Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/10/2010

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνη για το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας

Προς τον Υπουργό Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Υπαρξιακό» πρόβλημα, κ. Υπουργέ, έχουν -με την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία- οι ασθενείς της χώρας που κινδυνεύουν οι ζωές τους προκειμένου να εξοικονομηθεί το 10% των δαπανών του ΕΣΥ, που επιβάλλει το μνημόνιο. Το Κ.Υ. Σαλαμίνας (Κ.Υ.Σ) υπολειτουργεί, όπως και δεκάδες άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ.

Το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Σαλαμίνας, παρέχει πολύτιμες υγειονομικές υπηρεσίες στους  80.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού και τους θερινούς μήνες γύρω στους  250.000 κατοίκους-παραθεριστές. Η μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έχει σαν αποτέλεσμα την έκπτωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και την αδυναμία του νοσοκομείου να παρέχει ασφαλή νοσηλεία στους ασθενείς του.

Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού με σχετική ερώτηση (Α.Π.11837/21.06.2010) είχαμε  επισημάνει τα εκρηκτικά προβλήματα του ΚΥΣ και την αναγκαιότητα να επιλυθούν άμεσα προς όφελος, τόσο των εργαζομένων σε αυτό, όσο και των κατοίκων και παραθεριστών του νησιού. Το Υπουργείο δεν απάντησε ποτέ στην ερώτηση, όπως και δεν μερίμνησε, εξάλλου, για την επίλυση των προβλημάτων αυτών στο διάστημα που μεσολάβησε.

Επανερχόμαστε λοιπόν με νέα ερώτηση καθώς τα προβλήματα παραμένουν, δυσχεραίνοντας το έργο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και αποβαίνουν σε βάρος των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων στο Κ.Υ.Σ:

Επιπλέον, το παιδιατρικό τμήμα εξακολουθεί να υπολειτουργεί και το προσωπικό με δικά του έξοδα επισκέπτεται σχολεία  και ΚΑΠΗ για προγράμματα εμβολιασμού, προγράμματα πρόληψης, προαγωγής υγείας κ.ά.

Τέλος, το ακτινολογικό μηχάνημα παραμένει απαρχαιωμένο (25 έτη). Δεν υπάρχει ακτινοσκοπικό μηχάνημα και  δεύτερος απινιδωτής, ενώ είναι απαραίτητος

Επειδή η προσφορά εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του Κ.Υ.Σ και να προσφέρει στους ασθενείς του ασφαλείς  υπηρεσίες ανθρώπινου επιπέδου.

Επειδή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, γιατί έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφάνταστα και να οδηγούνται πολλές φορές στην απόγνωσή τους σε ιδιώτες ιατρούς και σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα σε βάρος των οικογενειακών εισοδημάτων τους και πιθανά  σε βάρος της υγείας τους.

Επειδή πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία του Κ.Υ. Σ., αλλά και γενικότερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επειδή τα προβλήματα του Κ.Υ Σαλαμίνας είναι χρόνια και γνωστά στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρόλα αυτά δεν έχει προχωρήσει στην επίλυσή τους, με αποτέλεσμα η Διευθύντρια-Συντονίστρια του Κ.Υ Σ. να έχει υποβάλλει την παραίτησή της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των προαναφερομένων προβλημάτων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή λειτουργία του Κ.Υ.Σ., προκειμένου να προσφέρει στους ασθενείς του υπηρεσίες ανθρώπινου επιπέδου και κυρίως να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές;  

2. Τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον στο Κ.Υ. Σ., αλλά και σε όλα τα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας;

3.  Θα προχωρήσει στη σύσταση νέου οργανογράμματος, ώστε να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις προσωπικού και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Κ.Υ. Σ.;

Ο  ερωτών  Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης