Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/01/2003

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην ανάπτυξη επερώτησης του ΣΥΝ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τόνισε σχετικά με το πολιτικό κλίμα και την περιρρέουσα νοσηρή ατμόσφαιρα

Είναι επικίνδυνο πολιτικό σύμπτωμα να φθάνει όποια κυβέρνηση στο σημείο να χειροκροτεί τον εαυτό της και να μην ακούει την βοή των πραγμάτων, να μην ακούει την κοινή βοή, που μιλάει για εντελώς αντίθετες συνθήκες που υπάρχουν στο δημόσιο βίο της χώρας.

Μονάχα η κυβέρνηση βλέπει παντού ευτυχισμένους 'Ελληνες, χαρούμενοι είναι οι αγρότες, αισιόδοξοι οι μισθωτοί, ενθουσιασμένοι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, ευγνώμονες οι συνταξιούχοι, καταϋποχρεωμένοι και περιχαρείς οι νέοι και πάνω απ' όλα ακόμα πιο ευτυχείς και περήφανοι οι Υπουργοί της κυβέρνησης!!!

Αυτή η στάση της κυβέρνησης είναι που εμφανίζει έλλειμμα ειλικρίνειας, αξιοπιστίας και κοινωνικής ευθύνης Εμφανίζει περίσσευμα δημαγωγίας, υποκρισίας και αλαζονείας.

Δεν ξέρω αν για την κυβέρνηση ο 'Ελληνας μισθωτός, ο έλληνας εργαζόμενος έχει γιαπωνέζικη παραγωγή. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο 'Ελληνας πολίτης υφίσταται από την πολιτική της κυβέρνησης κινέζικο μαρτύριο.

Δεν ξέρω εάν με τον κ. Πρωθυπουργό η Ελλάδα είναι ισχυρή μεταξύ των πρώτων. Ξέρω ότι όσο κι αν τρέχει ο ελληνικός λαός, όσο κι αν φορτώνεται βάρη και πληρώνει θυσίες, είναι ουραγός η Ελλάδα. Είναι τελευταία.

Και πρέπει να πω στον κ. Υπουργό ότι ο εκσυγχρονισμός της κυβέρνησης κατάντησε ανέκδοτο. Δεν παράγει καινούργιες ιδέες. Δεν υποδεικνύει διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής. Καθημερινές γελοιογραφίες παράγει και παραπολιτική ανεκδοτολογία.

Πελατειακές σχέσεις, με προεξόφληση ομολόγων του μέλλοντος κάνετε. Αλλά σας μάθανε πια και στην Ευρώπη. Γι αυτό και η Ε.Ε. σας τα χρέωσε στο δημόσιο χρέος όλα αυτά τα κόλπα.

Προεξόφληση διαπλεκομένων επιταγών είναι η πολιτική σας εις βάρος της οικονομίας και των μελλοντικών γενεών.

Στο όνομα αυτού του ψευδώνυμου εκσυγχρονισμού σας στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί και βασιλεύει η πιο κρατικοδίαιτη διαπλοκή.

'Εχουμε ή δεν έχουμε τα ακριβότερα δημόσια έργα; Πωλείται ή δεν πωλείται δημόσια γη με ευτελές τίμημα. Δίδεται ή δεν δίδεται χάρισμα το Στάδιο Καραϊσκάκη; Εκχωρείται ή δεν εκχωρείται γενικώς ο ΟΤΕ στους προμηθευτές; Σχεδιάζεται ή δεν σχεδιάζεται να δοθεί χάρισμα το κτίριο του ΟΤΕ; Πωλείται ή δεν πωλείται η Πάρνηθα, κάτω από το κόστος, και μάλιστα με αποκλεισμό άλλης δημόσιας προσφοράς η οποία είναι 55 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από αυτήν η οποία έγινε αποδεκτή;

Αυτά είναι η πραγματικότητα. Ναι κύριε Υπουργέ μεταβιβάζετε με την πολιτική σας εθνικό και δημόσιο πλούτο για να αγοράσετε πολιτικό χρόνο και για να αγοράσετε επίσης επικοινωνιακή και πολιτική και οικονομική στήριξη.

Ο νόμος που ψηφίστηκε, αυτό που ψηφίστηκε χθες εδώ για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Εταιρείας των Τουριστικών Ακινήτων, φοβάμαι ότι είναι ο τύπος που οδηγεί στη διαπλοκή στο τετράγωνο αν όχι στον κύβο.

Οι αρχές της δημοκρατικής νομιμότητας και της δημοκρατίας διαφάνειας υποχωρούν παντού. Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις προμήθειες, στα έργα, στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στο σωφρονιστικό σύστημα, στο Χρηματιστήριο, στους κοινοτικούς πόρους, στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, παντού.

Στις δημοκρατίες μιλάμε για το νόμο, μιλάνε για την κοινωνική και ηθική καταξίωση και επικύρωση. Στις συναλλασσόμενες δημοκρατίες δεν μιλάνε για το νόμο. Μιλάνε για το νονό σε κάθε τομέα, ο οποίος επιβάλλει την πολιτική και οικονομική του επιρροή.

Και τα λέω αυτά με αφορμή όσα συντελούνται γύρω μας και μπροστά στα μάτια μας αυτές τις μέρες στο δημόσιο βίο της χώρας. Ο δημόσιος βίος της χώρας έχει κατακλυσθεί από τον βούρκο. Οι οχετοί και όχι οι θεσμοί έχουν την πρωτοκαθεδρία σ' αυτό το δημόσιο βίο της χώρας.

Φούσκες βρωμιάς, μηχανισμοί ανομίας και ξεσκολισμένοι τυχοδιώκτες, εγκαθιστούν ένα στρώμα βυθού στο πεδίο της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της χώρας μας.

Και το λέω αυτό γιατί η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι έξω από αυτά που συντελούνται σήμερα ως κοινωνική και ως πολιτική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι και με τη δικιά της πολιτική συντελεί στο να αναδειχθεί αυτό το στρώμα βυθού, για να επιβληθεί στο δημόσιο βίο της χώρας.

To Γραφείο Τύπου