Skip to main content.
12/10/2010

Περιφερειακή παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση υποψηφιων αντιπεριφερειάρχων του συνδυασμού

«ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΌΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλ. Π. Μητρόπουλος παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες Αττικής του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο».

Αλ. Μητρόπουλος: Πριν ένα μήνα σας είχαμε καλέσει εδώ, για να σας ανακοινώσουμε την συνεύρεση των Πασοκικών, αντιμνημονιακών, δηλαδή του σοσιαλιστικού χώρου, της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας, σε ένα ωραίο ταξίδι για την ελληνική κοινωνία και την αριστερά, που θα ανοίξει σίγουρα το πολιτικό παιχνίδι και την κοινωνική εξέλιξη στην πατρίδα μας μετά της 7 Νοεμβρίου. Σήμερα σας καλέσαμε για να σας ανακοινώσουμε τους αντιπεριφερειάρχες της νίκης, θα σας ανακοινώσουμε ποιοι θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ».

Πιστεύουμε ότι ο λαός θα μας προτιμήσει, ότι θα επιλέξει εμάς γιατί έχουμε μια συνέπεια, σταθερότητα από τα μικρά μας χρόνια, και εγώ και οι υπόλοιποι. Εγώ από τα πρώτα μαθητικά μου χρόνια που φυλακίστηκα στη χούντα για τα θέματα της εργατικής τάξης, και τότε είχε ταλαιπωρηθεί και ο πατέρας μου ως εργάτης στον σιδηρόδρομο, και μέχρι σήμερα θα αναδείξουμε την καθαρότητα, την συνέπεια απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Θα αναδείξουμε την ιστορική νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και θα καλέσουμε το λαό, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόβλημα της πατρίδας ως το κυρίαρχο των προσεχών εκλογών και θα μας προτιμήσει γιατί θα προσπαθήσουμε, και θα το καταφέρουμε, να ταυτίσουμε την απόλυτη απόρριψη του μνημονίου με την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και όλων των υποσυστημάτων του, των μισθών, των συντάξεων, της λαϊκής στέγασης, της υγείας, της απασχόλησης της νεολαίας. 

Σας καλέσαμε λοιπόν, για να σας πούμε ότι το ψηφοδέλτιό μας θα το τιμήσουν τα παρακάτω πρόσωπα:

Κεντρικός Τομέας : Νίκος Βούτσης, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Βόρειος Τομέας : Δημήτριος Τσουκαλάς, συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ

Νότιος Τομέας : Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου, Νομαρχιακός Σύμβουλος, ΔΗΚΚΙ

Δυτικός Τομέας : Νότης Μαριάς, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου, Νομαρχιακός Σύμβουλος, δικηγόρος Αθηνών, Δημοκρατική Συνεννόηση.

Πειραιάς : Λία Φράγκου, ιδ. υπάλληλος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Ανατολική Αττική : Γιώργος Βαρεμένος, δημοσιογράφος

Δυτική Αττική : Γιάννης Βασιλείου, λογιστής, Νομαρχιακός Σύμβουλος Δυτικής Αττικής του ΣΥΝ.

Νησιά : Γιάννης Σχίζας, εκπρόσωπος των Οικολόγων ενάντια στο Μνημόνιο

Ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας του ΣΥΝ, θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος.

Επίσης θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι τα μέλη του ΠΓ του ΣΥΝ: Αλέκος Καλύβης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μηλιός, τα μέλη της ΚΠΕ Γιάννης Πρωτονοτάριος, Πάνος Τριγάζης, ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ,  Νάσος Ηλιόπουλος καθώς και άλλα εκλεκτά στελέχη του ΣΥΝ, της Δημοκρατικής Συνεννόησης και άλλων συλλογικοτήτων. Τα μισά και πλέον στελέχη που υποδεικνύουμε για περιφερειακούς συμβούλους είναι όλα μεσαία και ανώτερα στελέχη σημερινά του συνδικαλιστικού κινήματος που ανεδείχθησαν, πολέμησαν και αντιμάχονται το μνημόνιο μέσα από τους κόλπους, μέχρι πρόσφατα του ΠΑΣΟΚ, που διαφώνησαν ρητά με αυτή την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, η οποία στρέφεται κατάφωρα ενάντια, απόλυτα στον ελληνικό λαό.

