Skip to main content.
13/10/2010

Περιφερειακή παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΧΩΝ (ΑΝ.Α.Σ.Α.) για τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ: Παρουσίαση ψηφοδελτίου

…. η ΑΝ.Α.Σ.Α. είναι καρπός μιας συλλογικής προσπάθειας που οδήγησε σε  συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους - Πράσινους, σοσιαλιστές και ανένταχτους πολίτες.

Στην Κέρκυρα, το Σάββατο 9/10/2010, έγινε η παρουσίαση του συνδυασμού Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών (ΑΝ.Α.Σ.Α) για τα Ιόνια Νησιά με υποψ. Περιφ/ρχη το Θόδωρο Γαλιατσάτο, μηχανικό - Αντινομάρχη Κεφαλληνίας, με συνεχή θητεία από το 1982 στην αυτοδιοίκηση.

Υποψήφιες –οι Αντιπεριφερειάρχες:

Κέρκυρας: η καθηγήτρια Βαρβάρα (Βέρα) Κορωνάκη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων και υποψ. Βουλευτής στην Κέρκυρα το 2009.

Κεφαλληνίας: ο δικηγόρος Παναγής Δρακουλόγκωνας, Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Σάμης.

Ζακύνθου: ο δικηγόρος Σταύρος Κοντονής, υποψ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2009, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου.

Λευκάδας: ο Σωτήρης Ζαβερδινός, 25 χρόνια συνδικαλιστής του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, υποψ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι παρών. Ήταν παρόντες οι υποψ. Περιφ/κοί Σύμβουλοι Λευκάδας Δημήτρης Κατωπόδης, Στέλλα Πλαβούκου, Αλίκη Φατούρου και Θανάσης Περδικάρης. Επίσης ο Χρ. Παπαδόπουλος, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας και ο Μιχάλης Μαραγκάκης, μέλος του Πανελλαδικού των Οικολόγων Πράσινων.

Η υποψήφια Αντ/ρχης Κέρκυρας Β. Κορωνάκη, αναφέρθηκε συνοπτικά στους βασικούς στόχους του συνδυασμού: Εφαρμογή πολιτικών για παραγωγή και κατανάλωση σε τοπικό επίπεδο και προστασία του περιβάλλοντος. Κοινωνικά δίκαιη τοπική οικονομία. Αναβίωση και ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων. Ποιοτικός και οικολογικός τουρισμός. Συχνή - αξιόπιστη συγκοινωνία στα νησιά. Τέλος ανέφερε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να πάψουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες των αποφάσεων των άλλων και να αρχίσουμε να αποφασίζουμε για τη ζωή μας και για τη ζωή των παιδιών μας εμείς οι ίδιοι».

Ο υποψήφιος Αντ/ρχης Κεφαλληνίας Π. Δρακουλόγκωνας, αναφέρθηκε στην Διοικητική Αποκέντρωση και στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας τον «Καλλικράτη» ως σχέδιο που στήθηκε άρον-άρον με μοναδικούς σκοπούς, την μείωση των δαπανών των ΟΤΑ σε βάρος των δημοτών και την μετατροπή των αιρετών, του 1ου και 2ου βαθμού  αυτοδιοίκησης, σε φοροεισπράκτορες. «Εμείς διαφωνώντας από την πρώτη στιγμή, χαρακτηρίσαμε τον «Καλλικράτη» ως ύπουλο, υποκριτικό και καταστροφικό για την τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε, τονίζοντας ότι «η συνεργασία αρχών των πολιτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση και μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων αλλά και ανάπτυξης των νησιών μας».

