Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/02/2003

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού για τη στάση της Ευρώπης και της Ελληνικής Προεδρίας απέναντι στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε σήμερα δηλώσεις για τη στάση της Ευρώπης και της Ελληνικής Προεδρίας απέναντι στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ.

"Η δήλωση των 8 Ευρωπαίων ηγετών αποτελεί δήλωση υποταγής στις ΗΠΑ, πράξη υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της Ευρώπης και ευθεία βολή κατά της αξιοπιστίας της διαδικασίας ενοποίησης. Οι 8 δούρειοι ίπποι προσφέρουν στον κ. Μπους ως πρώτη νίκη στα αυτοκρατορικά του σχέδια την ήττα της Ευρώπης. Η παράκαμψη της ελληνικής προεδρίας από τους 8 αποτελεί μείζον πρόβλημα για την λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Με αυτήν την έννοια δεν είναι θέμα που μπορεί κανείς να το μετατρέψει σε θέμα μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα όμως το πλήγμα της αξιοπιστίας της ελληνικής προεδρίας είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια για ενδοκυβερνητικούς ανταγωνισμούς και εσωκομματικής σκοπιμότητας ασκήσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Είναι κρίσιμες οι στιγμές για την ανθρωπότητα. Η Ελλάδα στο θέμα του πολέμου πρέπει να έχει μια φωνή. Η κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε η Ε.Ε. να αντιστοιχηθεί με την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών. Να αξιοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να μην υπάρξει περιθώριο συμμετοχής ή διευκόλυνσης στο έγκλημα από πλευράς Ευρωπαϊκών Χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει στο όνομα της Ειρήνης και της Ευρώπης, στο όνομα των δημοκρατικών αξιών. Να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να στηρίξει ή να διευκολύνει τον πόλεμο.

Ο ΣΥΝ καλεί τον ελληνικό λαό, όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να δυναμώσουν τον αγώνα εναντίον του πολέμου που θα εξολοθρεύσει λαούς και αθώα θύματα, που θα αναστατώσει όλο τον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Κάθε μέρα αλλά και στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 15 Φεβρουαρίου, σύσσωμος ο ελληνικός λαός να υπερασπιστεί την Ειρήνη, για έναν κόσμο που μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικός".

To Γραφείο Τύπου