Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/10/2010

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα συνάντηση με τον Ιρανό Πρέσβη κ. Mahdi Honardoost στην οποία συμμετείχε και ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Π. Τριγάζης.

Στην διάρκεια της συνάντησης, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις ελληνο-ιρανικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει άλλος πόλεμος στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, τασσόμενος κατά των πολεμικών σεναρίων σε βάρος του Ιράν. Τάχθηκε υπέρ των ειρηνικών λύσεων, με διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου σε όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ επέδωσε στον Ιρανό Πρέσβη αντίγραφο της «Έκκλησης για αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή» που διακινούν ελληνικές φιλειρηνικές και αντιπυρηνικές οργανώσεις. Ακόμα ο Α. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της κατοχύρωσης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν τονίζοντας ότι για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξία οικουμενική και αδιαπραγμάτευτη.

Ο πρέσβης του Ιράν επανέλαβε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι υποστηρίζει την πρόταση για Αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή την οποία έχει ψηφίσει και στη ΓΣ του ΟΗΕ. Ενώ τάχθηκε υπέρ την παραπέρα ανάπτυξης των ελληνο-ιρανικών σχέσεων στον οικονομικό, πολιτιστικό και σε άλλους τομείς

To Γραφείο Τύπου