Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/10/2010

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσουτσιας)

ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

-    Είστε και υποψήφιος, αν δεν κάνω λάθος στην Περιφέρεια Αττικής με τον κ. Μητρόπουλο..

Ναι.. Στο Βόρειο Τομέα…

-    Να ξεκινήσουμε με τα οικονομικά. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την παράταση αποπληρωμής των 110 δις ?. Ο ΣΥΝ τι θέση έχει πάνω σ΄ αυτό; Πρέπει να γίνει;    ….

Το θέμα είναι μέσα από ποιους όρους θα επιλεγεί και μέσα σε ποιο πλέγμα πια συνολικότερων μέτρων και αντιμετώπισης του χρέους μπαίνει η παράμετρος της επιμήκυνσης του χρόνου. Εάν η επιμήκυνση του χρόνου είναι απλά και μόνο για να παρατείνει την παρουσία της τρόικα και του μνημονίου στη χώρα θα είναι ολέθριο και καταστροφικό. Και φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς αυτή τη λύση. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πάρει πιο σκληρά μέτρα, θα μπουν προϋποθέσεις -όπως τις εννοούν οι δανειστές μας- τέτοιες ώστε να τους κατοχυρώνουν, το οποίο μεταφράζεται σε μια πολιτική η οποία θα πολλαπλασιάζει τα θύματα αυτής της ανάλγητης πολιτικής, που φαίνεται ότι μέχρι τώρα έχουμε δει ένα μέρος της. Αναφερθήκατε πριν κι εσείς στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας και στα στοιχεία της έρευνας. Νομίζω πως είμαστε στην αρχή. Αυτή η διάχυση της φτώχειας -γιατί πάντοτε υπήρχε φτώχεια σε διάφορους θύλακες της κοινωνίας- αυτή η διάχυση όμως της φτώχειας σ΄ ένα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας θα την δούμε πιο έντονη γιατί έτσι είναι η φορά των  πραγμάτων αυτή τη στιγμή. Θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα κλείσουν επιχειρήσεις και δεν γίνεται τίποτα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση.

Άρα, η επιμήκυνση του χρόνου από μόνη της, εάν σημαίνει κάτι τέτοιο, δεν λέει τίποτα. Το θέμα είναι αν μπορεί να ενταχθεί μέσα σε μια συνολική προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, το οποίο θα έχει και στοιχεία που θα δεν αφορούν μόνο το χρόνο αλλά και τον τρόπο αποπληρωμής του αλλά και το θέμα της διαγραφής ενός μέρους του.

-    Αυτό σημαίνει και στάση πληρωμών όμως ταυτόχρονα;…

Εκτίμησή μας και γνώμη μας είναι ότι δεν μπορεί αυτό το πράγμα να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα ή δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή είμαστε αυτοί οι οποίοι είπαμε ότι στη δικιά μας την περίπτωση ουσιαστικά γίνεται ένα πείραμα. Ένα πείραμα εφαρμογής μιας συνταγής την οποία αυτή τη στιγμή προωθούν και υποστηρίζουν τα οικονομικά ισχυρά κέντρα της Ευρώπης και ταυτόχρονα ένα πείραμα σε σχέση με τις αντιστάσεις και τις αντοχές του κόσμου. Ούτως ή άλλως σε κάθε περίπτωση, η περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, πέρα από τις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητές της που μπορεί να έχουν να κάνουν με το δικομματικό πολιτικό σύστημα, με ένα φαύλο πελατειακό πολιτικό σύστημα που εξυπηρέτησαν και οι δύο παρατάξεις, αποτελεί όμως και μέρος ταυτόχρονα της συνολικότερης οικονομικής κρίσης των δημόσιων χρεών.

Άρα σήμερα μια πρωτοβουλία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους πρέπει να γίνει μέσα από μια συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος, με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΚΤ, με πιο τολμηρό τρόπο. Τι κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ εδώ και καιρό; Ουσιαστικά παίρνει ομόλογα, παίρνει χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας. Σε δυο-τρία χρόνια ένα μεγάλο μέρος αυτών των χαρτιών των δημοσίων θα είναι στα χέρια της. Εκεί θα πρέπει να κληθεί πια συνολικά η Ευρώπη να έχει μια αλλαγή πια πολιτικής και έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης του χρέους. Εάν θέλει τι; Εάν θέλει να κρατήσει τη συνοχή της και να υπάρξει το ευρώ.

-    Μιλήσατε πριν από λίγο.. χρησιμοποιήσατε τη λέξη πείραμα. Αυτό το πείραμα απ΄ ότι φαίνεται, αν ισχύει, επιτυγχάνεται. Γιατί παρακολουθούμε τι γίνεται στη Γαλλία με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κι εδώ δεν ανοίγει μύτη επί της ουσίας…

Η Γαλλία πράγματι έχει παράδοση μιας ανάπτυξης αγώνων και βλέπετε ότι κάθε δύο-τρία χρόνια και στους χώρους τους φοιτητικούς, μαθητικούς αλλά και τώρα σε σχέση με το πολύ σημαντικό ζήτημα του ασφαλιστικού μπορεί και κινητοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι υπάρχει κι ένας κοινός παρονομαστής στα προβλήματα. Κι εμείς πριν από λίγους μήνες ήμασταν αντιμέτωποι με μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση…

-    Ναι, αλλά δεν υπήρχαν αυτές οι κινητοποιήσεις που υπάρχουν στη Γαλλία τώρα…

Υπήρξαν και μεγάλες κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα. Οπωσδήποτε είναι κατώτερες της έντασης της κυβερνητικής πολιτικής αυτή τη στιγμή. Σχετίζεται με ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν πια με τον τρόπο που είναι δομημένο και το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα και με μια διάχυτη απογοήτευση που έχει σήμερα ο κόσμος, δικαιολογημένη εν μέρει, και βέβαια και από τα ελλείμματα και της αριστεράς. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Και νομίζω ότι σε κάτι στο οποίο θα κριθούμε και στις μεθαυριανές εκλογές τις δημοτικές και περιφερειακές είναι πώς θα μπορέσουμε να μορφοποιήσουμε αυτή την αγωνία, την κατήφεια, την οργή και να μπορέσουμε να την μορφοποιήσουμε σε έναν άλλο δρόμο ελπίδας και προοπτικής.

ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

-    Έχετε επιλέξει ως ΣΥΝ να συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο που έχετε φτιάξει μαζί με τον κ. Μητρόπουλο και με άλλες δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο. Αυτή σας η επιλογή δέχτηκε κριτική από τα αριστερά σας, τόσο από το ΚΚΕ.. π.χ. η Αλέκα Παπαρήγα λέει, αυτό είναι σχέδιο του ΠΑΣΟΚ…

Δεν εκπλήσσει κανέναν όταν η κυρία Παπαρήγα καταγγέλλει όλες τις άλλες φωνές που υπάρχουν στην αριστερά. Πρόκειται πια για μια παγιωμένη τακτική εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ η οποία επαναλαμβάνεται και στην παρούσα συγκυρία. Δυστυχώς το ΚΚΕ, η ηγεσία του έχει επιλέξει το δρόμο της περιχαράκωσης. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, εάν για κάτι σήμερα μπορεί να μας εγκαλέσει -και δικαιολογημένα- ο ελληνικός λαός είναι πώς σ΄ αυτές τις συνθήκες, της παρουσίας του ΔΝΤ, δεν βρίσκουν οι πολλές φωνές της αριστεράς τον τρόπο να συστρατευτούν και να συμπορευτούν. Εκεί στοχεύει αυτή τη στιγμή η δικιά μας η επιλογή η οποία συμβολίζεται με τη συνάντηση δυνάμεων που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική από τα αριστερά, με την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, όπου κατά τη γνώμη μας πράγματι δίνει μια ελπίδα ότι μπορεί την επομένη των εκλογών κι αν υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ευρύτατο πια κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα διεκδικήσει μια άλλη πορεία της χώρας.

Θεωρώ ότι αυτή η πολιτική είναι η πιο επιθετική και ενοχλεί. Προσέξτε για παράδειγμα υπάρχει η υποψηφιότητα του Γ. Δημαρά και μερικοί λένε ότι εν πάση περιπτώσει τρία τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ψηφοδέλτια, ο Γ.Σγουρός, ο Γ. Δημαράς, ο Αλ. Μητρόπουλος. Πρόκειται προφανώς για μια, κατά τη γνώμη μου, άθλια σκοπιμότητα που πάει να τσουβαλιάσει διαφορετικά πράγματα. Διότι, όπως σας είπα πριν, η δική μας επιλογή πρόκειται για μια επιλογή συνάντησης χώρων, συνάντησης της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς με ένα κομμάτι ανθρώπων που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και δεν εκφράζονται από τη σημερινή κυβερνητική του πολιτική. Αντίθετα, η περίπτωση του κ. Δημαρά θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει σαν μια υποψηφιότητα η οποία θυμίζει πάρα πολύ τη φράση «τσάι και συμπάθεια». Άχρωμη, ουδέτερη πολιτική, χωρίς ψυχή. Και νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει αυτή τη στιγμή την πολυτέλεια να πάει σε τέτοιες ανώδυνες επιλογές. Δεν μιλάω βέβαια για τον κ. Σγουρό ο οποίος ευθέως είναι μια κυβερνητική υποψηφιότητα. Όσο για τον κ. Κικίλια αποτελεί μια υποκριτικά αντιμνημονιακή φωνή.

To Γραφείο Τύπου