Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/01/2003

Πόρτο Αλέγκρε: Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δικτύου Εναλλακτικής Σκέψης και Πολιτικού Διαλόγου

Στην "ανάγκη μιας διαφορετικής πρότασης για την πολυδιάστατη ασφάλεια στον κόσμο", αναφέρθηκε κατά την ομιλία του την Κυριακή, στη συζήτηση με θέμα "Διάλογος μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης" ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δικτύου Εναλλακτικής Σκέψης και Πολιτικού Διαλόγου.
Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα παρακάτω:

"ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΗ" Η αγωνία και η διεκδίκηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Κινήματος. Αυτό σημαίνει Ειρήνη παντού με Σταθερότητα και ασφάλεια για όλους. Η νέα παγκόσμια τάξη είναι άδικη και άνιση, οδηγεί στην έλλειψη ισορροπίας και προκαλεί διαρκώς μεγαλύτερες ανισότητες κι αντιθέσεις. Οι μεγάλες διεθνείς αντιδράσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ δείχνουν ότι ο κ. Μπους είναι σε αντίθεση με όλο τον κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς και της στρατιωτικής ισχύος της υπερδύναμης των ΗΠΑ, δε ενοποιεί τον κόσμο, τον διασπά και τον διχάζει.

Η έννοια της ασφάλειας και της σταθερότητας δεν είναι μονοδιάστατη στρατιωτική έννοια. Το πρόβλημα ασφάλειας του σύγχρονου κόσμου, συνδέεται με την απάντηση στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά προβλήματα, που απειλούν τον πλανήτη. Συνδέεται με μια δίκαιη παγκόσμια οικονομική ρύθμιση, που θα κατοχυρώνει την αναδιανομή του πλούτου, την εξάλειψη των τρομακτικών ανισοτήτων. Σημαίνει, τέλος, νέα οργάνωση της διεθνούς ζωής και εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων. Να μην γίνεται η οικονομία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μηχανισμός κυριαρχίας.

Η απάντηση στο δίλημμα "Ασφάλεια ή Δημοκρατία" είναι: Ασφάλεια με Δημοκρατία. Εκδημοκρατισμός της Ασφάλειας Σταθερότητα με δημοκρατική αλληλεγγύη".

Πραγματική ασφάλεια σημαίνει κοινή ασφάλεια για όλους Καταπολέμηση των ανισοτήτων, μείωση των εξοπλισμών και του εμπορίου όπλων, πυρηνικό αφοπλισμό, απαγόρευση χρήσης του διαστήματος για στρατιωτικούς σκοπούς, διεθνείς συνθήκες ελέγχου.

Πραγματική ασφάλεια σημαίνει δίκαιη ασφάλεια. Νέες σχέσεις Βορρά-Νότου. Μεταφορά πόρων και αναδιανομή πλούτου προς όφελος των φτωχότερων. Επιβολή του Φόρου ΤΟΒΙΝ, εξάλειψη φορολογικών παραδείσων. Κατάργηση των χρεών του Τρίτου Κόσμου. Καταπολέμηση της φτώχειας, των επιδημιών, του αναλφαβητισμού, της καταστροφή τους περιβάλλοντος.

Αληθινή ασφάλεια σημαίνει ασφάλεια εναρμονισμένη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών και εγγυήσεων. Οι ΗΠΑ ξηλώνουν την μια μετά την άλλη τις διεθνείς συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, υπονομεύουν τον ΟΗΕ ή τον χρησιμοποιούν ως εργαλείο. Υπερισχύει η αντίληψη του κ. Μπους για μονομερή δράση, για "πολέμους κατά βούληση", για οικονομικές και πολιτικές πιέσεις προς όλους, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Το διαρκές έγκλημα του Σαρόν κατά των Παλαιστινίων αποδεικνύει ότι η νέα τάξη χρησιμοποιεί και τη νέα βαρβαρότητα.

Βασικό χαρακτηριστικό της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της παγκοσμιοποίησης της στρατιωτικής λογικής είναι ότι όλες οι δομές του διεθνούς συστήματος και οι θεσμοί ασφάλειας του μεταπολεμικού κόσμου οδηγούνται σε βαθιά κρίση. Περιορίζεται το περιεχόμενο και η προστασία των εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρωτοφανής διεθνής συμπαράταξη για την τρομοκρατία, δεν θέλησε να λύσει κανένα διεθνές ή περιφερειακό πρόβλημα. Το "ποτέ πια πόλεμος" δίνει την θέση του στο "πόλεμος κατά βούληση".

Moνάχα ένα συλλογικό σύστημα μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια.

Κεντρική θέση σε ένα παρόμοιο σύστημα να κατέχει ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΑΣΕ, όχι το ΝΑΤΟ. Ο ΟΗΕ να αποκατασταθεί στο ρόλο του. Να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητά του και η αυτονομία του. Να πλαισιωθεί από νέους διεθνείς θεσμούς, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Δικαστήριο για το περιβάλλον, που δεν θέλουν οι ΗΠΑ.

To Γραφείο Τύπου