνική δικαιοσύνη.

Ευχαριστώ τον κ.Κωνσταντόπουλο για την επίσκεψή του και για τη συμβολή του με τις πολύ θετικές του απόψεις στο έργο μου.

To Γραφείο Τύπου