Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2010

ΟΧΙ στις κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ελλάδας- Ισραήλ

Σχετικά με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – Ισραήλ, που αρχίζουν σήμερα στην Πελοπόννησο, το γραφείο τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στις κοινές στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις Ελλάδας – Ισραήλ, που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ελληνο-ισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας. Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού, δεν υπηρετούν την υπόθεση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή μας, ούτε τα εθνικά μας θέματα. Βλάπτουν τις σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο.

Η αντίληψη ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ  μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος στις ελληνοτουρκικές διαφορές είναι άκρως επικίνδυνη και χωρίς αρχές. Αντίθετα η σταθερή υποστήριξη στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και  των εποικισμών, η ελληνική συμβολή για την επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ θα συνέβαλε στην σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τον νεόκοπο ολισθηρό προσανατολισμό των προνομιακών σχέσεων με το Ισραήλ. Να επανακαθορίσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής, μακριά από τόξα επιρροής   και ατλαντικούς σχεδιασμούς. Το ζητούμενο, σήμερα πολύ περισσότερο, είναι μια πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική  εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου