Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/10/2010

Oμιλία της Ε.Αμμανατίδου στην επερώτηση της ΝΔ σχετικά με την ακρίβεια και την ελλιπή προστασία του καταναλωτή

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  Ε΄
9 Οκτωβρίου 2010

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η υπʼ αριθμόν 1/1/28-9-2010 Επίκαιρη Επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με την ακρίβεια και την ελλιπή προστασία του καταναλωτή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):

Κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, έχετε το λόγο για έξι λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Νομίζω ότι η ανοχή ισχύει και για εμένα. Όμως, πριν μπω στο θέμα της επερώτησης, θέλω λίγο να σχολιάσω αυτά που είπε ο προηγούμενος συνάδελφος που ήταν στο Βήμα, για το ειδύλλιο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό το ειδύλλιο υπάρχει, κύριε Κολοκοτρώνη. Όμως, να σας πω και κάτι; Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ήταν αυτός που στήριξε τα μέτρα της Κυβέρνησης, το Μνημόνιο και στηρίζει και άλλα νομοσχέδια πολύ σοβαρά, τα οποία, όμως, επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό.

Περνώντας στην επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, κυρία και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και της Κυβέρνησης, είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης όπου τα φαινόμενα απορρύθμισης των αγορών, ιδιωτικοποιήσεων, συγχωνεύσεων διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού με υψηλή κερδοφορία, χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και κυρίως, χρόνιες πληθωριστικές πιέσεις. Και για αυτή την κατάσταση, βεβαίως, είστε συνυπεύθυνοι και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και τώρα όλοι μαζί έχετε θυμηθεί το “καλάθι της νοικοκυράς”.

Ζούμε σε ένα περιβάλλον αναπτυξιακής καχεξίας που παράλληλα καταστρατηγεί τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Το γεγονός αυτό, εξάλλου, αποτυπώνεται στην εκτίναξη του πληθωρισμού που δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και στις ολιγοπωλιακές συνθήκες, τα γνωστά σε όλους μας καρτέλ που κυριαρχούν σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Με λίγα λόγια, οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν ήδη προσανατολιστεί σε μια αύξηση των τιμών τους με στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας τους λόγω της πτώσης της αγοραστικής δύναμης.

Από την άλλη μεριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά οι πολύ μικρές συνεχώς βάζουν λουκέτα. Οι λόγοι είναι γνωστοί και δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και έτσι, ενώ από τη μια πλευρά, εκθειάζονται τα δήθεν ευεργετικά αποτελέσματα της πλήρους απορύθμισης των αγορών, ταυτόχρονα δρομολογούνται εξελίξεις που προαναγγέλλουν τη δραστική συρρίκνωση του ανταγωνισμού σε κλάδους, όπως οι αερομεταφορές -το βλέπουμε και με την OLYMPIC AIR και την AEGEAN- ή στο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου έχουμε την πρόταση αγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και  του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Να μην ξεχνάμε ότι χθες κατατέθηκε και το νομοσχέδιο -έκτρωμα από τη δική μας μεριά- το οποίο αναφέρεται στην κατά τα άλλα “ανάπτυξη και εξυγίανση του ΟΣΕ”. Δεν είναι έτσι. Είναι το ξεπούλημα του ΟΣΕ...

Εφαρμόζεται, δηλαδή, η πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών με τις μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαθιδρύουν τα ολιγοπώλιά τους και την πολιτική σφαίρα να υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε πλήρη έκθεση στις καταστρεπτικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού.

Οι έλεγχοι που εξαγγέλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχουμε δει να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, εκτός εκείνης της περίπτωσης του καρτέλ γάλακτος, που όταν αποκαλύφθηκε έπεσαν οι τιμές στη λιανική πώληση. Βεβαίως, εδώ να θυμίσω, όμως, ότι η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή παραμένει, με τις χαμηλές τιμές αγοράς προϊόντων από τους κτηνοτρόφους για τις γαλακτοβιομηχανίες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ελέγχει τις εταιρείες για το εάν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις, όταν πιστοποιούνται παραβάσεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι υποστελεχωμένη. Εκ του νόμου, θα έπρεπε να έχει προσωπικό διακοσίων πενήντα ατόμων και σήμερα, οι απασχολούμενοι σε αυτήν συνολικά ανέρχονται στους ογδόντα, εκ των οποίων μόλις πενήντα αποτελούν επιστημονικό προσωπικό. Και αυτό θα πρέπει να μας το απαντήσετε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρατηρούμενη ανοχή έναντι των φαινομένων εκτροχιασμού του πληθωρισμού επιτρέπει τη διατήρηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων εν μέσω ύφεσης, τουλάχιστον για όσες διαθέτουν στην αγορά αγαθά πρώτης ανάγκης, η κατανάλωση των οποίων –ως γνωστόν- δύσκολα δύναται να συμπιεστεί, χωρίς να θιγεί, παράλληλα, η αξιοπρεπής διαβίωση και η υγεία των πολιτών, δηλαδή, τρόφιμα, υγεία, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η αύξηση της τιμής αυτών των αγαθών έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην οικονομική κατάσταση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής τους στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε σύγκριση με τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών σε διακόσια εξήντα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες, οι αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι αγγίζουν ακόμη και το 40%. Την πρωτιά κατέχει το πετρέλαιο θέρμανσης, στο οποίο παρατηρείται μια αύξηση 39,58%, ενώ στο φυσικό αέριο 33,91%. Και μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πολλά ακούγονται -και εδώ είμαστε και θα το δούμε- για τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Έχουμε τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι είναι οι πλέον άδικοι και δυσανάλογοι και αυτό δεν μπορεί να είναι το βασικό εργαλείο χάραξης φορολογικής πολιτικής μιας Κυβέρνησης που θέλει να έχει έσοδα. Κάθε έμμεσος φόρος επιβαρύνει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, με την ακρίβεια ήδη να έχει καταστήσει προβληματική την επιβίωση αυτών των φτωχών στρωμάτων και το φαινόμενο της φτώχειας να αφορά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, αφού η ανεργία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και,  βεβαίως, μια ορθή φορολογική πολιτική θα πρέπει να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις γιγαντώνει, όπως γίνεται στην προκειμένη περίπτωση.

