Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/01/2003

Ο Πρόεδρος και Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στο Συμβουλευτικό Σταθμό "18 ΑΝΩ"

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος επισκέφθηκαν το Συμβουλευτικό Σταθμό "18 ΑΝΩ" και συζήτησαν με την κα Μάτσα, Διευθύντρια του Σταθμού, τον Σύλλογο Γονέων καθώς και νέους από την ομάδα απεξάρτησης το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις.

κα. Μάτσα, Διευθύντρια το Σταθμού: Θεωρούμε, ως "18 άνω" ότι η επίσκεψη του κ. Κωνσταντόπουλου μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της απεξάρτησης, ιδίως στην έλλειψη στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων στην Αθήνα και κυρίως στην επαρχία. Σε μία εποχή που οι νέες συνθετικές ουσίες απασχολούν την κοινή γνώμη και τα τραγικά αποτελέσματα που προκαλούν συχνά στους ανθρώπους, τους θανάτους, εμείς λέμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της απεξάρτησης, με το θέμα της επανένταξης και επίσης με το πρόβλημα των αιτών που κάνουν τους νέους ανθρώπους να αναζητούν τις νέες συνθετικές ουσίες, την ηρωίνη και όλα τα ναρκωτικά. Από αυτήν την άποψη η επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ, που δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη 18άνω, θεωρούμε ότι είναι μία ευκαιρία να απευθυνθούμε στην Πολιτεία και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δώσει έμφαση κυρίως στο ζήτημα της θεραπείας.
Εμείς δεν έχουμε χώρους, θεραπευτικούς χώρους και ζητάμε να δοθεί άμεσα λύση σε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δίνουν αυτή τη μάχη και η οποία είναι μέχρι στιγμής πολύ σημαντική και πολύ θετικό το αποτέλεσμα αλλά που δεν μπορούν προχωρήσουν με τους ρυθμούς που απαιτεί η δική τους θεραπεία γιατί οι θεραπευτικοί τους χώροι είναι ελάχιστοι.
Με τα δεδομένα του προγράμματός μας υπάρχει αναμονή δύο και τριών μηνών για να μπει κανείς στη δεύτερη φάση του προγράμματος, στην κοινότητα. Με τα δεδομένα που ισχύουν αυτήν την στιγμή λόγω της έλλειψης χώρου, υπάρχουν παιδιά που θα είδατε στην ομάδα που μίλησαν με τον κ. Κωνσταντόπουλο που περιμένουν δέκα μήνες.

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Η υπόθεση αντιμετώπισης των ναρκωτικών είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πρόβλημα όλων μας. Χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία, ένα κοινωνικό κίνημα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, πρέπει να ενισχυθεί και η πολιτεία οφείλει να βάλει σε πολιτική προτεραιότητα την ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών φουντώνει. Περισσότερο συζητά η πολιτεία και λιγότερο ενεργεί. Χρειάζεται να ενισχυθούν οι πολιτικές για την ουσιαστική πρόληψη, για την απεξάρτηση και για την επανένταξη. Πρέπει να βρεθούν και να δοθούν περισσότερα κονδύλια, ακριβώς γιατί δεν είναι ένα επιμέρους πρόβλημα, ένα περιθωριακό πρόβλημα αλλά είναι πρόβλημα που αφορά στην συνοχή και στην δημιουργικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ενισχυθούν με πόρους και άλλα μέσα, προσπάθειες ζωής σαν αυτές που κάνουν οι δομές οι θεραπευτικές μεταξύ των οποίων και το 18 άνω.
Το "18 Ανω" είναι δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είναι επιτρεπτό να αντιμετωπίζει προβλήματα χώρων που δεν του επιτρέπουν να υλοποιήσει προγράμματα θεραπευτικά και απεξάρτησης. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή με ευθύνη της Πολιτείας να υπάρχουν ελλείψεις που δημιουργούν λίστες αναμονής ακόμα και για εκείνους που έχουν πάρει απόφαση να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης και θεραπείας.
Από την πλευρά μου θέλω να επισημάνω ότι η δουλειά που γίνεται είναι δουλειά ζωής και έχει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την κοινωνία και η κοινωνία οφείλει να την ενισχύσει.

To Γραφείο Τύπου