Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/10/2010

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσιπρα στον Ν. Χατζηνικολάου στον REAL FM

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

•    Στα μουλωχτά μας βάλανε στο ΔΝΤ, στα μουλωχτά μας οδηγούν σε επώδυνη αναδιάρθρωση του χρέους

-    Διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας και τις αντιδράσεις που υπάρχουν την ίδια στιγμή για το ενδεχόμενο αυτό από τη Γερμανία της κυρίας Μέρκελ. Θέλω το σχόλιό σας. Να μου πείτε αν θεωρείτε ότι μπορεί αυτό να είναι ένα φωτάκι που αχνοφέγγει στο βάθος του τούνελ…

Να πούμε κατ΄ αρχήν ότι δεν μιλάμε για την επιμήκυνση αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας.

-    Όχι..Για τα 110 δις ? αυτής της περιόδου….

.. Ακριβώς.. Γιατί το συνολικό χρέος της χώρας προσεγγίζει τα 310 δις και προβλέπεται ότι στο 2011 θα είναι 330. Μιλάμε για το χρέος που δημιουργήσαμε πριν από λίγους μήνες, παίρνοντας αυτό το δάνειο που, κατά την εκτίμησή μας, δεν είναι και ιδιαίτερα χαμηλότοκο, από την τρόικα, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε.

Θα ήθελα να πω, διακινδυνεύοντας ίσως να φανώ ακραίος στην εκτίμησή      μου, φοβάμαι ότι, όπως στα μουλωχτά μας πήγαν στο ΔΝΤ, είχαν συμφωνήσει απ΄ ότι φαίνεται πολύ καιρό πριν και προσπαθούσαν να διαμορφώσουν επικοινωνιακά το κλίμα, αλλά είχαν συμφωνήσει χωρίς να έχουν ενημερώσει ούτε τις πολιτικές ηγεσίες, ούτε στον ελληνικό λαό, σε μια δανειακή σύμβαση μας πήγαν που υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, έτσι και τώρα παρασκηνιακά υπάρχουν διαβουλεύσεις  και ενδεχομένως να έχουν ήδη συμφωνήσει, στα μουλωχτά επίσης, να μας οδηγήσουν και σε μια επώδυνη αναδιάρθρωση του χρέους. Και λέω  επώδυνη, γιατί είναι προφανές ότι αυτή η πρόταση επιμήκυνσης της αποπληρωμής θα είναι μεν, όπως λέτε ένα φως στο τούνελ, αλλά θα συμπληρωθεί με ένα νέο μνημόνιο, ακόμα πιο επώδυνο για τη ελληνική κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα. Φοβάμαι επίσης ότι, πέραν αυτής της συζήτησης….

-    Λέτε ότι η επιμήκυνση δεν θα αφορά μόνο την αποπληρωμή, αλλά και τα μέτρα…

Λέω με μεγάλη σαφήνεια ότι είμαστε μπροστά στην προοπτική ενός νέου μνημονίου, επικαιροποιημένου, νέου, όπως θέλετε πείτε το, που θα φέρει νέα βάρη, με ταυτόχρονη παράταση της αποπληρωμής. Θα φέρει νέα βάρη και υψηλότερα επιτόκια αποπληρωμής. Θ φέρει νέα μέτρα, πιο σκληρά μέτρα. Και για καταλάβει ο κόσμος τι εννοώ, εννοώ ότι ενώ μας είχαν πει ότι το μνημόνιο και η τρόικα θα είναι στη ζωή μας μέχρι το 2013, απ΄ ότι φαίνεται θα είναι για πολύ περισσότερο χρόνο, όσο δηλαδή θα διαρκέσει αυτή η παράταση αποπληρωμής.

Έχω την αίσθηση ότι, επίσης στα μουλωχτά, διεξάγεται και μια γενικότερη συζήτηση που αφορά το συνολικό χρέος της  χώρας, γιατί αυτό είναι το πραγματικό και το μεγάλο πρόβλημα. Θα θυμάστε ότι πριν από λίγες μέρες μας είχε εκπλήξει ο κ. Τόμσεν, ο Δανός επικεφαλής της τρόικα, ο οποίος είχε πει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μας παραξένεψε γιατί εμείς γνωρίζαμε ότι πήγαμε σ΄ αυτή τη δανειακή σύμβαση γιατί το πρόβλημά μας ήταν η χρεοκοπία και το χρέος,. Αυτό μας είχαν πει, αυτό ξέραμε όλοι. Όμως ο ίδιος πραγματικά με μία δόση ειλικρίνειας ότι το πρόβλημα της τρόικας δεν είναι το χρέος. Και πώς θα ήταν άλλωστε αφού μπήκαμε στο ΔΝΤ με 110% του ΑΕΠ χρέος και στο 2013 θα φτάσουμε στο 150% του ΑΕΠ χρέος.  Το πρόβλημά τους είναι να προχωρήσουν βίαιες διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν σε μια εξίσου βίαια αναδιανομή του πλούτου. Πιο βίαια δεν είχαμε δει στη χώρα μας από τη μεταπολίτευση και μετά.

Έχω την αίσθηση λοιπόν ότι, πέραν της επώδυνης αναδιάρθρωσης και επιμήκυνσης του μνημονίου, βρισκόμαστε μπροστά και μυστικές διαβουλεύσεις που αφορούν τη συνολική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, με μία εξίσου επώδυνη διαδικασία.

-    Πάντως δεν έχουμε άλλη λύση ….. Εκτός από την αναδιάρθρωση του χρέους, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η χώρα;….

Έχετε δίκιο όσον αφορά ότι αυτό το χρέος, 150% είναι τεράστιο και δεν μπορεί κανείς να τα βγάλει πέρα έχοντας ένα τόσο υψηλό χρέος. Όμως εκεί υπάρχουν δυο δρόμοι: Υπάρχει ο δρόμος της επώδυνης αναδιάρθρωσης, της ελεγχόμενης πτώχευσης -έτσι το ονομάζουν- που θα σημάνει δηλαδή τι; Επιμήκυνση ενδεχομένως του χρόνου αποπληρωμής ή και μερική διαγραφή μέρους του χρέους, με ταυτόχρονη όμως επιβολή ακόμα πιο σκληρών μέτρων. Και υπάρχει και ο δρόμος μιας επιθετικής από την πλευρά μας αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Αυτό όμως προϋποθέτει δυο πράγματα. Πρώτον, συμμαχίες με τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα εντός της Ε.Ε. - που δεν βλέπει να κάνει τέτοιες ο Πρωθυπουργός…

-    Όταν λέτε επιθετική αναδιαπραγμάτευση εννοείτε πτώχευση….

Όχι, δεν εννοώ…

-    Μόνον έτσι μπορεί κανείς επιθετικά να αναδιαπραγματευτεί, λέγοντας, δεν σας πληρώνω…

Δεν εννοώ πτώχευση. Εννοώ όμως ότι αυτό το οποίο εσείς ονομάζετε πτώχευση, μπορεί ενδεχομένως αυτό να είναι μια απειλή γι αυτούς που αυτή τη στιγμή κατέχουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Ο κ. Γιούνκερ προχτές είπε κάποιες μεγάλες αλήθειες, είπε και κάποια μεγάλα λόγια. Εμείς δώσαμε ιδιαίτερο βάρος σε μια συζήτηση, αστεία κατά τη γνώμη μου, για το ποιος πρωθυπουργός ήταν αυτός που έχει πει ότι η Ελλάδα ήταν διεφθαρμένη, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το έχει πει δημοσίως ο κ. Παπανδρέου. Είπε όμως και κάτι ακόμα, στο οποίο δεν δώσαμε μεγάλη σημασία. Ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια κι ότι η Ευρώπη έκανε τα στραβά μάτια, επειδή αυτό ευνοούσε τις γαλλικές και τις γερμανικές εισαγωγές στην Ελλάδα, τα εξοπλιστικά προγράμματα -δεν το είπε, το υπονόησε- ενδεχομένως, να σας πω κι εγώ, τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες που έχουν το 70% του ελληνικού χρέους. Σιγά-σιγά όμως εδώ και πέντε μήνες, από  τον Μάιο και μετά, ο κ. Τρισέ - εξ όσων όλοι γνωρίζουμε - δηλαδή η ΕΚΤ, προχωράει σε αγορά αυτού του χρέους. Δηλαδή μέρα με τη μέρα το ελληνικό δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος. Και το αγοράζει πολύ φθηνά εξ όσων μαθαίνουμε, με έκπτωση 20 -30%, γιατί θέλουν να ξεφορτωθούν αυτές οι τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα,  και βεβαίως έχει τη δυνατότητα η ΕΚΤ σήμερα να έχει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά δανείζει στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στην Deutsche Bank, στην Alpha Bank, στην Eurobank με 1% επιτόκιο και αυτές δανείζουν τη χώρα μας με 6% επιτόκιο. Αυτό και μόνον αν σταματήσει, αυτή η αισχροκέρδεια προς όφελος των τραπεζών, θα μπορούσε να γίνει μια ουσιαστική διευθέτηση μείωσης, διαγραφής μέρους του χρέους, του ελληνικού χρέους μεταξύ Ελλάδας και ΕΚΤ πια, αφού το χρέος μεταφέρεται εκεί, με όρους πολύ πιο ευνοϊκούς για τη χώρα μας απ΄ αυτούς τους επονείδιστους που σήμερα ακολουθούμε, του ΔΝΤ.

-    Να συνοψίσω κι ας με πυροβολήσετε… Επομένως καταλαβαίνω ότι η πολιτική που εσείς εισηγείστε είναι μια πολιτική επιθετικής επαναδιαπραγμάτευσης όπου λίγο-πολύ θα επισείσουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κίνδυνο μιας; ελληνικής πτώχευσης που μπορεί να δημιουργήσει ευρωπαϊκό ντόμινο…

Μιας ευρωπαϊκής πτώχευσης.. Γιατί όταν το δημόσιο χρέος γίνεται ευρωπαϊκό, το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Κι όταν αυτή τη στιγμή οι χώρες που περιμένο0υν στον προθάλαμο της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης είναι η Ισπανία, που έχει τόσα εκατομμύρια πληθυσμό, είναι τρεις, τέσσερις φορές όσο η ελληνική οικονομία, όταν είναι η Πορτογαλία, όταν είναι η Ιταλία,.. Δεν υπάρχει χώρα ευρωπαϊκή σήμερα που να μην έχει κρίση χρέους. Η Ιρλανδία έχει 30% έλλειμμα κι ένα χρέος που φτάνει στο 100%.

Άρα λοιπόν ότι υπάρχουν γι αυτό που εμείς ονομάζουμε επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι συμμαχίες, η δεύτερη είναι αυτοπεποίθηση. Τις κόκκινες γραμμές δεν τις βάζουν στην ιστορία μονάχα οι ισχυροί. Σε δύσκολη θέση δεν είναι αυτοί μονάχα που δανείζονται μεγάλα ποσά αλλά και οι δανειστές που δανείζουν και κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους. Όταν όμως ο Πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτε άλλο εδώ και έξι μήνες από το να διασύρει την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, λέγοντας ότι είναι μια διεφθαρμένη χώρα, όταν δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πανικού στην αγορά όταν πηγαίνει να δανειστεί, τότε καταλαβαίνουμε ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος ή μάλλον για να καταλάβουν και οι ακροατές μας δεν έχει τα κότσια μιας επιθετικής διακυβέρνησης από την πλευρά μας σε μια κρίσιμη στιγμή ή έχει πάρει άλλες αποφάσεις, ήταν ειλημμένη η απόφαση προσφυγής στο ΔΝΤ και το μόνο που έκανε ήταν να προσπαθήσει να διαμορφώσει το εσωτερικό κλίμα.

Όμως αυτή η προοπτική για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα επώδυνη και πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσουμε έτσι, όχι μόνο δεν θα βρίσκουμε στην άκρη του τούνελ φως, αλλά θα βαθαίνει το τούνελ ακόμη περισσότερο.

ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

•    Στήνεται νέο μπλοκ εξουσίας από πρόθυμους του μνημονίου

•    Το μήνυμα της αμφισβήτησης δεν μπορεί να δοθεί από το κ. Κικίλια ούτε από το κ. Δημαρά που έχει πρώτο αντιπεριφερειάρχη στενό συνεργάτη της κ. Μπακογιάννη

•    Η συνάντησή μας με δυνάμεις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που απεγκλωβίζονται γίνεται  για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα δώσει εναλλακτική προοπτική

-    Θέλω να ρωτήσω αν συνδέετε στην ανάλυσή σας στο μυαλό σας την πολυδιάσπαση στο χώρο της αριστεράς αλλά και της κεντροδεξιάς με το μνημόνιο και με την ανάγκη στήριξής τους… Αναλύουν ορισμένοι τα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό μας σύστημα, τις διαλυτικές τάσεις, τα συνδέουν με την ανάγκη να μην υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα ή ακόμη και να υπάρχουν εφεδρείες που θα στήριζαν την κυβέρνηση Παπανδρέου σε μια δύσκολη στροφή του δρόμου….

Αν δει κανείς τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό σε όσες χώρες επενέβη το ΔΝΤ και επέβαλε τόσο σκληρές οικονομικές επιλογές, θα δει ότι δεν υπήρξε χώρα σχεδόν καμία που να μην αναδιαταχθεί ή να μην διαλυθεί το πολιτικό σύστημα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικείμενη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Είναι προφανές ότι αυτές οι οικονομικές επιλογές δεν βρίσκουν συναίνεση κοινωνική και είναι προφανές επίσης ότι θα υπάρξει προσπάθεια να σχηματιστεί ένα μπλοκ εξουσίας, πολυσυλλεκτικό ενδεχομένως, από πρόθυμες δυνάμεις να στηρίξουν αυτή την πολιτική. Και πιστεύω ότι αυτό το βλέπουμε και στις εξελίξεις στο χώρο της κεντροδεξιάς και στις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Βεβαίως αυτές οι εξελίξεις δεν θα είναι μονοδιάστατες. Την ίδια στιγμή που θα υπάρχουν δυνάμεις πρόθυμες να στηρίξουν τις μνημονιακές πολιτικές για τα επόμενα δέκα χρόνια -έτσι φαίνεται ότι θα έχουμε μνημονιακές πολιτικές για τα επόμενα δέκα χρόνια αν δεν αντιδράσει ο λαός- την ίδια στιγμή θα υπάρχουν και φυγόκεντρες δυνάμεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, από τη μεγάλη αυτή κοινωνικοπολιτική δεξαμενή.

Πιστεύω ότι αναδιατάσσεται το πολιτικό τοπίο. Βλέπουμε τις κινήσεις της κας Μπακογιάννη, τις κινήσεις στο δικό μας το χώρο, όπου υπάρχουν δυνάμεις σήμερα που δεν καταλαβαίνουν την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία και πάνε να στηρίξουν υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους δήμους της χώρας. Βλέπουμε όμως και αντίρροπές δυνάμεις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ…

-    Αναφέρεστε στον κ. Κουβέλη με τα περί υποστήριξης υποψηφίων μαζί με το ΠΑΣΟΚ;…

Νομίζω ότι είναι προφανές ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει κάνει τις επιλογές της. Είναι σεβαστές, θα κριθούν από την ελληνική κοινωνία.

-    Τη θεωρείτε συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ;…

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν αντιλαμβάνεται το ότι η κρισιμότητα της κοινωνικής συγκυρίας απαιτεί όχι τη δημιουργία ενός μπλοκ υποστήριξης κυβερνητικών υποψηφίων στους μεγάλους δήμους, αλλά απαιτεί αντιθέτως τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αντιταχθούν στο μνημόνιο και σ΄ αυτή την πολιτική. Από εκεί και πέρα αν θέλετε να ρωτήσετε περισσότερα, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον ίδιον τον κ. Κουβέλη να σας εξηγήσει την πολιτική του. Δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να εξηγήσω αυτές τις πολιτικε΄ς επιλογές.

-    Βλέπετε νέα διάσπαση για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δημοτικές εκλογές; Πιστεύετε ότι ο Αλ. Αλαβάνος κατέβηκε υποψήφιος για να προετοιμάσει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος;…

Δεν θέλω να δικάσω προθέσεις. Εγώ ό,τι έχω πει για τον κ. Αλαβάνο το έχω πει δημόσια. Ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει.

-    Ξέρετε πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί σ΄ αυτή τη σχέση. Η σχέση Τσίπρα -Αλαβάνου ήταν μια σχέση που ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, με εκείνον να προτείνει εσάς για την ηγεσία του κόμματος και να δηλώνει ότι θα σας στηρίξει με νύχια και με δόντια και στη συνέχεια αυτό γύρισε όλο τούμπα;.. Συνέβη κάτι;.. Ψάχνω να βρω ερμηνεία….

Στην πολιτική είναι απρόβλεπτες οι εξελίξεις και οι άνθρωποι πολλές φορές έχουν αντιδράσεις που εν πάση περιπτώσει μπορεί να είναι απρόβλεπτες και ξαφνικές. Από εκεί και πέρα, επειδή η πολιτική δεν είναι μια σαπουνόπερα, αλλά ο καθένας από μας κρίνεται με βάση το περιεχόμενο των λόγων και των κινήσεών του, θέλω να μείνω σ΄ αυτό…

-    Πάντως εδώ μοιάζει σαν σαπουνόπερα…..

Δεν θέλω να δώσω καμιά συνέχεια σ΄ αυτή την προοπτική της σαπουνόπερας….

-     Το λέω με την έννοια ότι υπάρχει μια ξαφνική ανατροπή που δεν είναι και εξηγήσιμη από τους πολίτες….

Υπάρχει όμως και μια κρίση στην κοινωνική και πολιτική ζωή που επενεργεί σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτή η κρίση αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό και σ΄ αυτή την αναδιάταξη δημιουργούνται και επιθυμίες ή προσδοκίες που έχουν κι έναν προσωπικό χαρακτήρα. Κι αυτό δεν το βλέπουμε μόνο στην αριστερά. Το βλέπουμε και στο χώρο της δεξιάς. Το βλέπουμε και στη δημιουργία νέων κομμάτων σχεδόν σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη. Δηλαδή η αναδιάταξη, η αύξηση της εντροπίας όπως θα έλεγε κανείς στη φυσική, δημιουργεί επιθυμίες ή προσδοκίες οι οποίες δεν έχουν κατά βάση μόνο πολιτικό χαρακτήρα, έχουν και προσωπικό.

-    Απ΄ αυτά που μου λέτε καταλαβαίνω ότι ο Αλ. Αλαβάνος μετάνιωσε που έφυγε από την εξουσία….

Θα ήταν καλύτερο να κάνετε σ΄ αυτόν την ερώτηση…

-    Του έχω κάνει αρκετές…. Προσπαθείτε να μου κλείσετε συνεντεύξεις με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Αλαβάνο σήμερα… Για μένα όμως το ενδιαφέρον είναι αν θα υπάρξει νέα διάσπαση μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι το ενδιαφέρον, γιατί η πολυδιάσπαση στο χώρο της αριστεράς και στο χώρο της κεντροδεξιάς  κατ΄ ουσίαν σ΄ αυτή τη φάση δι ευκολύνει την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και την εφαρμογή του μνημονίου…

Είναι ορθόν από την πλευρά σας γιατί είστε δημοσιογράφος και θέλετε να αναδεικνύετε τα αιχμηρά ζητήματα. Όμως θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αυτό που θα προκύψει θα είναι μια πλήρης αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού,. Που θα έχει και διασπάσεις, θα έχει όμως και μεγάλες συναντήσεις και μεγάλες ενώσεις.