Δυστυχώς, οι περικοπές μισθών και συντάξεων είναι τόσο δραστικές που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να κάνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως τον έκανε κάποια χρόνια πριν. Και εδώ έπρεπε να έχει παρέμβει η Κυβέρνηση και να έχει βοηθήσει.

Το σενάριο για αύξηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ από 11% που είναι σήμερα σε 12% και 13% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που επικρατεί το τελευταίο διάστημα σπέρνει επιπλέον πανικό στους ανήμπορους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπάρχει κυβερνητική διγλωσσία, κύριε Υπουργέ, ανάμεσα στα όσα φαίνεται να δηλώνουν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Οικονομικών. Και εδώ θα πρέπει να μας απαντήσετε. Και απαιτείται μια δέσμευση για τη μη πραγματοποίηση της μεταφοράς βασικών καταναλωτικών ειδών –τρόφιμα και ήδη καθημερινής χρήσης- στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, κάτι που θα ισοπεδώσει τα ήδη «γονατισμένα» νοικοκυριά.

Ασάφεια υπάρχει στο θέμα του πετρελαίου. Το ανέφερα και πριν. Είμαστε αντίθετοι στην εξίσωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης με αυτές του πετρελαίου κίνησης. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας οφείλουν άμεσα να διεξάγουν και να δημοσιοποιήσουν ουσιαστικό κοστολογικό έλεγχο και έλεγχο των τιμών πώλησης σε όλα τα στάδια μεταποίησης, διακίνησης και εμπορίας των πετρελαιοειδών από την προμήθεια του αργού και τη διύλισή του έως το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, λίγο την ανοχή σας. Σας ευχαριστώ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά καρτέλ βρίσκονται κυρίως στα διυλιστήρια και στο χονδρεμπόριο, μόνο που διαχρονικά οι κυβερνήσεις -μαζί και η σημερινή Κυβέρνηση- καλύπτουν και συγκαλύπτουν την αισχροκέρδεια και την καταλήστευση των καταναλωτών, από την οποία επωφελείται και το κράτος με τους πανύψηλους φόρους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Είμαστε μια χώρα με τα ακριβότερα διόδια. Μια διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και πίσω κοστίζει γύρω στα 30 ευρώ, όσο κοστίζει μια κάρτα ετήσιων διαδρομών που παίρνουν σε χώρες της Ευρώπης.

Σʼ εμάς όμως -επιμένω σʼ αυτό- υπάρχει ένα ολόκληρο κίνημα κατά των διοδίων και πάρα πολύ καλά κάνουν οι πολίτες, όταν δεν έχουν τις παροχές που πρέπει να έχουν, όταν μέσω ΣΔΙΤ δίνονται όλα αυτά στους ιδιώτες κι αυτοί θέλουν να έχουν μεγάλη κερδοφορία. Βεβαίως η προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι ανύπαρκτη.

Έχουν γίνει καταγγελίες από καταναλωτές για την απαράδεκτη αντιμετώπιση τους από τράπεζες, όταν ζήτησαν να ενταχθούν στο ν.3869/2010 για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Παρατηρούνται φοβερά φαινόμενα παρακώλυσης της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας. Πρέπει να απαντήσετε και εδώ.

Το τελευταίο, το κερασάκι στην τούρτα, ήρθε εχθές το βράδυ με το δελτίο Τύπου που έβγαλε η ΔΕΗ Α.Ε, με την ανακοίνωση των καινούργιων τιμολογίων, όπου τιμωρείται αυτός που καταναλώνει λιγότερες κιλοβατώρες. Θα πρέπει να παρέμβετε άμεσα κι εδώ.

Εμείς αυτό που ζητούμε από την Κυβέρνηση -αυτήν τη στιγμή που δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση τα λαϊκά χαμηλά στρώματα- να υπάρξει κοινωνική πολιτική και όχι μεγαλύτερη και ασύδοτη πραγματικά καταλήστευση όλων αυτών των εισοδημάτων.

Ευχαριστώ.