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιό μας, το οποίο και εισαγωγικά σας είπα ότι το θεωρούμε ψηφοδέλτιο νίκης. Πέρα από αυτά που διαβάζετε, η αποδοχή του κόσμου στους λαϊκούς χώρους που προσεγγίζουμε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ  και εμείς που είμαστε αν όχι οι μόνοι από τους λίγους που προσεγγίζουμε με άνεση και ακόμα και τώρα, δεν έχω δει συνυποψήφιό μου περιφερειάρχη, πολιτικό πρόσωπο από τα μεγάλα κόμματα. Συνεπώς, στις δύσκολες συνάξεις έχουμε άνεση και αυτή η άνεση που διαπιστώνουμε φαίνεται ότι θα εκφραστεί νικηφόρα και στις εκλογές στις 7 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημά μας είναι και με αυτό θα πάμε μέχρι τέλους, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στους πολίτες, σεβασμό στους συνυποψήφιους και αντιπάλους υποψηφίους  για να δοκιμάσουμε αυτό το οποίο μέχρι τώρα οι ηγεσίες της ελληνικής αριστεράς δεν το τόλμησαν. Να βρεθούμε μαζί όσοι από κάθετα, απόλυτα, ξεκάθαρα αντιταχθήκαμε μέσα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ στην καταστροφική επιλογή του μνημονίου, μαζί με τους άλλους χώρους και κυρίως τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, για να ανοίξουμε το πολιτικό παιχνίδι. Διότι η χώρα, ο λαός θέλει να δει ένα ενωτικό, κοινωνικό, πολιτικό μέτωπο που θα είναι ανεπιφύλακτα στο πλευρό του. Αυτό είναι το στοίχημα. Αυτό είναι το διακύβευμα και φαίνεται ότι θα το διανύσουμε επιτυχώς. Σας ευχαριστώ.

Ερωτήσεις:

Δημ. Ζώνιος (Αθήνα 9,84)

-    Μέχρι σήμερα ξέραμε από το χώρο της αριστεράς ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του ʼ80. Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι άρχισε από την εποχή του μνημονίου. Εσείς χρονικά την τοποθετείται στην ψήφιση του μνημονίου ή πιο πίσω;

Αλ. Μητρόπουλος: Η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, αν ξέρετε τα δέκα σημεία κριτικής που έκανα από το 1983, άρχισε το 1985. Τότε διαγράφηκα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, που όπως ξέρετε στο πρώτο συνέδριο που συμμετείχα επίσης είχα βγει πρώτος, επειδή διαφώνησα. Για είκοσι χρόνια βρέθηκα εκτός και όταν με ξανακάλεσαν ξαναβγήκα πρώτος, πριν δυο χρόνια στο συνέδριο χωρίς να παραστώ.  Σε όλα τα βιβλία μου -και τα έχουμε πει μέσα από τις εξαιρετικές εκπομπές στον 9,84-έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα και έχουμε παρατηρήσει ότι το ΠΑΣΟΚ μεταλλάσετο σταδιακά. Η μεγάλη μετάλλαξη έγινε στα ύστερα εκσυγχρονιστικά χρόνια της πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη και τώρα βεβαίως σύμφωνα με το μνημόνιο που εκεί, όπως είπα και σε άλλη συνέντευξη και το έχω γράψει και το δίνω και σε δυο μεγάλες εφημερίδες την προσεχή Κυριακή, με αυτό το ΠΑΣΟΚ της απόλυτης νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης, όσοι έχουμε μια ιστορική παρουσία στο ΠΑΣΟΚ και τουλάχιστον εγώ μπορώ να λέω και μην το θεωρήσετε αυτό υπερβολή ή έπαρση, ότι υπήρξα το μόνο ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ που φυλακίστηκα και βασανίστηκα χωρίς να διαχειριστώ το δημόσιο αξίωμα και δημόσιο χρήμα. Δεν είχα καμιά θέση ποτέ. Και από την άνοδο, εδώ και ένα χρόνο, παρότι αναδείχθηκα πρώτος στο συνέδριο και δεν μετείχα σε επιτροπή κόμματος και δεν συμμετείχα σε καμία απόφαση για τίποτε. Καταδικάσαμε τους ασφαλιστικούς νόμους, καταδικάσαμε το νόμο 1346, καταδικάσαμε τον νόμο 3833 που άλλοι συνυποψήφιοι ενδεχομένως να ψήφισαν. Το νόμο που καταργούσε τον 13ο μισθό και τη σύνταξη. Καταδικάσαμε το μνημόνιο. Αναλύσαμε τις απόψεις μας και πριν τρεις μήνες βγάλαμε και το βιβλίο «Ασφαλιστικό ώρα  μηδέν» στο οποίο λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ καταργεί τις συντάξεις στο μέλλον, δεν δίνει όραμα στους νέους και με το μνημόνιο που θα εφαρμόσει δεν δίνει ελπίδα σε τίποτε. Και τελείωσε η υπόθεση. Εδώ είμαστε για να κάνουμε ένα άλλο όμορφο ταξίδι με ανθρώπους και ηγέτες που θα δώσουν προοπτική, που αντέχουν στα δύσκολα και δεν θέλουν απλή καταμέτρηση. Θέλουν να δοκιμαστούν στην κοινωνία και να πούμε κάτι άλλο. Διότι μέχρι τώρα μας κατηγορούν ότι η αριστερά δεν έχει πρόταση. Δικαιολογείται να καταμετρούμε δυνάμεις όταν καταβαραθρώνεται ο λαός; Όταν καταρρακώνεται η κοινωνία; Και όχι μόνο την καταληστεύουν αλλά την καθυβρίζουν κιόλας. Πάνε και λένε στις Βρυξέλες ότι κυβερνούν ένα διεφθαρμένο λαό. Δεν πρέπει εδώ η αριστερά να πάρει πρωτοβουλίες; Πρέπει να αρκεστεί μόνο στην καταμέτρηση; Γιʼ αυτό θα νικήσουμε. Θα μας εμπιστευτεί ο λαός σε μια άλλη αριστερή συνεύρεση, με τους σοσιαλιστές, τους οικολόγους, την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά και μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία. Και το εισπράττουμε αυτό όπου πάμε. Και το εισπράξαμε. Βλέπω εδώ συντρόφους που πήγαμε μαζί σε λαϊκές αγορές και σε δημόσιους χώρους. Θα το τολμήσουμε και θα κερδίσουμε και ξέρετε την συνέπειά μας εδώ και χρόνια και ότι δεν δοκιμαζόμαστε για πρώτη φορά.

Κ.Σαββόπουλος(«Στο Κόκκινο 105,5»)

-    Βλέπουμε στο ψηφοδέλτιο την συνάντηση της συμπόρευσης της αριστεράς, της οικολογίας και με τον σοσιαλιστικό κόσμο που αντιτίθεται στο μνημόνιο. Υποθέτουμε ότι η συνάντηση αυτή δεν είναι συγκυριακή. Μετά τις εκλογές λοιπόν πως θα κινηθεί ο δικός σας χώρος ώστε αυτή η συνεύρεση να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και να συσπειρώσει περισσότερους πολίτες;

Αλ. Μητρόπουλος: Βλέπουμε ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα φέρουν εκπλήξεις για όλους. Για τα δυο μεγάλα κόμματα, δεν λέω ότι θα φέρουν συντριβή, αλλά θα φέρουν μεγάλη έκπληξη. Για τα κόμματα της αριστεράς θα ισχύσει το ίδιο. Όπως και για εμένα που δοκιμάζομαι δέκα χρόνια και πλέον στην τηλεόραση και αναλύω τα κοινωνικά προβλήματα, οι εκλογές θα αποτελέσουν έκπληξη, καλή ή αρνητική, ώστε να δω την αποδοχή της κοινωνίας. Να δω αν συνεπώς, θετικά με αποτιμά η κοινή γνώμη, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αλλά θα δοκιμαστούμε όλοι. Θα τους καλέσουμε όλους, παρά την περιορισμένη καταμέτρηση του τηλεοπτικού χρόνου και δεν ξέρω ποιοι έχουν φοβηθεί και δεν ανοίγονται σε ντιμπέιτ ενώ άλλα τους λέει το ραδιοτηλεοπτικό, να πάρουν θέση. Όπως προσκάλεσα κάποιους και χθες στο ALTER. Να δούμε αν συμφωνούν ότι το 2012 θα πρέπει να πάρουμε 500 εκατ. από τους έρμους τους άνεργους να τα στείλουμε στους δανειστές. Και να μας πουν αν και εκεί πρέπει να έχει λόγο ο περιφερειάρχης ή να αρκεστεί σε μια θέση εξάρτησης από την κεντρική εξουσία. Γιατί έτσι θέλουν τον Καλλικράτη. Οι μεν δανειστές τον θέλουν φοροεισπρακτικό μηχανισμό δηλαδή τελώνες, το δε κράτος να υποταχθεί ο Καλλικράτης και οι Δήμοι. Δεν θα τους αφήσουμε. Το πολιτικό παιχνίδι θα ανοίξει. Θα το ανοίξουμε με όρους κοινωνίας. Και εκεί όλοι θα κριθούν. Θα χαρείτε όλοι και θα δείτε και θα εκπλαγείτε κάποιοι και από τα μηνύματα και από τα ποσοστά το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου. Εγώ θα σας καλέσω να κάνουμε αποτίμηση και απολογισμό. Γιατί βλέπετε και δημοσκοπήσεις, βλέπετε και αναλύσεις, μετράμε και την κοινωνία και εμείς, έχουμε και εμείς τις μετρήσεις μας και βλέπουμε ότι η κοινωνία θα πει όχι στο μνημόνιο. Θα πει όχι στην σύνθλιψη των συντάξεων και των μισθών και θα πει όχι σʼ αυτούς που δεν μπορούν να σχεδιάσουν το όραμα των νέων μας, που μεταναστεύουν, που αιμορραγούν και που είναι η γενιά του μπούμερανγκ, που στέλνει ο γονέας το παιδί στην αγορά και ξαναγυρίζει πίσω. Γιατί που θα πάει και σε ποια φιλοξενία; Και όσο αντέχουν οι γονείς, αντέχουν και τα παιδιά της γενιάς μπούμερανγκ στα σπίτια τους. Ύστερα που θα πάνε και σε ποια αγορά εργασίας; Στο 20%; Με το λεκανοπέδιο να έχει το 40%, τους μισούς μακροχρόνια άνεργους; Δεν έχει λόγο ο περιφερειάρχης γιʼ αυτά τα θέματα; Συνεπώς, αρχίσαμε ένα ωραίο ταξίδι και θα το πάμε μέχρι το τέλος και θα νικήσουμε.

Αλ. Ψιλοπούλου (ΑΠΕ TV)

-    Επειδή είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, θα ήθελα να μας πείτε τι θα κάνετε στον δεύτερο γύρο;

Αλ. Μητρόπουλος: Θα είμαστε εμείς σίγουρα και μην με προκαλέσετε και για τον πρώτο γύρο γιατί έχουμε και γιʼ αυτό άποψη. Και στην περίπτωση που δεν είμαστε εμείς, οι πολίτες που προτίμησαν εμάς ως απόλυτη, πιο σαφή και ξεκάθαρη θέση απέναντι στο μνημόνιο και για την στήριξη του κοινωνικού κράτους, της λαϊκής θέλησης, της υγείας, των μισθών, των συντάξεων θα ξέρουν τι θα ψηφίσουν. Βεβαίως, εμείς με τις απόψεις μας και τις δηλώσεις μας θα τους κατευθύνουμε στις επιλογές εκείνες που πάντα θα δείχνουν την αγωνία της κοινωνίας για την συνεύρεση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας. Αυτό είναι το στοίχημα. Και τις εκλογές θα κερδίσουμε και το παιχνίδι της κοινωνίας θα ανοίξουμε και την αριστερά θα βάλουμε σε νέα διλήμματα για το καλό της κοινωνίας.