Ο χώρος ο δικός μας, ο χώρος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς έχει ταλαιπωρηθεί τον τελευταίο χρόνο. Έχω την αίσθηση ότι ό,τι κακό ήταν να του βρεθεί μπροστά του, το έχει βρει. Από δω και πέρα, εμείς επιλέγουμε, αντιλαμβανόμενοι την κοινωνική ανάγκη, να στηρίξουμε δηλαδή την κοινωνία και μια πολιτική εναλλακτικής αυτής του μνημονίου, επιλέγουμε τη συνάντηση με έναν μεγάλο χώρο, τον σοσιαλιστικό χώρο. Άρα, πέρα από διασπάσεις και κόντρες και διαφωνίες, εδώ προκύπτουν και μεγάλες συμφωνίες. Η επιλογή μας στο πρόσωπό του Αλέξη Μητρόπουλου στην περιφέρεια της Αττικής και η συνάντησή μας με δυνάμεις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που απεγκλωβίζονται, διαφωνούν έντονα μ΄ αυτή την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και έχον το θάρρος της γνώμης τους χωρίς να διεκδικούν θέσεις, καρέκλες , βουλευτικά αξιώματα, υπουργικά αξιώματα, να λένε εμείς διαφωνούμε, διαχωρίζουμε τη θέση μας και συναντάμε την αριστερά προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα δώσει εναλλακτική προοπτική, εναλλακτική λύση σ΄ αυτό που ζούμε σήμερα. Κι αν θέλετε, επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι τα νέα μέτρα που θα εκτελέσουν την κοινωνία έχουν πάρει παράταση μέχρι τις εκλογές., Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει πολλά. Ή που θα δώσει τη νομιμοποίηση στην κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα πιο γοργά σ΄ αυτή την εκτέλεση ή που θα την εμποδίσει. Και πιστέψτε με δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εμποδιστεί η κυβέρνηση παρά μονάχα αν δοθεί ένα μήνυμα πολιτικής αμφισβήτησης από τα αριστερά. Αν δοθεί από τον κ. Κικίλια στην Αττική για παράδειγμα, συμπαθέστατος κατά τα άλλα, αλλά εκπρόσωπος της Ν.Δ. που μας έφερε στο χείλος της καταστροφής με πολιτικές που ήταν νεοφιλελεύθερες, εάν δοθεί από τον εκλεκτό της κας Μπακογιάννη ενδεχομένως ή από δυνάμεις που δεν θα αμφισβητήσουν…

-    Εκλεκτό της κας Μπακογιάννη ποιον θεωρείτε στην Αττική;  Τον κ. Δημαρά;….

Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Κουρούσης που είναι πρώτος αντιπεριφερειάρχης στο ψηφοδέλτιο του κ. Δημαρά ήταν μέχρι πρότινος στο πολιτικό επιτελείο της κας Μπακογιάννη -δεν το αρνείται η ίδια- πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Άρα λοιπόν είναι πολύ πιθανόν, ψηφίζοντας κανείς τον κ. Δημαρά , να κατανοεί ότι ψηφίζει ταυτόχρονα και ως πρώτο αντιπεριφερειάρχη τον στενό συνεργάτη της κας Μπακογιάννη. Η ίδια αρνείται βεβαίως ότι τον υποστηρίζει. Είναι βεβαίως δικαίωμά της και θα έλεγα ότι σέβομαι την στάση της και τη θέση της, αλλά όμως εδώ πρέπει να λέμε αλήθειες.

-    Πείτε μου κάτι.. Κυκλοφορούν και σενάρια για το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση της κυβέρνησης σε μια επόμενη φάση των πραγμάτων με  στελέχη και από την κεντροδεξιά και από την αριστερά. Πώς το ακούτε αυτό το σενάριο;…

Δεν είναι καινούργιο το σενάριο. Είναι ένα σενάριο το οποίο το είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης εδώ και ένα χρόνο, παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Είχε βγει και είχε πει ότι προτείνει μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Προφανώς σ΄ αυτή την εθνική συνεννόηση κάποιοι χωρά και κάποιοι δεν χωράνε, είτε έχουν άλλη άποψη. Έχω την αίσθηση ότι δεν χωράει η δική μας αριστερά, έχω την αίσθηση ότι δεν χωράει η μεγάλη μερίδα της βάσης του ΠΑΣΟΚ, χωράει ενδεχομένως το κόμμα το καινούργιο της κας Μπακογιάννη, χωράει ενδεχομένως ο κ. Καρατζαφέρης ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις επιλογές στη Βουλή και ψήφισε το μνημόνιο. Δεν ξέρω, ελπίζω να μην χωρέσουν άλλες δυνάμεις από το χώρο της αριστεράς. Το ελπίζω.

-    Στον κ. Κουβέλη αναφέρεστε με αυτή την ελπίδα που διατυπώνετε;…

Ελπίζω, λέω, να μην υπάρξουν άλλες δυνάμεις από το χώρο της αριστεράς. Η  αριστερά έχει δόξα τον Θεό πλουραλιστική μορφή έκφρασης. Δεν είναι μόνον ο κ. Κουβέλης. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις.

-    Να τα ξαναβρείτε με τον Αλ. Αλαβάνο αποκλείεται;…

Στη ζωή και την πολιτική δεν αποκλείεται τίποτα. Εγώ όμως επιλέγω -και οι σύντροφοί μου στον ΣΥΝ- να προχωράμε με πολιτικό σχέδιο. Και οι συμφωνίες ή οι διαφωνίες να προκύπτουν στα πολιτικά επίδικα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολιτική στρατηγική η οποία είναι ξεκάθαρη, διάφανη, μπορεί ο καθένας να τη διαβάσει. Λέει ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα ευρύτατο μέτωπο δυνάμεων κι ότι εμείς δεν θέλουμε ούτε να καταγράψουμε δυνάμεις, ούτε να κλειστούμε στο καβούκι μας. Φτάνει τόσα χρόνια που η αριστερά γίνεται σκαντζόχοιρος, κλείνεται στο καβούκι της, πολυδιασπάται. Εμείς θέλουμε να συναντηθούμε με αυτό τον κόσμο που διαφωνεί μ αυτή την πολιτική. Αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει μόνο στην αριστερά. Είναι ο αριστερός κόσμος του ΠΑΣΟΚ, είναι κόσμος που ψήφισε Ν.Δ. αν θέλετε στις προηγούμενες εκλογές -τις παραπροηγούμενες, γιατί τις προηγούμενες πολύ λίγοι ψήφισαν- γιατί πίστεψε ότι ο Καραμανλής θα φέρει τις μεγάλες ανατροπές, αλλά δεν έφερε καμία. Θέλουμε να συναντηθούμε με την κοινωνία, με κοινωνικές δυνάμεις θέλουμε να συμμαχήσουμε. Φτάνουν πια οι συνιστώσες της αριστεράς. Ας συναντηθούμε και με τις μεγάλες συνιστώσες της κοινωνίας. Με τους άνεργους, με τους νέους.. που οι άνεργοι πια γίνονται πάνω από ένα εκατομμύριο, με τους νέους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, με τους νέους stagiers που μένουν κατά χιλιάδες στο δρόμο και προσπαθούν να βρουν στον ήλιο μοίρα..

To Γραφείο Τύπου