Skip to main content.
13/10/2010

Περιφερειακή παράταξη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ KAI ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Πολίτες ενάντια στο Μνημόνιο: Για τον διάλογο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην Λαμία με τον Υφ. Η.Κουτσούκου

«…Σας τα είπαμε, μας τα είπατε σας τα ξαναλέμε…»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε γιοφύρι της Άρτας τείνει να εξελιχτεί ο νέος διάλογος του ΥΠΑΑΤ με τον αγροτικό κόσμο.

Είθισται η κάθε νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, να οργανώνει και να εξαγγέλλει διάλογο για τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας. Πράγμα εκ πρώτης όψεως όχι κακόν, καθότι καλόν πράγμα είναι ο διάλογος και η ανταλλαγή και αντιπαράθεση ιδεών.

Ωστόσο αυτός ο ατέλειωτος διάλογος και μάλιστα στην δίνη των περιφερειακών εκλογών πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες, θυμίζει κάτι σαν εκείνο «…..σας τα είπαμε, μας τα είπατε, σας τα ξαναλέμε…». Διότι ο διάλογος για την αγροτική πολιτική για να έχει αποτέλεσμα και να είναι χρήσιμος, πρέπει να γίνει θεσμοθετημένα, οργανωμένα, να έχει αρχή μέση και τέλος.

Όχι πιστολιές στον αέρα….Όχι διαδικασίες ατέρμονου διαλόγου και θέσεις που δεν καταγράφεται. Στη σημερινή εποχή της αγριότερης νεοφιλελεύθερης επίθεσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εναντίον των εργαζομένων, των νέων και των γυναικών, αλλά και των αγροτών, ο διάλογος δεν μπορεί να είναι γενικός, εκτός τόπου και χρόνου. 

Η Περιφερειακή Παράταξη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο» με επικεφαλή τον γεωπόνο Νίκο Στουπή, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα περιφερειακής αγροτικής πολιτικής για την Στερεά Ελλάδα.

Το σημαντικό όμως δεν είναι αυτό. Το σημαντικό είναι η οργάνωση και θεσμοθέτηση χώρου διαλόγου όπου θα μπορούν οι προτάσεις να καταγράφονται, να μην εξαντλούνται σε προεκλογικές φιέστες, να έχουν αποτέλεσμα για τον αγροτικό κόσμο. 

Προτείνουμε την δημιουργία Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής ενός θεσμού που σε μόνιμη βάση θα οργανώνει τον διάλογο και θα έχει την ευθύνη της αγροτικής πολιτικής στην Περιφέρεια.

Για την αγροτική Πολιτική

Επισημαίνουμε τρία σημεία κλειδιά για την αγροτική πολιτική :

α) Την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης με αύξηση των κονδυλίων του 2ου πυλώνα και όχι διαρκή συρρίκνωση των άμεσων ενισχύσεων του 1ου Πυλώνα και μεταφορά τους στο δεύτερο.

β) Την υποστήριξη των συλλογικών φορέων οικονομικής οργάνωσης των αγροτών για να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού και διακίνησης των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Χρειάζεται ωστόσο η ανασυγκρότηση τους σε παραγωγική κατεύθυνση και την απεμπλοκή  τους από δικομματικά και προσωπικά παιγνίδια εξουσίας σε βάρος των αγροτών.

γ) Χρειάζεται δραστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονα η ριζική αναδιανομή των ενισχύσεων σε όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των ελλειμματικών μεσογειακών προϊόντων, είναι μονόδρομος για την επιβίωση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Η Περιφερειακή Παράταξή «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο» με επικεφαλή τον γεωπόνο Νίκο Στουπή, προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική στην Στερεά Ελλάδα και καλεί τους αγρότες να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο διεκδικήσεων για ένα καλύτερο μέλλον στην ύπαιθρο, σε συντονισμό με το αγροτικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μόνον έτσι μπορεί να μπεί φραγμός στη θυσία της χωρικής γεωργίας στις ασύδοτες αγορές.

Στερεά Ελλάδα

13-10-2010