Ο υποψήφιος Αντ/ρχης Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, χαρακτήρισε την από κοινού στήριξη του ψηφοδελτίου της ΑΝ.Α.Σ.Α. από τον ΣΥΡΙΖΑ τους Οικολόγους-Πράσινους, σοσιαλιστές καθώς και από ανένταχτους πολίτες, ως θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη και πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Αναφέρθηκε σε φαινόμενα διαπλοκής – διαφθοράς στη Ζάκυνθο. Επεσήμανε σοβαρά προβλήματα της αυτοδιοίκησης: εργαζόμενοι επί μήνες απλήρωτοι, κλειστοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΧΥΤΑ μεταβλήθηκαν σε χωματερές, το νερό αποτελεί πολυτέλεια την στιγμή που οι έμποροι θησαυρίζουν, τα χρέη των δήμων έχουν φτάσει σε ασύλληπτα ύψη εκατομμυρίων ευρώ. «Η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, για να υπάρξει, πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, να αποτελέσει ασπίδα κοινωνικής προστασίας για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους νέους, τους αγρότες και τους ευάλωτους στην καπιταλιστική κρίση, να προγραμματίσει δημοκρατικά την ανάπτυξη των νησιών με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε.

Ο Μιχ. Μαραγκάκης, υποψ. Δημ. Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ», αναφέρθηκε στον θεσμό της Τ. Α. ως το φυσικό κύτταρο της δημόσιας ζωής, αληθινό στίβο αγώνων, συλλογικών αξιών - στόχων, εργαλείο ενίσχυσης της δημοκρατίας και υποχώρησης του παραγοντισμού, του μικροκομματισμού, της διαπλοκής. «Η υπερψήφιση του συνδυασμού μας αποτελεί έμπρακτη διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πολιτικές που σήμερα εφαρμόζονται», ανέφερε δηλώνοντας αισιόδοξος για την επιτυχία της ΑΝ.Α.Σ.Α. που πέτυχε πλατιά συναίνεση και συνεργασία συλλογικοτήτων και μεμονωμένων ενεργών πολιτών σε όλη την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών.

Κλείνοντας την παρουσίαση του συνδυασμού ο υποψ. Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, ανέφερε ότι η ΑΝ.Α.Σ.Α. είναι καρπός μιας συλλογικής προσπάθειας που οδήγησε στην συνεργασία των αριστερών πολιτών του ΣΥΡΙΖΑ των Οικολόγων Πράσινων, σοσιαλιστών, ανένταχτων πολιτών και συλλογικοτήτων, αποτελώντας μια δυναμική προοπτική που με την εκλογική της ενίσχυση μπορεί να αποβεί χρήσιμη και ουσιαστική στον αγώνα για την υπεράσπιση και προώθηση των λαϊκών δικαιωμάτων. «Δεσμευόμαστε για την πάλη ενάντια στις ασφυκτικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που οδηγεί η επιβολή του μνημονίου από την τρόικα και την κυβέρνηση. Για την πάλη για την ανατροπή του σημερινού «Καλλικράτη» και την υλοποίηση ενός φιλολαϊκού και αποτελεσματικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για το κράτος την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση. Για την δημιουργία δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης που θα λειτουργούν ως ομπρέλα προστασίας των αδύναμων πολιτών απέναντι στην σημερινή κρίση. Για την υλοποίηση μιας δυναμικής νησιωτικής πολιτικής στα Ιόνια νησιά, ώστε να αποκτήσουν πλέον συνεκτικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Διακηρύσσουμε, τέλος, πως όλες μας οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες θα αξιοποιούν την εμπειρία και την αγωνιστική διάθεση όλων των τοπικών κινήσεων, οργανώσεων, ομάδων πολιτών, κάθε συλλογικότητας η και απλού πολίτη που θα θελήσει να μας βοηθήσει, να περπατήσει μαζί μας σ' αυτή την νέα δύσκολη αλλά και όπως φαίνεται συναρπαστική πορεία της αιρετής Περιφέρειας των Ιονίων Νησιών».

Το βίντεο από την παρουσίαση του συνδυασμού στην Κέρκυρα (9.10.2010): http://vimeo.com/15765901