Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/10/2010

Συνέντευξη του Δημ. Στρατούλη, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στον Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου)

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου)  ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την χρονική παράταση του μνημονίου

Ενδεχόμενη χρονική παράταση του μνημονίου θα επιβεβαιώσει και τυπικά την πλήρη αποτυχία και τα οικονομικά αδιέξοδα που επέφεραν οι κατεδαφιστικές πολιτικές τρόικας – κυβέρνησης. Ότι δηλαδή το δίλημμα που έθεσε στο λαό ο πρωθυπουργός «μνημόνιο ή χρεοκοπία» ήταν κάλπικο, αφού τελικά έχουμε και μνημόνιο και χρεοκοπία.

Η παράταση του μνημονίου σημαίνει νέες άδικες και αδιέξοδες θυσίες για τα λαϊκά στρώματα και νέα προνόμια και κέρδη για τους πιστωτές, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις απολύσεις

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια καθαρά ταξική πολιτική. Στο κεφάλαιο κάνει τις απολύσεις πιο εύκολες και πιο φτηνές, τους χαρίζει  τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για 200.000 εργαζόμενους, μείωση φορολογίας κερδών, περαιώσεις και ρυθμίσεις οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης προσφέρει  στις μεγάλες επιχειρήσεις σχεδόν τζάμπα  εργασία των νέων κάτω των 25 ετών, ενώ προωθεί και την δυνατότητα καταστρατήγησης του εγγυημένου κατώτερου μισθού και κλαδικών σσε.

Με την πολιτική της έχει καταδικάσει μεγάλα τμήματα των εργαζομένων στην φτώχεια και την ανεργία, κυρίως όμως στην ανασφάλεια, αφού με τον φόβο των απολύσεων που έχουν γενικευθεί, δέχονται κάθε είδους εκβιασμό από τους εργοδότες και ωμές παραβιάσεις δικαιωμάτων τους.

Πολλές επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν μετατραπεί σε εργασιακά γκέτο, όπου δεν υπάρχει για τους εργαζομένους αξιοπρέπεια, Σύνταγμα και νόμοι λόγω της ανεξέλεγκτης εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας.

Τι μπορεί να γίνει

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι συλλογικοί αγώνες αντίστασης. Η σημερινή συγκέντρωση στα Προπύλαια πρωτοβάθμιων σωματείων, ανέργων και πρόσφατα απολυμένων, ενάντια  στις απολύσεις και την ανεργία, οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, των εργαζομένων στον ΟΣΕ είναι οι πρώτες μικρές εκδηλώσεις μιας κοινωνικής φωτιάς που σιγοκαίει στις οργισμένες συνειδήσεις των θυμάτων των εφαρμοζόμενων αντεργατικών πολιτικών και είναι σίγουρο ότι θα βρει τρόπο να ξεσπάσει. Μπορεί να βοηθήσει και η αύρα που φτάνει στη χώρα μας από τις μεγάλες κοινωνικές θύελλες που έχουν ξεσπάσει  στη Γαλλία, που πάντα αποτελούσε τη μήτρα κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών σʼ όλη την Ευρώπη.

Οι εργαζόμενοι έχουν επίσης εκτός από τους αγώνες τους και ένα άλλο πολιτικό όπλο, την ψήφο τους, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές τους δίνεται μια θαυμάσια ευκαιρία να μαυρίσουν τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ που έφερε το μνημόνιο, του ΛΑΟΣ που συνέβαλε στο έγκλημα και της ΝΔ που ενώ λέει ότι διαφωνεί μʼ αυτό προτείνει τις ίδιες πολιτικές.

To Γραφείο Τύπου