Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/10/2010

Ανακοίνωση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για το θάνατο του Βίκτωρα Παπαδόπουλου

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει την οδύνη της για το θάνατο του Βίκτωρα Παπαδόπουλου, παλαίμαχου και ασυμβίβαστου αγωνιστή της Αριστεράς και μέλους του ΣΥΝ από την ίδρυσή του και απευθύνει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Ναβοροσίνσκι  της τότε Σοβιετικής Ένωσης το 1925. Ήρθε στην Ελλάδα το 1929 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο χωριό Μεταξοχώρι του νομού Κιλκίς.

Το 1941 σε ηλικία μόλις 16 ετών οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πολέμησε τον κατακτητή συμμετέχοντας στην ένοπλη αντάρτικη ομάδα των Κρουσίων του νομού Κιλκίς αρχικά και στη συνέχεια στο ένοπλο αντάρτικο τμήμα του ΕΑΜ Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι την απελευθέρωση της χώρας μας από τον κατακτητή. Μέλος του ΚΚΕ από το 1943 σε ηλικία 18 ετών.  Διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δούλεψε στην παράνομη οργάνωση του κόμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την δράση του την περίοδο της κατοχής και την μετεμφυλιακή περίοδο σαν ανώτερο στέλεχος  του ΕΛΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ καταδικάστηκε από το στρατοδικείο δύο φορές σε θάνατο. Συνολικά φυλακίστηκε και εξορίστηκε  14 χρόνια και πέρασε αλύγιστος και ανυποχώρητος από τη Γυάρο, την Μακρόνησο και τις φυλακές της Κεφαλονιάς. Μέλος του ΚΚΕ παρέμεινε έως το 1968. Στέλεχος της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας από την ίδρυσή της έως τη δικτατορία.

Από την ίδρυση του ενιαίου Συνασπισμού και μέχρι σήμερα ήταν μέλος του, στην Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Πίστευε στις αρχές της ριζοσπαστικής και Κομμουνιστικής αριστεράς . Πήρε μέρος σε όλα τα συνέδρια του Συνασπισμού ακόμα και στο πρόσφατο έκτακτο 6ο συνέδριο, παρά την βεβαρημένη υγεία του.

Η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποχαιρετά συντετριμμένη τον Βίκτωρα και τον διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει πάντα ζωντανός ανάμεσά μας, αγωνιστικό πρότυπο για όλους μας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού