Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/10/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής / Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΝ - Με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ ξεκινά η διάλυση και παραπέρα ιδιωτικοποίησή της

Στη  χθεσινή (12/10)  συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ αποφασίστηκε η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα μεταβιβαστούν τα πάγια και οι εργαζόμενοι στο δίκτυο μεταφοράς.

Η διοίκηση της ΔΕΗ υλοποιεί με την απόφαση αυτή τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στη βάση των απαιτήσεων  της Κομισιόν και της Τρόικας.

Αυτό αποτελεί μία αρνητικότατη εξέλιξη που σχετίζεται και με την υπαναχώρηση, δυστυχώς, της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από παλιότερες θέσεις της. Ως γνωστό  μέχρι σήμερα αποδεχόταν μόνο λειτουργικό αλλά όχι οργανωτικό διαχωρισμό. Το γεγονός ότι αρχικά η θυγατρική  στη διανομή, θα είναι ελεγχόμενη κατά 100% από τη ΔΕΗ δεν εγγυάται ότι κυβέρνηση και διοίκηση ΔΕΗ δεν θα προχωρήσουν  σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Δεν είναι δυνατό με τέτοια κυβέρνηση και με την διακυβέρνηση της Τρόϊκας να περιμένουμε κάτι διαφορετικό, όταν μάλιστα υπαναχωρεί και  το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η παραπάνω απόφαση θα συνοδευτεί και με νέα απόφαση για την σύσταση ξεχωριστής θυγατρικής εταιρείας για το Δίκτυο Μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συναινέσουν στη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά αντίθετα να αναπτύξουν μέτωπο για την αποτροπή τέτοιας εξέλιξης που δεν ζημιώνει μόνο τα συμφέροντα της ΔΕΗ αλλά ανοίγει δρόμο για να προωθηθούν τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποιήσεων  που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η χώρα έχει όσο ποτέ ανάγκη από μια σύγχρονη, 100% Δημόσια, Ενιαία, αναβαθμισμένη, ανασυγκροτημένη και καθετοποιημένη ΔΕΗ, που θα λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια:

Επιτροπή Ενέργειας
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής