Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/01/2003

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΝ για την απόφαση της Ε.Ε. πάνω στην ΚΑΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την τελευταία απόφαση της στις 22.1.2003, προχώρησε σε ριζική αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αντί για εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος στον αγρότη, προωθεί την περικοπή των γεωργικών δαπανών, με απώτερο στόχο μια «ανταγωνιστική» γεωργία με βάση τους νόμους της αγοράς και σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτών.

Η βασική φιλοσοφία των προτάσεων της Επιτροπής, είναι η μείωση των δαπανών της ΚΑΠ στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και εξυπηρέτησης των δεσμεύσεων της Ε.Ε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή και η αντικατάστασή τους με μια ετήσια κατ' αποκοπή ενίσχυση, τύπου κοινωνικού βοηθήματος, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες μικρά αγροτικά νοικοκυριά και σε παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, με αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές συνέπειες. Η ένταξη βασικών μας προϊόντων (λάδι, βαμβάκι, ζάχαρη, ρύζι, σιτάρι, οπωροκηπευτικά, κρασί, καπνός, κά) στις νέες ρυθμίσεις, θα συρρικνώσει την αγροτική παραγωγή και θα επιταχύνει τις διαδικασίες ερήμωσης της υπαίθρου.

Οι απολύτως σωστοί και αναγκαίοι στόχοι της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, κά, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από περικοπές του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά με επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό, μέσω αύξησης των πόρων, στο 5% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Η Κυβέρνηση έχει ιστορικές ευθύνες, γιατί ακολουθώντας πολιτική παθητικής προσαρμογής στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πέρασε από την αρχική επιφύλαξη και απόρριψη των προτάσεων, στην ουσιαστική αποδοχή και στήριξη τους. Αν η Κυβέρνηση ήθελε, μπορούσε να διαφοροποιηθεί από τις προτάσεις της Επιτροπής και να διεκδικήσει, σε συνεργασία με τις άλλες Μεσογειακές χώρες, ρυθμίσεις υπέρ των εθνικών μας προϊόντων και των μικρομεσαίων παραγωγών.

Ο ΣΥΝ αποδοκιμάζει τις συγκεκριμένες προτάσεις και επισημαίνει την ανάγκη ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, με αλλαγή του τρόπου κατανομής των κονδυλίων από τα πλεονασματικά προϊόντα του βορά στα ελλειμματικά προϊόντα του νότου, από τους μεγάλους φάρμερς στους μικρομεσαίους αγρότες, από τα μεταλλαγμένα και επικίνδυνα τρόφιμα στα βιολογικά και επώνυμα προϊόντα, κά.

Θεωρεί επείγουσα ανάγκη την ανάπτυξης ενός μαζικού, ενωτικού και μαχητικού αγροτικού κινήματος, που θα αντιπαλέψει αποφασιστικά και αποτελεσματικά, τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις της Ε.Ε, οι οποίες αν εφαρμοστούν θα πλήξουν την ελληνική γεωργία και θα διευρύνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Καλεί σε συντονισμό δράσης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν μια άλλη αγροτική πολιτική, τόσο κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, όσο και μετά, για μια βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και μια ελπιδοφόρα προοπτική των ανθρώπων της υπαίθρου.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής